Remix education
pharmacy Topic wise MCQs

Cholinergic Drugs MCQs With Answers

Cholinergic Drugs MCQs With Answers

1. Acetyl choline is biosynthesised from
a. L-Cysteine
b. L-Codeine
c. L-Serine
d. L-Cholic acid

2. Mechanism of action of neostigmine is
a. Cholinomimetics
b. Muscarinic antagonist
c. Anticholinesterase
d. Nicotinic antagonist

3. Identify the false statement.
a. Nicotinic receptor is a ligand-gated ion
channel.
b. Cholinomimetics increase peristaltic movement.
c. Acetyl choline is orally administered for therapy.
d. Neostigmine is useful in myasthenia gravis.

4. Toxic CNS effects of antimuscarinics could be treated with
a. Carbochol
b. Edrophonium c hloride
c. Physostigmine
d. Glycopyrrolate

5. The cholinergic drug also useful in the treatment of cardiac arrhythmia is
a. Physostigmine
b. Edrophonium chloride
c. Ipratropium bromide
d. Neostigmine

6. The anticholinergic drug useful in the treatment of peptic ulcer is
a. Carbochol
b. Edrophonium chloride
c. Physostigmine
d. Glycopyrrolate

7. One of the following drugs is obtained from natural product:
a. Edrophonium chloride
b. Pilocarpine
c. Neostigmine
d. Echothiophate iodide

8. One of the following has a bicyclic nucleus in its structure:
a. Clidinium bromide
b. Pyridostigmine
c. Echothiophate iodide
d. Tropicamide

9. Anticholinergic useful as spasmolytic is
a. Pyridostigmine
b. Dicyclomine
c. Tropicamide
d. Glycopyrrolate

10. One of the following is a tertiary antimuscarinic agent:
a. Clidinium
b. Glycopyrrolate
c. Atropine
d. Ipratropium

SOLUTION TO MULTIPLE-CHOICE QUESTIONS

1. c
2. c
3. c
4. c
5. b
6. d
7. b
8. a
9. b
10. c

Leave a review