Remix education
pharmacy Topic wise MCQs

Adrenergic Drugs MCQs With Answers

Adrenergic Drugs MCQs With Answers

1. β-Adrenergic blockers are not used for
a. Migraine he adache
b. Hypertension
c. Angina pe ctoris
d. Supra-ventricular br adycardia

2. Pindolol is a (an)
a. α 1 -Agonist
b. β 1 -Agonist
c. β 1 -Partial agonist antagonist
d. α 1 -Partial agonist antagonist

3. Propanolol is useful for
a. Asthma
b. Ventricular t achycardia
c. Anaesthesia
d. Atropine poi son

4. The β 1 -receptors are located in
a. Heart
b. Lungs
c. Kidney
d. Adrenal gland

5. Orthostatic hypotension is treated with
a. β-Blockers
b. β-Agonists
c. α-Blockers
d. α-Agonists

6. Drug of the following class is useful in the treatment of asthma:
a. β 1 -Blockers
b. β 1 -Agonists
c. α 1 -Blockers
d. α 1 -Agonists

7. The adrenergic agent obtained by fermentation procedure is
a. Propanolol
b. Adrenaline
c. Ephedrine
d. Phenylephrine

8. 3, 4- Dihydroxy-α-[(isopropylamino)methyl] benzyl alcohol is
a. Adrenaline
b. Propanolol
c. Phenylephrine
d. Isoprenaline

9. 3-[[(4,5-Dihydro-1H-imidazol-2-yl)methyl](4-methyl-phenyl)amino]phenol is
a. Phentolamine
b. Tolazoline
c. Naphazoline
d. Phenoxybenzamine

10. Salbutamol is synthesised starting from
a. Phenyl a cetonitrile
b. Methyl s alicylate
c. 4-Hydroxy propiophenone
d. Mesitylene de rivative

SOLUTION TO MULTIPLE-CHOICE QUESTIONS

1. d
2. c
3. b
4. b
5. d
6. b
7. c
8. d
9. a
10. b

Leave a review