Remix education
Engineering Topic wise MCQs

Fluid Statics MCQs with Answers

Fluid Mechanics & Hydraulics (3140611)

MODULE 2: FLUID STATICS

1. A manometer is used to measure
A. low pressure
B. moderate pressure
C. high pressure
D. atomospheric pressure
Answer: Option C

2. The centre of gravity of the volume of the liquid displaced is called
A. centre of pressure
B. centre of buoyancy
C. metacentre
D. none of these
Answer: Option B

3. The body will sink down if the force of buoyancy is __________ the weight of the liquid displaced.
A. equal to
B. less than
C. more than
Answer: Option B

4. If a body floating in a liquid returns back to its original position, when given a small angular
displacement, the body is said to be in
A. neutral equilibrium
B. stable equilibrium
C. unstable equilibrium
D. none of these

Answer: Option B

5. The pressure measured with the help of a piezometer tube is in
A. N/mm2
B. N/m2
C. head of liquid
D. all of these
Answer: Option C

6. The centre of buoyancy is the centre of area of the immersed body.
A. Correct
B. Incorrect
Answer: Option A

7. The metacentric heights of two floating bodies A and B are 1 m and 1.5 m respectively. Select the correct statement.
A. The bodies A and B have equal stability
B. The body A is more stable than body B
C. The body B is more stable than body A
D. The bodies A and B are unstable
Answer: Option C

8. The tendency of a liquid to uplift a submerged body, because of the upward thrust of the liquid, is known as buoyancy.
A. Agree
B. Disagree
Answer: Option A

9. If a body floating in a liquid does not return back to its original position, and heels farther “away when given a small angular displacement, the body is said to be in neutral equilibrium.
A. Yes
B. No
Answer: Option B

10. A manometer can be used to measure vacuum pressures.
A. Agree
B. disagree
Answer: Option A

11. The tendency of a liquid to uplift a submerged body, because of the upward thrust of the liquid, is known as buoyancy.
A. Agree
B. Disagree
Answer: Option A

12. A body floating in a liquid is said to be in a stable equilibrium, if its metacentre coincides with its centre of gravity.
A. True
B. False
Answer: Option B

13. If a body floating in a liquid occupies a new position and remains at rest in this new position, when given a small angular displacement, The body is said to be in __________ equilibrium.
A. neutral
B. stable
C. unstable
Answer: Option A

14. The intensity of pressure on an immersed surface __________ with the increase in depth.

A. does not change
B. increases
C. decreases
Answer: Option B

15. According to Pascal’s law, the intensity of pressure at any point in a fluid at rest is the same in all directions.
A. Agree
B. Disagree
Answer: Option A

16. The buoyancy depends upon the
A. weight of the liquid displaced
B. pressure with which the liquid is displaced
C. viscosity of the liquid
D. compressibility of the liquid
Answer: Option A

17. When a tank containing liquid moves with an acceleration in the horizontal direction, then the free surface of the liquid
A. remains horizontal
B. becomes curved
C. falls on the front end
D. falls on the back end
Answer: Option C

18. When a body is placed over a liquid, it will sink down if
A. gravitational force is equal to the upthrust of the liquid
B. gravitational force is less than the upthrust of the liquid C. gravitational force is more than the upthrust of the liquid
D. none of the above
Answer: Option C

19. The intensity of pressure at any point, in a liquid, is
A. directly proportional to the area of the vessel containing liquid
B. directly proportional to the depth of liquid from the surface
C. directly proportional to the length of the vessel containing liquid
D. inversely proportional to the depth of liquid from the surface
Answer: Option B

20. A submerged body is said to be in a stable equilibrium, if its centre of gravity __________ the centre of buoyancy.
A. coincides with
B. lies below
C. lies above
Answer: Option B

21. The liquid used in manometers should have
A. low density
B. high density
C. low surface tension
D. high surface tension
Answer: Option D

23. When a body is placed over a liquid, it will float if
A. gravitational force is equal to the upthrust of the liquid
B. gravitational force is less than the upthrust of the liquid
C. gravitational force is more than the upthrust of the liquid D. none of the above
Answer: Option A

24. A uniform body 3 m long, 2 m wide and 1 m deep floats in water. If the depth of immersion is 0.6 m, then the weight of the body is
A. 3.53 kN
B. 33.3 kN
C. 35.3 kN
D. none of these
Answer: Option C
At equilibrium, weight of body (W) = Force of buoyancy (Fb).
Fb = Specific gravity * Volume of immersion.
Fb = 9.81*1000*0.6*2*3.
Fb = 35.3 KN.

25. When a plate is immersed in a liquid parallel to the flow, it will be subjected to a pressure __________ that if the same plate is immersed perpendicular to the flow.
A. less than
B. more than
Answer: Option A

26. The line of action of the force of buoyancy acts through the centre of gravity of the volume of the liquid displaced.
A. True
B. False
Answer: Option A

27. The metacentric height is the distance between the
A. centre of gravity of the floating body and the centre of buoyancy B. centre of gravity of the floating body and the metacentre
C. metacentre and centre of buoyancy
D. original centre of buoyancy and new centre of buoyancy
Answer: Option B

28. The vacuum pressure can be measured with the help of a piezometer tube.
A. True
B. False
Answer: Option B

29. When a vertical wall is subjected to pressures due to liquid on both sides, the resultant pressure is the __________ of the two pressures.
A. sum
B. difference
C. arithmatic mean
D. geometric mean
Answer: Option B

30. A manometer is used to measure
A. atmospneric pressure
B. pressure in pipes and channels
C. pressure in venturimeter
D. difference of pressures between two points in a pipe
Answer: Option B

31. Whenever a plate is held immersed at some angle with the direction of flow of the liquid, it is subjected to some pressure. The component of this pressure, in the direction of flow of the liquid, is known as
A. lift
B. drag C. stagnation pressure
D. bulk modulus
Answer: Option B

32. The point at which the resultant pressure on an immersed surface acts, is known as
A. centre of gravity
B. centre of depth
C. centre of pressure
D. centre of immersed surface
Answer: Option C