Remix education
pharmacy Topic wise MCQs

MCQs on Human anatomy and physiology

HAP-I Multiple Choice questions With Answers

1. Ligament is
(a) Modified yellow elastic fibrous tissue
(b) Inelastic white fibrous tissue
(c) Modified white fibrous tissue
(d) None of the above
Ans- A

2. Antibodies are secreted by
(a)Adipose cells
(b)Reticular cells
(c)Plasma cells
(d)Mast cells
Ans- C

3. Find the correct statement
(a)Areolar tissue is a loose connective tissue
(b)Tendon is a specialized connective tissue
(c)Cartilage is a loose connective tissue
(d)Adipose tissue is a dense connective tissue
Ans- A

4. The largest extracellular material present in the
(a)Stratified epithelium
(b)Striated muscle
(c)Myelinated nerve fibres
(d)Areolar tissue
Ans- D

5. . A thin Layer of tissue that lines your eyelid and and nasal cavity is called
(a)Lining
(b)Mucus membrane
(c)Dermis

(d)Skin
Ans- B

6. Our eye is organ for
(a)Smell
(b)Hearing
(c)Vision
(d)Touch
Ans- C

7. The innermost layer of cell inside your eye is called the
(a)Mucus membrane
(b)Conjunctiva
(c)Retina
(d)Choroid
Ans- C

8. They are ______ pair of spinal nerves.
(a)25
(b)28
(c)31
(d)33
Ans- D

9. . Afferent neurons carry nerve impulses from
(a)CNS to muscles
(b)CNS to receptors
(c)Receptors to CNS
(d)Effectors organs to CNS
Ans: C

10. A neuron that carries information from the peripheral nervous system to the central nervous system is
(a)Afferent neuron
(b)Efferent neuron
(c)Both
(d)None
Ans : A

11. Afferent neurons carry nerve impulses from
(a)CNS to muscles
(b)CNS to receptors
(c)Receptors to CNS
(d)Effectors organs to CNS
Ans C

12. Cell was discovered by
a) Leeuwenhoek
b) Robert Hooke
c) Robert Swanson
d) Robert Brown
Ans- B

13. The spherical structured organelle that contains the genetic material is
(a)Cell wall
(b)Ribosome’s
(c)Mitochondria
(d)Nucleus
Ans- D

14. Prokaryotic genetic system has
(a)DNA but no histones
(b)Both DNA and histones
(c)Neither DNA nor histones
(d)Either DNA or histones
Ans- A

15. Cell sap is a
(a)Living content of the cell
(b)Non living content of the vacuole
(c)Non-living content of the protoplasm
(d)Living content of the cytoplasm
Ans- B

16. What do prokaryotic cells lack?
(a)Cell membrane

(b)Cytoplasm
(c)Cell wall
(d)membrane-bound nucleus
Ans-D

17. Animal cell differs from plant cells in possessing
(a)Plastid
(b)Golgi body
(c)Vacuole
(d)Centrosome
Ans- D

18. Which one of the following organelles digests the old organelles that are no longer useful to the cells?
(a)Ribosomes
(b)Mitochondria
(c)Lysosomes
(d)Chromatin
Ans- C

19. The ligaments join:
(a)Muscle to muscle
(b)Muscle to bone
(c)None of these
(d)Bone to bone
Ans- D

20. Which of the following is not in the inner ear
a) Eustachian tube
b) Cochiea
c) Sacculus
d) Semicircular canals
Ans-A

21. The outermost layer of skin is known as:
(a)Epidermis
(b)Cartilage
(c)Epiglottis
(d)Ligament
Ans- A

22. The number of bones in the human body of an adult is approximately:
(a)206

(b)201
(c)236
(d)128
Ans- A

23. Tibia is a bone found in the
(a)Skull
(b)Face
(c)Leg
(d)Arm
Ans- C

24. The study of the nervous system and its disorder is called
(a)Urology
(b)Herpetology
(c)Hematology
(d)Neurology
Ans- D

25. Which of the following term describe production of RBCs?
a. Anabolism
b. Catabolism
c. Erythropoiesis
d. Homeostasis
Ans- C

26. Which of the following is not required for blood clot formation?
a. Vitamin K
b. Calcium
c. Plasmin
d. Fibrinogen
Ans- C

27. Increase in platelet count is
a) Thrombocytosis
b) Thrombocytopenia
c) Leukemia
d) Leukocytosis
Ans- A

28. Decrease in Total WBC count is
a) Thrombocytosis
b) Thrombocytopenia
c) Leukemia

d) Leukocytosis
Ans- C

29. Abnormal increase in RBC count causes
a) Thrombocytosis
b) Polycytemia
c) Leukemia
d) Leukocytosis
Ans- B

30. Universal donor group is
a) O
b) A
c) B
d) AB
Ans- A

31. One of the following is not a lymphatic organ
a) Thymus
b) Pancreas
c) Spleen
d) Tonsils
Ans- B

32. Spleen is called “ Grave yard” of
a) WBC
b) Platelets
c) RBC
d) Thrombocytes
Ans- C

33. Lymphatic fluid is
a) Alkaline
b) Acidic
c) Neutral
d) Weak acid
Ans- A

34. The first cranial nerve is
a) Optic
b) Olfactory
c) Oculomotor
d) Trigeminal
Ans- B

35. Which of the following is not the part of peripheral nervous
a) Cranial nerve
b) Spinal nerve
c) Spinal cord
d) Ganglia
Ans- C

36. Which part of brain regulates posture and balance
a) Mid brain
b) Cerebellum
c) Diencephalon
d) cerebrum
Ans- B

37. Which of the following substance that aids the transmission of nerve impulses to to the muscles?
a. Acetylcholine
b. Deoxyribose
c. Ribose
d. Oxytocin
Ans- A

38. Which of the following is master gland of endocrine system
a. Adrenal
b. Pancreas
c. Renal
d. Pituitary
Ans- B

39. Organ of Corti are related to
a. Sight
b. Hearing
c. Equilibrium
d. Taste
Ans- B

40. Which the innermost layer of eye
a. Sclera
b. Corena
c. Retina
d. Iris
Ans- C

41. Which the outer most layer of eye
a) Sclera
b) Corena
c) Retina
d) Iris
Ans- A

42. Which one is the nervous layer of eye
a) Sclera
b) Corena
c) Retina
d) Iris
Ans- C

43. Which one is the transparent layer of eye
a) Sclera
b) Corena
c) Retina
d) Iris
Ans- B

44. Ciliary body in eye is extension of
a) Sclera
b) Corena
c) Retina
d) choroid
Ans- D

45. In hypermetropia the eye ball is—
a) Too short
b) Too long
c) Too watery
d) Too dry
Ans- A

46. Cataract is disease of —
a) Ear
b) Eye
c) Bone
d) Brain
Ans- B

47. In hypermetropia the eye ball is—
e) Too short
f) Too long
g) Too watery
h) Too dry
Ans- A

48. A thin Layer of tissue that lines your eyelid and and nasal cavity is called
a) Lining
b) Mucus membrane
c) Dermis
d) Skin
Ans- B

49. Which one is the innermost layer of heart
a) Endocardium
b) Myocardium
c) Pericardium
d) Veceral layer
Ans- A

50. Valve present between right atrium and right ventricle is
a) Mitral valve
b) bicuspid valve
c) semilunar valve
d) Tricuspid valve
Ans- D

Leave a review