Remix education
pharmacy Topic wise MCQs

Novel drug Delivery Systems MCQs

GROUP I

13. Weight gain could be the major side effects of

  1. a. First generation IUDs
  2. b. Second generation IUDs
  3. c. Third generation IUDs

d. All of the above
Ans: c

14. Menorrhagia is the side effect of Intra Uterine Devices in which there is

  1. a. Prolonged bleeding
  2. b. Painful menstrural periods
  3. c. Shorter menstrural cycle
  4. d. None of the above

Ans: a

15. Example of barrier method of contraception include?

  1. a. Minipill
  2. b. Condom
  3. c. Progestasert
  4. d. All the above

Ans: b

16.Copper containing IUDs causes-

  1. a. Lysosomal activation
  2. b. Lysosomal inactivation
  3. c. Fertilization
  4. d. None of the above

Ans: a

17. Non medicated IUD’s have vanished from market because :

  1. a. Menstrual bleeding
  2. b. Distance and lower patient compliance
  3. c. Pelvicinflammatory diseases (PID)
  4. d. All of the above

Ans: d

18.Following is second generation intra uterine device?

  1. a. Para gard
  2. b. Lippes loop
  3. c. Progestasert
  4. d. Mirena

Ans: a

19.In ocular drug delivery system SODI stands for

  1. a. Soft Ocular Drug Inserts.
  2. b. Superoxide dismutase
  3. c. Soluble Opthalmic Drug Inserts.
  4. d. Soluble Ocular Drug Implant.

Ans: c

20. The plasticizer used in ocular drug delivery system is –

  1. a. HEC
  2. b. PEG
  3. c. PVP
  4. d. PAA

Ans: b

21. Most common disadvantage of ocular solution is –

  1. a. rapid precorneal elimination
  2. b. non sustained action
  3. c. both a & b
  4. d. inconvience

Ans: c

22.The Levonorgestrel IUD/LNG IUD releases the hormone at an approximate rate of

  1. a. 20 micrograms per day
  2. b. 20 micrograms per hour
  3. c. 200 micrograms per day
  4. d. 0.2 micrograms per day

Ans: a

23.Hormonal IUD contain

  1. a. levonorgesteron
  2. b. Progesterone
  3. c. Estrogen
  4. d. all

Ans: d

GROUP II

24. First IUDs was developed in-

  • a) 1890
  • b) 1960
  • c) 1909
  • d) 1920

Ans:c

25. The benefits of hormonal IUDs include:

  1. a) Highly effective
  2. b) More regular periods
  3. c) lower the risk of certain cancers
  4. d) all of the above

Ans:d

26.In ocular delivery system SODI stands for–

  1. a) Soft ocular drug inserts
  2. b) Seperoxide dismutase
  3. c) Soluble ophthalmic drug inserts
  4. d)drug implant

Ans:c

27.In intrauterine Drug delivery system LARC stands for-

  1. a) Long acting Reservoir concentration
  2. b) Long acting Reversible contraception
  3. c) Light action Reversible contraception
  4. d) Low acting Reversible contraception

Ans:b

28. Thick muscular middle layer made up of bundles of smooth muscle embedded connective tissue is-

  1. a) Peritoneum
  2. b) Myometrium
  3. c) Endometrium
  4. d) all of the above

Ans:b

29.Emergency prevention of pregnancy( < 6 days )most useful-

  1. a) IUDs
  2. b) Regular pills (28 tab.)
  3. c) Prega kit (5 Tab.)
  4. d) Unwanted-72 (1 tab.)

Ans:b

30.The levonorgestrle IUD/LNG IUDs release the hormone at an approximate rate of-

  1. a) 20microgram per hour
  2. b) 20microgram per day
  3. c) 200 microgram per day
  4. d) 0.2 microgram per day

Ans:b

31.which is not example of ocular inserts device

  1. a) Ocuserts
  2. b) Gelfoam
  3. c) lipistic
  4. d) drops

Ans:c

32.The ophthalmic preparations are available as-

  1. a) buffered
  2. b)sterile
  3. c) isotonic solution
  4. d) all of above.

Ans:d

33. Copper bearing IUDs example-

  1. a)Tcu380A
  2. b)LNG-20
  3. c) MLCu-375
  4. d) a&c

Ans:d

34.To optimize good ocular drug delivery systems requires_

  1. a) A good corneal penetration
  2. b) good rheological properties
  3. c) both a& b
  4. d) irritative form

Ans:c

GROUP III

35. Second generation IUDs are avoided for women with-

  1. a) copper sensitivity.
  2. b) Wilson’s disease.
  3. c) both a and b.
  4. d) none of the above.

Ans: c

36. Following is example of Hormonal Intra Uterine Device –

  1. a) Mirena
  2. b)Liletta
  3. c)Progestasert
  4. d)All of the above

Ans: d

37. Second generation intra uterine device

  1. a)para gard
  2. b)Lippes loop
  3. c)progestasert
  4. d)Mirena

Ans: a

38.Rate limiting barrier in third generation IUDS is of

  1. a.Ethylene vinyl acetate copolymer
  2. b.Ethane vinyl acetate polymer
  3. c.Ethylene vinyl citrate copolymer
  4. d.None of the above

Ans: a

39. Cupper ions are released from which type of IUDs

  1. a. First Generation IUDs
  2. b. Second Generation IUDs
  3. c. Third Generation IUDs.
  4. d. All of the above

Ans: b

40.The example of Barrier method of contraception includes

  1. a. Minipill
  2. b. Condom
  3. c.progestasert
  4. d. All of the above

Ans: b.

41. Weight gain could be major side effect of–

  1. a) First generation IUDs.
  2. b) Second generation IUDs.
  3. c) Third generation IUDs.
  4. d) All the above.

Ans: c.

42.Menorrhagia is side effect of Intra Uterine Devices in which there is –

  1. a) Prolonged bleeding
  2. b) Painful menstrual periods
  3. c) Shorter menstrual cycle
  4. d) None of the above

Ans: a)

43. Discosomes are modified form of

  1. a. Niosomes
  2. b.Liposome
  3. c. Ribosome
  4. d. None

Ans: a

44. Scleral drug delivery depends upon

  1. a. Molecular size
  2. b. Ionic charge
  3. c. Particle size
  4. d. Both a&b

Ans: d

Remix education

45. Non medicated intrauterine device is

  1. a. Para gard
  2. b.lippes loop
  3. c. Progestasert
  4. d. Mirena

Ans. B

47. One of the following is a non-medicated IUD identify-

  1. a) Progestasert
  2. b) Lippes Loop
  3. c) Mirena
  4. d) Liletta

Ans: b

48. Length of IUD——

  1. a) 2.5cm
  2. b) 3.5cm
  3. c) 1.5cm
  4. d) 4cm

Ans: b

49. The copper IUD can cause ………

  1. a) Allergic reaction
  2. b) Infection
  3. c) Bleeding
  4. d) all of the above

Ans : d

50. Followings are the first generation plastic intrauterine devices, except _____

  1. a) Multiload IUDS
  2. b) Lippes loop
  3. c) Dalkon Shield
  4. d) All of the above

Ans: a

51. Cul-de-sac is the site of insertion for following occular drug delivery system-

  1. a)Lacrisert
  2. b)SODI
  3. c)Minidisc
  4. d)AOT

Ans: d

52. Most common disadvantage of ocular solution is-

  1. a) Rapid precorneal elimination
  2. b) Non sustained action
  3. c) Both a & b
  4. d) Inconvenience

Ans: c

53. IUD can be left in the uterus for—-

  1. a) 3-5 years
  2. b) 2-4 years
  3. c) 2-5 years
  4. d) 3-6 years
Remix education

Ans: c

54. The following statements are true about Intrauterine devices (IUD) except:

  1. a) Multiload Cu-375 is a third generation IUD
  2. b) The pregnancy rate of Lippes loop and Cu—T 200 are similar
  3. c) IUD can be used for Emergency Contraception within 5 days
  4. d) Levonorgestrel releasing IUD has an effective life of 5 years.

Ans: a

55. Second generation iuds are avoided for woman with –

  1. a) Copper sensitivity
  2. b) Wilson’s disease
  3. c) Both
  4. d) None of the above

Ans: c

56. Copper ions are released from which type of IUDs-

  1. a)First generation IUDs
  2. b)Second generation IUDs
  3. c)Third generation IUDs
  4. d) All of the above

Ans: b

57. Metal Particle Test is carried out for evaluation of:

  1. a. Eye ointment
  2. b. Eye suspension
  3. c. Both a&b
  4. d. Eye drops

Ans: a

GROUP IV

58. Copper T is effective for contraception due to

  1. a. Progesterone
  2. b. Estradiol
  3. c. Oxytocin
  4. d. None of the above

Ans: d

59.which of the following conditions can be deliberated as category 4 for IUD placement according to WHO?

  1. a. Pregnancy
  2. b. Uterine infection
  3. c. Cervical cancer
  4. d. All of the above

Ans : d

60.Non medicated It’s have vanished from market because

  1. a. Menstrual bleeding
  2. b. Discomfort and lower patients compliance
  3. c. Pelvic inflammatory diseases(PID)
  4. d. All of the above

Ans-d

61.The example of Barrier method of contraception includes-
a) Minipill
b) Condoms
c) Progestasert
d) all of thee above
Ans-b

64. The first IUD developed in the year-
a. 1890
b. 1909
c. 1920
d. 1960
Ans-b

65.Non medicated IUD’s have vanished from market because-
a. Menstrual bleeding
b. Discomfort and lower patient complience
c. Pelvic inflammatory diseases

d. All of the above
Ans – d

66.Rate limiting barrier in third generation IUDS is of
a.Ethylene vinyl acetate copolymer
b.Ethane vinyl acetate polymer
c.Ethylene vinyl citrate copolymer
d.None of the above
Answer:a

67.Following formulations would not be applicable to ocular administration
a) Solution
b) Liniment
c) Suspension
d) Ointment
Ans: b

68.Discosomes are modified form of –
a)Niosome
b)Liposome
c)Ribosome
d) None of the above
Ans – a

GROUP V

17. Non medicated IUD’s have vanished from market because :

  1. a. Menstrual bleeding
  2. b. Distance and lower patient compliance
  3. c. Pelvicinflammatory diseases (PID)
  4. d. All of the above

Ans: d

70. Ocular Therapeutic System (OTS) is also known as:

  1. a. Lacrisert
  2. b. Minidisc
  3. c. SODI
  4. d. Ocusert

Ans: b

71. Most common disadvantage of ophthalmic ointments and gels is-

  1. (a) Blurring of vision
  2. (b) Drug stability
  3. (c) Drug choice flexibility
  4. (d) All of the above

Ans: a

73. The plasticizer used in ocular drug delivery system is:

  1. a. HEC
  2. b. PEG
  3. c. PVP
  4. d. PAA

Ans: b

74. In ocular drug delivery system SODI stands for :

  1. a) Soft ocular drug inserts
  2. b) Superoxide dismutase
  3. c) Soluble ocular drug inserts
  4. d) Soluble ocular drug implant

Ans – c

75. Most common disadvantage of Ocular solution is:

  1. a. Rapid Precornial elimination
  2. b. Non sustained action
  3. c. Both a&b
  4. d. Inconvenience

Ans: c

77. The part of the eye is responsible for the function ‘Refracts Light Rays’:

  1. a. Sclera
  2. b. Cornea
  3. c. Pupil
  4. d. Choroid

Ans: b

78. Objective of ocular drug delivery system is

  1. a) increase bioavailability
  2. b) controlled release
  3. c) sustained release
  4. d) option a,b,c all

Ans : d

79. Copper containing IUDs causes………………
a) Lysosomal activation
b) Lysosomal inactivation
c) Fertilization
d) None of the other
Ans: a

Leave a review