Remix education
pharmacy Topic wise MCQs

Pharmaceutical Engineering MCQs with answers

1. Following mixture(s) is/are of the irreversible nature:

  1. (a) Positive mixtures
  2. (b) Negative mixtures
  3. (c) Neutral mixtures
  4. (d) None

2. Saturated solution left behind the process of crystallization is called

  1. (a) Final solution
  2. (b) Daughter liquor
  3. (c) Mother liquor
  4. (d) Parent liquor

3. Following is the same for all crystals of the same material
(a) Sizes of the faces of crystal
(b) Size of the edge of the crystals
(c) Angles made by the faces of crystals
(d) All

4. Swenson–Walker crystallizer is a type of
(a) Scrapped surface crystallizer
(b) Agitated batch crytallizer
(c) Static tank crystallizer
(d) Evaporator crystallizer

5. Chose a method to achieve supersaturation for a substance whose solubility is independent of temperature (substance with flat solubility).

  1. (a) Cooling
  2. (b) Evaporation
  3. (c) Precipitation
  4. (d) None

6. Following uses the evaporation technique to achieve super saturation:
(a) Circulation magma crystallizer
(b) Sternson–Walker crystallizer
(c) Static tank crystallizer
(d) All

7. McCabe and Thiele method represents
(a) Graphical method for determining the number of theoretical plates of a fractionating column
(b) Graphical relation between vapour pressure and temperature of component liquids of a mixture
(c) Relationship between the vapour pressure and mole fraction of component of a mixture
(d) None

8. Florentine receiver works on the principle of separation of component liquids of a mixture based on
(a) Molecular weight difference
(b) Density difference
(c) Volume difference
(d) All

9. Following is not true for an azeotropic mixture:
(a) Volatility of each component becomes equal
(b) Relative volatility of mixture is 1
(c) Components of such mixture cannot be fractionated

(d) None

10. Following is most widely used for extraction of volatile oils
(a) Steam distillation
(b) Azeotropic distillation
(c) Molecular distillation
(d) Destructive distillation

11. Fixed oils can be extracted using

  1. (a) Vacuum still
  2. (b) Molecular still
  3. (c) Water still
  4. (d) Fractional distillation

12. A material is termed bone dry if the moisture content is reduced to
(a) EMC (equilibrium moisture content)
(b) Zero moisture
(c) CFMC (critical free moisture content)
(d) None

13. Ideally the drying should be done to a level of

  1. (a) EMC.
  2. (b) CMC
  3. (c) CFMC
  4. (d) Zero moisture content

14. Gelsication is the term used for

  1. (a) Freeze drying
  2. (b) Turbo drying
  3. (c) Vacuum drying
  4. (d) Rotary drying

15. Freeze drying works on the principle of
(a) Evaporation of water
(b) Sublimation of water from ice phase to gas phase

(c) Liquefaction of ice to water
(d) Heating at the freezing temperature of water

16. Dewar flasks are used in

  1. (a) Vacuum drying
  2. (b) Microwave drying
  3. (c) Freeze drying
  4. (d) Rotary drying

17. The most efficient heat exchange between the particles and flowing air occurs in the
(a) Tray dryer
(b) Spray dryer
(c) Fluidized bed dryer
(d) Rotary dryer

18. Following light is mostly used in radiant heat dryer:

  1. (a) Radio waves
  2. (b) Sunlight
  3. (c) UV rays
  4. (d) Infrared rays

22. For effective operation of ball mill the ball charge (% volume of mill filled by the balls) should be

  1. (a) 60–70%
  2. (b) 30–50%
  3. (c) <30%
  4. (d) >50%

23. Critical speed of the ball mill is the speed at which
(a) Balls begin to centrifuge with the mill
(b) Balls cascade over one another
(c) Balls are carried up the sides and fall freely onto material
(d) Balls start tumbling

24. Rouwolfia and Glycirriza can be size reduced the best way by of

  1. (a) Roller mill
  2. (b) Ball mill
  3. (c) Cutter mill
  4. (d) Colloid mill

25. Select a mill for a low melting drug.

  1. (a) Hammer mill
  2. (b) Roller mill
  3. (c) Ball mill
  4. (d) Fluid energy mill.

26. According to IP/BP very fine powder is one of which
(a) All particles pass through 120# sieve
(b) 90% particles pass through 350# sieve
(c) All particles pass through 350 # sieve
(d) 90% particles are of size <10μm

27. Total 100 squares in a 1 inch2 area is termed

  1. (a) 100 mesh sieve
  2. (b) 10 mesh sieve

19. Reynold’s number (Re) for streamline flow of a fluid is

  1. (a) <0.2
  2. (b) >0.2
  3. (c) <0.8
  4. (d) >0.8

20. Following is not the mechanism of size reduction
(a) Impact and attrition
(b) Cutting
(c) Bruising
(d) Elutriation

21. In dry milling the moisture content should be

  1. (a) <2%
  2. (b) <4%
  3. (c) 20 mesh sieve
  4. (d) 25 mesh sieve

28. Following is not a filter aid:

  1. (a) Diatomite
  2. (b) Carbon
  3. (c) Gelatin
  4. (d) Asbestos

29. Filter aids may be applied by
(a) Precoating technique
(b) Body-mix technique
(c) Both
(d) None

30. Integrity tests are intended for following filters:
(a) Leaf filters
(b) Drum filters
(c) Membrane filters
(d) Edge filters

31. The equation describing the factors affecting the rate of filtration is

  1. (a) Darcy’s equation
  2. (b) Dalton’s equation
  3. (c) Stokes’ equation
  4. (d) None

32. For effective screening of all bacteria for sterilization of liquids the membrane pore size is

  1. (a) 0.2μm
  2. (b) 0.45μm
  3. (c) 0.8μm
  4. (d) 1.2μm

33. Duhring’s rule is related to

  1. (a) Crystallization
  2. (b) Distillation
  3. (c) Filtration
  4. (d) Size reduction

34. Filters function by the following mechanism(s)
(a) Sieving or screening
(b) Entrapment or impaction
(c) Electrostatic attraction
(d) All

35. Clarification is the term used when the solid content of the product
(a) Doesn’t exceed 1%
(b) Doesn’t exceed 10%
(c) Doesn’t exceed 5%
(d) All are true

36. Hammer mill works by following principle:

  1. (a) Impact
  2. (b) Attrition
  3. (c) Compression
  4. (d) None

37. Following laws are used to predict energy requirements for comminuting process.

  1. (a) Rittinger’s law
  2. (b) Kick’s law
  3. (c) Bond’s law
  4. (d) All

40. One of the following mills works on both the principles of inter particulate attrition and impact
(a) Cutter mill
(b) Hammer mill
(c) Roller mill
(d) Fluid energy mill

41. Which one is called as course powder?
(a) All particles must pass through sieve no 10
(b) All particles must pass through sieve no 22
(c) All particles must pass through sieve no 44
(d) All particles must pass through sieve no 85

42. This is the distance between the wires so that it represents the lengths of the sides of square aperture is called
(a) Nominal size of aperture
(b) Nominal diameter of wire
(c) Approximate SCREENING AREA
(d) Aperture tolerance average

43. Which of these is not mechanism of size separation?
(a) Agitation
(b) Brushing
(c) Centrifugation
(d) All of the above

38. Following is/are dimensionless number(s)
(a) Reynold’s number
(b) Power number
(c) Mass transfer number
(d) All

39. Sweet land filter is a modified type of

  1. (a) Leaf filter
  2. (b) Edge filter
  3. (c) Cartridge filter
  4. (d) Rotary drum filter

44. Wet sieving method includes…
(a) Sedimentation
(b) Agitation
(c) Centrifugation
(d) All of the above

45. Cyclone separator works on the principle
(a) Centrifugation
(b) Agitation
(c) Vibration
(d) Gyration

46. U-tube manometer is used to measure the pressure of a…
(a) Gas
(b) Liquid
(c) Gas as well as liquid
(d) None

47. Inclined single column manometer is useful for which the pressure
(a) Small
(b) Medium
(c) High
(d) None

48. In Reynolds number the letter µ denotes
(a) Kinetic viscosity
(b) Absolute viscosity

(c) Coefficient of friction
(d) None

49. The ratio of inertia force to viscosity is known as
(a) Biot number
(b) Reynolds number
(c) Cauchy number
(d) Euler number

50. Reynolds number for laminar flow is
(a) More than 2800
(b) More than 2000
(c) Less than 2000
(d) Between 2000 and 2800

51. The cylindrical portion short length, which connects converting and diverging of venturimeter is called as..
(a) Diffuser
(b) Connector
(c) Throat
(d) Manometer tube

52. Which one of the following is a major loss
(a) Frictional loss
(b) Shock loss
(c) Entry loss
(a) Exit loss

53. Bernoullis equation applicable for
(a) Laminar flow
(b) Terbulent flow
(c) Both a and b
(d) None

54. The efficiency of a ball mill is maximum at
(a) High speed
(b) Low speed
(c) 2/3 rd speed
(d) Very high speed

55. Edge runner mill works on a principle upto
(a) Crushing and attrition
(b) Crushing and shearing force
(c) Crushing and grinding
(d) Cutting and attrition

56. Fluid energy mill reduces the particles upto
(a) 25-50 micron
(b) 1-20 micron
(c) 50-100 micron
(d) 100-150 micron

57. Which mill is depends on the principle of combined impact and attrition
(a) Ball mill
(b) Hammer mill

(c) Roller mill
(d) Disintegrator mill

58. Size reduction also called as
(a) Communition
(b) Diminution
(c) Pulverization
(d) All of the above

59. When reduction in particle size then
(a) Increases surface area
(b) Decreases surface area
(c) Decreases rate of absorption
(d) Decreases in site of action for solvent

60. Size reduction of thermoliable substance done by
(a) Cutter mill
(b) Hammer mill
(c) Fluid energy mill
(d) Colloidal mill

Answers

Remix education

1. (b) 2. (c) 3. (c) 4. (a) 5. (b) 6. (a) 7. (a) 8. (b) 9. (d) 10. (a)

11. (b) 12. (b) 13. (a) 14. (a) 15. (b) 16. (c) 17. (c) 18. (d) 19. (a) 20. (d)

21. (a) 22. (b) 23. (a) 24. (c) 25. (d) 26. (a) 27. (b) 28. (c) 29. (c) 30. (c)

31. (c) 32. (a) 33. (b) 34. (d) 35. (a) 36. (a) 37. (d) 38. (d) 39. (a) 40. (d)

41. (a) 42. (a) 43. (d) 44. (a) 45. (a) 46. (a) 47. (a) 48. (b) 49. (b) 50. (c)

51. (c) 52. (a) 53. (a) 54. (c) 55. (b) 56. (c) 57. (a) 58. (d) 59. (a) 60. (c)

1 review

Prajapati shraddhaben rajeshbhai July 23, 2021 at 11:06 pm
Mid exam

Best mcq

Leave a review