Remix education
pharmacyTopic wise MCQs

Pharmaceutical organic chemistry iii MCQs with Answers

1. Skraup synthesis is used to synthesize which of the following heterocycles?
a. Isoquinoline
b. Quinoline
c. Indole
d. Imidazole

2. Which of the following sentence is correct.
a. Pyridine is more basic than aniline
b. Aniline is more basic than quinoline
c. Pyridine and aniline is equally basic
d. All of the above

3. Reaction of Imidazole with HNO3/H2SO4 gives following products.
a. 2-Nitroimidazole
b. 4-Nitroimidazole
c. 1-Nitroimidazole
d. All of the above

4. Which of the following heterocycles is most aromatic in nature.
a. Furan
b. Pyrrole
c. Thiophene
d. All of the above

5. Elctrophilic Substitution reaction in furan occurs at which position
a. 1 st position
b. 2 nd position
c. 3 rd position
d. All of the above

6. Reaction of Quinoline to 2-Aminoquinoline which if the following reagents is used
a. NaNH2 / Liquid Ammonia
b. Sodium azide
c. Ammonia
d. None of the above

7. What is the name of starting material used for Paal-Knoor synthesis of Furan?
a. 1,4-diketo compound
b. 1,5-diketo compound
c. All of the above
d. None of the above

8. Following is the correct order of aromaticity.
a. Thiophene > Pyrrole > Furan
b. Thiophene < Pyrrole < Furan
c. Furan > Pyrrole > Thiophene
d. Pyrrole > Furan > Thiophene

9. Identify the product for following reaction.

screenshot 2021 05 21 21 42 26 967 com3353070333389841579 Pharmaceutical organic chemistry iii MCQs with Answers

a. Pyridine-3-carboxylic acid
b. Pyridine-2,3-dicarbaldehyde
c. Pyridine-N-oxide
d. All of the above

10. Which of the following is Non-aromatic in nature.
a. 2,3-dihydropyrrole
b. Piperidine
c. 3,4-dihydrofuran
d. All of the above

11. Identify the phenolic group containing amino acid from the following
a. Leucine
b. Tyrosine
c. Tryptophan
d. Asparagine

12. A propylene polymer in which methyl groups have alternate positions along the chain of the polymer is known as:
a. Syndiotactic polymers
b. Isotactic polymers
c. Atactic polymers
d. None of the above

13. Thermoplastics are polymers that are
a. Hard at room temperature but become soft and viscous when heated
b. That are highly cross-linked
c. Solidify into a hard, insoluble mass when heated
d. All of the above

14. Reductive amination of pyruvic acid, using ammonia and NaBH4, gives which of the following amino acids?
a. Glycine
b. Valine
c. Alanine
d. Proline

15. Isobutyrl group is used to protect which nucleic acid base:
a. Thymine
b. Adenine
c. Cytosine
d. Guanine

16. Steroidal ester hydrolysis exhibits following order of reactivity:
a. Axial groups are hydrolyzed faster than equatorial groups
b. Equatorial groups are hydrolyzed faster than axial groups
c. Both axial and equatorial groups are hydrolyzed at the same rate
d. The rate of hydrolysis is independent of the orientation of the group

17. Action of potassium acetate on 3β-Tosyl derivative of cholesterol in aqueous acetone gives:
a. 6β-Acetoxy-3α,5α-cyclocholestane
b. 6β-Acetoxy-5α-cyclocholestane
c. 3β-Acetoxy-5α-cyclocholestane
d. 3α-Acetoxy-5α-cyclocholestane

18. The hormone cortisone contains the steroid core as:
a. Estrane
b. Andrsotane
c. Cholestane
d. Pregnane

19. Bromination of 5α-Cholestan-3-one gives a
a. 5-bromo derivative
b. 2-bromo derivative
c. 4-bromo derivate
d. 3-bromo derivative

20. Catalytic hydrogenation of steroidal ketones when carried out under neutral conditions will give:
a. Axial alcohol
b. Trans-diaxial diol
c. Equitorial alcohol
d. Trans-di equatorial diol

Answers

  1. B
  2. A
  3. B
  4. C
  5. B
  6. A
  7. A
  8. A
  9. A
  10. D
  11. B
  12. A
  13. A
  14. C
  15. D
  16. B
  17. A
  18. D
  19. B
  20. C

Leave a review