Remix education
Daily Pharma QuizpharmacyTopic wise MCQs

Rheology MCQs with Answer

Chapter 2: Rheology MCQs with Answer

1. Flocculated suspensions exhibit the flow of a type:
a. Dilatant
b. Newtonian
c. Plastic
d. Pseudoplastic
Ans: c

2. A limitation that is NOT related to the falling sphere viscometer:
a. Applicable to only less viscous liquids
b. Large volume of sample is required
c. Needs the sample to be transparent
d. Plug flow
Ans: d

3. In general, Newtonian fluids are expressed in terms of viscosity. A corresponding expression in non-
Newtonian fluids (in terms of viscosity) is:
a. apparent
b. dynamic
c. intrinsic
d. kinematic
Ans: a

4. One of the following is NOT a one point viscometer, but can be used for the same purpose. Pick the viscometer of this type.
a. cup and bob
b. falling sphere
c. Ostwald
d. rolling ball
Ans: a

5. Fluidity is a term associated with newtoniam fluids. An equivalent term in plastic flow fluids is:
a. apparent viscosity
b. flexibility
c. mobility
d. plastic viscosity
Ans: c

6. Dilatant flow is characterized as a reverse phenomenon of:
a. newtoniam flow
b. plastic flow
c. pseudoplastic flow
d. rheopexy
Ans: c

7. Deflocculated suspension with high concentration of the dispersed solids exhibits the flow of type:
a. dilatant
b. newtoniam
c. plastic
d. pseudoplastic

Ans: a

8. In antithixotropy, the down-curve is frequently positioned to: (with respect to up-curve):
a. left.
b. origin
c. right
d. superimposible
Ans: c

9. At equilibrium, the thixotropic behavior of a pseudoplastic system exhibit the state of:
a. gel
b. paste
c. sol
d. wax
Ans: c

10. Which one of the following physical Property is NOT a rheological property?
a. body and slip
b. spreadability
c. surface tension
d. viscosity
Ans: c

11. The pseudoplastic flow behavior can be explained by:
a. apparent viscosity
b. area of hysteresis loop
c. hysteresis loop
d. yield value
Ans: a

12. Brookfield viscometer is an example of type:
a. cone and plate
b. extrusion
c. rotation sphere
d. rotating spindle
Ans: d

13. High viscosity indicates one of the following relationships in a system. Which is relevant?
a. free from intermolecular interactions
b. intermolecular attractions are stronger
c. intermolecular attractions are weaker
d. shape of the molecules is spherical
Ans: b

14. An emulsion of o/w type has the viscosity:
a. greater than that of the internal phase
b. greater than that of the vehicle
c. less than that of the internal phase
d. less than that of the vehicle
Ans: a

15. Creep testing is applied to analyse the viscoelastic property of:
a. emulsions
b. lotions
c. ointments
d. suspensions
Ans: c

16. The system that undergoes gel-to-sol transformation is known as:
a. elastic
b. permanent deformation
c. shear thickening
d. shear thinning
Ans: d

17. The type of viscosity specified in I.P. (Ostwald viscometer) is:
a. absolute viscosity
b. dynamic viscosity
c. kinematic viscosity
d. viscosity coefficient
Ans: c

18. After giving the i.m. injection of procaine penicillin G, the process of forming a depot in the muscle is due to:
a. high yield value
b. low consistency
c. low yield value
d. rapid thixotropic recovery
Ans: d

19. Pick the reason for the calibration of an instrument.
a. most of the instruments are not reliable
b. to calculate the constant for the instrument
c. to calculate the relative property
d. to correct the errors in the working of an instrument
Ans: d

20. Plug flow in NOT observed in cone and plate viscometer. The reason is:
a. cleaning and filling of sample is easy
b. rate of shear is independent of the radius
c. shear can be maintained uniformly
d. temperature can be maintained uniformly
Ans: c

21. The term rheology was invented by
a. Bingham and Crawford
b. Newton
c. Michaelis and Menten
d. Watson and Crick
Ans:a

22. According to the Newton’s law of viscosity, “The shear stress in flowing fluid is__________ to the rate of shear.”
a. Inversely proportional
b. directly proportional
c. Square root
d. Perpendicular
Ans: b

23. The unit of viscosity is
a. Newton sec m-2
b. Newton sec2 m2
c. Newton sec-1 m-1
d. Newton
Ans: a

24. Fluidity is
a. reciprocal of density
b. reciprocal of surface tension
c. reciprocal of volume
d. reciprocal of viscosity
Ans: d

25. Kinematic viscosity is the ratio of dynamic viscosity to the____________
a. density of the fluid
b. plastic viscosity
c. volume of liquid to flow
d. specific gravity of fluid
Ans: a

26. The effect of temperature on the viscosity (η) of a liquid is expressed by
a. Stoke’s Law
b. Newton’s law
c. Arrhenius equation
d. Michaelis Menten equation
Ans: c

27. The reciprocal of mobility is known as
a. Apparent viscosity
b. plastic viscosity
c. Dynamic viscosity
d. Kinematic viscosity
Ans:b

28. Pseudoplastic flow are also known as
a. shear thinning system
b. shear thickening system
c. Elastic deformation
d. Plastic deformation
Ans: a

29. Dilatant flow is also known as
a. shear thinning system
b. shear thickening system
c. Elastic deformation
d. Plastic deformation
Ans:b

30. Negative Thixotropy is a phenomenon in which there is
a. increase in viscosity on down curve
b. increase in viscosity on up curve
c. decrease in viscosity on down curve
d. decrease in viscosity on up curve
Ans: a

31. Which of the following is not a viscometers
a. Capillary
b. Falling Sphere
c. Rotational
d. Drop weight
Ans:d

32. Which of the following viscometer is also called suspended-level viscometer
a. Ubbelohde viscometer
b. Capillary viscometer
c. Ostwald viscometer
d. Cone and plate viscometer
Ans:a

33. Pseudoplastic flow is generally exhibited by
a. Jellies
b. Suspension
c. Lotion
d. Colloids
Ans:a

34. Concentrated solid suspension generally exhibit
a. Dilatant flow
b. Pseudoplastic flow
c. Plastic flow
d. All of the above
Ans: c

35. Rheology is the
a. Science or study of the flow of a material.
b. Study of particle size
c. Study of formation of colloids
d. Study of formation of complex
Ans:a

36. The change in velocity between two planes of liquid which is separated by distance is called
a. Rate of shear
b. Shearing stress
c. Strain
d. Yield value
Ans:a

37. Which of the following viscometer is based on the principle of Stokes’ Law.
a. Cup and Bob viscometer
b. Falling Sphere Viscometer
c. Cone and plate viscometer
d. Rotational viscometer
Ans:b

38. The resistance of a liquid to flow is termed as
a. Viscosity
b. Density
c. In ter facial tension
d. Surface tension
Ans:a

39. A shear stress-shear rate relationship is generally explained in the form of curve i.e. or………
(a) Rheogram
(b) Consistency curve
(c) Both of the above
(d) None of the above
Ans:c

40. The cgs physical unit for kinematic viscosity is ……………
(a) Stokes (St)
(b) Pascale (PS)
(c) Newton
(d) None of the above
Ans:a

41. As the temperature increases, the viscosity of liquid……………
(a) Decreases
(b) Increases
(c) Sustainly increases
(d) Remains constant
Ans:a

42.The curve for a pseudo plastic material rheogram…………….
(a) starts at the origin
(b) starts at the top
(c) both of the above
(d) none of the above
Ans:a

43.In psedoplastic flow as shear stress increases, shear rate……………
(a) Increases
(b) Increases but linear
(c) Increases but not linear
(d) Decreases
Ans:c

44. Dilatant materials are frequently called as……………
(a) strain-thinning systems
(b) shear-thickening systems
(c) shear-thinning systems
(d) strain-thinning systems
Ans:b

45. The Rheogram of thixotropic material determined by……………….
(a) Duration through which sample is exposed to any one shear rate.
(b) Rate at which shear increased or decreased.
(c) Both of the above
(d) None of the above
Ans:c

46………. is the isothermal and moderately slow recovery on standing of material of which stability lost owing to shearing.
(a) Thermochemistry
(b) Viscosity
(c) Entiotropy
(d) Thixotropy
Ans:d

47…….is the alteration in the shape and the size of a body owing to applied external forces and internal forces.
(a) Deformation
(b) Formation
(c) Conjugation
(d) None of the above
Ans:a

48………..is the deformation in term of relative displacement of the particles comprising the body.
(a) Strain
(b) Stress
(c) Shear
(d) State
Ans:a

Deformation of Solid

1. Progressive, permanent deformation under constant load is called
a. Creep
b. Plastic deformation
c. Elastic deformation
d. Fragmentation
Ans:a

2. The value of Poisson ratio ranges from
a. 0.1 to 0.5
b. 0.001 to 0.01
c. 1 to 5
d. 2 to 4
Ans:a

3. The ratio of stress to strain is called
a. Poisson ratio
b. Young modulus
c. Shear strain
d. Elastic modulus
Ans:d

4. The unit of Stress is
a. Nm b. Nm-2
c. Ns d. Ns-2
Ans:b

5. The unit of Strain is
a. N
b. Nm-2
c. Nm2
d. Dimensionles
Ans: d

6. The ratio of increase in length to original length of bar is called
a. Compressive strain
b. Shear strain
c. Tensile strain
d. Depressive strain
Ans:c

Subject:- Physical pharmaceutics 2

Topic:- Rheology MCQs with Answer (unit:- 2 MCQs)

2 reviews

deore Sayali Dadabhau June 9, 2021 at 1:15 pm
Physical pharmaceutics
Sandeep Kumar March 11, 2022 at 4:38 pm

Leave a review