Remix education
Daily Pharma Quiz pharmacy Topic wise MCQs

Colloidal Dispersion MCQs with Answer

Chapter 1: Colloidal Dispersion MCQs with Answer

1. An example for colloidal systems is:
a. clays and gels
b. ointments and pastes
c. solutions of soaps and proteins
d. suspensions and emulsions
Ans: c

2. The criterion to call a system ‘colloid’ is
a. a fine state of subdivision of dispersed phase
b. dispersed particles are in the size range of 1 nm to 1 µm
c. interface is very extensive
d. the presence of dispersed phase in a dispersion medium
Ans: b

3. Solutions of proteins and starch in water are the examples of the colloidal type:
a. hydrophilic
b. hydrophobic
c. lyophilic
d. lyophobic
Ans: a

4. Electrodialysis method is employed in the colloidal chemistry for the purpose of :
a. Indentification
b. preparation
c. Purification
d. Stabilization
Ans: c

5. Silica gel is an example for the type of gel:
a. dilatants
b. elastic
c. rigid
d. thixotropic
Ans: c

6. Which of the following DO NOT form colloid spontaneously?
a. association
b. lyophilic
c. lyophobic
d. micellar
Ans: c

7. Sulphur sol is an example of colloidal type:
a. Association
b. hydrophilic
c. lyophilic
d. lyophobic
Ans: d

8. Thixotropic type of behavior is shown by the gel:
a. bentonite
b. pectin
c. silica
d. starch
Ans: a

9. In the determination of size, shape and structure of colloidal particles, which one of the following CAN NOT be used?
a. electron microscope
b. instrument measuring light scattering
c. Langmuir film balance
d. ultramicroscope
Ans: d

10. Surfactant solutions are termed as association colloids when their concentrations are:
a. insufficient to saturate the bulk phase
b. insufficient to saturate the interface
c. less than critical micellar concentration (cmc)
d. more than cmc
Ans: d

11. Name the type of colloidal dispersion to which electrolytes are normally added in small quantities to stabilize:
a. association
b. lyophilic
c. lyophobic
d. micellar
Ans: c

12. Protective colloids DO NOT:
a. aid in dispersion
b. decrease the zeta potential
c. lower the interfacial tension
d. offer a mechanical barrier
Ans: c

13. Which one of the following colloids is difficult to prepare?
a. association
b. hydrophilic
c. hydrophobic
d. lyophilic
Ans: c

14. In high concentrations, electrolytes destabilize a lyophilic sol by a process termed as :
a. coagulation
b. dilution
c. salting out
d. solvation
Ans: c

15. Which quality of the dispersed phase is responsible for the increased viscosity of a hydrophilic colloidal dispersion?
a. charge
b. shape
c. size
d. surface area
Ans: d

16. Dispersion of acacia in water gives the colloid of type:
a. association
b. negative
c. neutral
d. positive
Ans: b

17. Addition of alcohol to a hydrophilic colloid leads to:
a. crystallization
b. hydration
c. precipitation
d. stabilization
Ans: c

18. The critical value of zeta potential (in milli volts) for a stable colloid (except gold sol) is:
a. from 20 to 50
b. from 50 to 100
c. less than 20
d. mor than 100
Ans: a

19. If kinetic energy of interaction is about 25 kT (Where k is gas constant), the system can be considered to have:
a. deflocculated state
b. long half life
c. short half life
d. weak attractiton forces
Ans: b

20. In foams, the dispersed phase and dispersion medium, respectively, are:
a. gas and liquid
b. gas and solid
c. liquid and gas
d. solid and gas
Ans: a

21. The characteristic of a lyophobic sol is that:
a. electrolytes in small amounts induce stabilization
b. it is reversible
c. particles have high electric charge
d. viscosity increases by the presence of particles
Ans: c

22. Hydrosol refers to a system in which the dispersed phase and dispersion medium, respectively, are:
a. gas and water
b. liquid and water
c. solid and water
d. water and solid
Ans: c

23. Electrodialysis is used, when impurities in a sol are:
a. amphiphiles
b. colloids
c. electrolytes
d. nonelctrolytes
Ans: c

24. Under ultramicroscope, colloid particles appear as:
a. bright specks against dark background
b. concentric rings
c. dark specks against bright background
d. fluorescent specks
Ans: a

25. Which one of the following properties is extensively applied for determining the molecular weight of polymer?
a. depression of freezing point
b. elevation of boiling point
c. lowering of vapour pressure
d. osmotic pressure
Ans: d

26. Aerosol is the reverse of :
a. emulsion
b. liquid foam
c. smoke
d. solid foam
Ans: b

27. In the determination of the gold number of a protective colloid, the endpoint is indicated by:
a. measuring the change in particle size
b. noting sedimentation volume of gold
c. observing the color change
d. weighing of the precipitate
Ans: c

28. The semipermeable membrane used in haemodialysis is:
a. cellophane
b. cellulose acetate
c. polyethene
d. polyvinyl acetate
Ans: a

29. The stability of acacia in water is due to:
a. formation of micelles
b. hydration of solids
c. lowering interfacial tension
d. presence of electrical charge
Ans: b

30. The molecular weight of dispersed solids in a colloidal system can be determined using an instrument:
a. ultracentrifuge
b. ultrafilters
c. ultramicroscope
d. zeta meter
Ans: a

31. When the size of particle is less than 1nm then it is called
a. Molecular dispersions
b. Colloidal dispersions
c. Suspension
d. Emulsion
Ans: a

32. The movement of colloidal particles through a liquid under the influence of electric field is called
a. Electrophoresis
b. Electro-osmosis
c. Electro chemical reaction
d. Electrodialysis
Ans: a

33. The potential difference develop when particles settle under the influence of gravity is called
a. Streaming potential
b. Oxidation Potential
c. Reduction potential
d. Sedimentation potential
Ans: d

34. When distance between the particle are large, the particles experience attractive force and aggregates are formed. This is known as
a. Primary minimum
b. Potential barrier
c. secondary minimum
d. Interparticle distance
Ans: c

35. According to schulze-Hardy rule, the precipitating power increases rapidly with the
a. Presence of valence or charge of the ions
b. Lowering the interfacial tension
c. Decreasing the freezing point
d. Elevationof boiling point
Ans: a

36. When a beam of light is pass through a colloidal solution, the path of light gets illuminated. This phenomenon is known as
a. Brownian movement
b. Diffusion
c. Tyndall effect
d. Donnan effect
Ans: c

37. The continuous collisions between the colloidal particles and molecules of dispersion medium produce zigzag movement of colloidal particles which is known as
a. Brownian movement
b. Tyndall effect
c. Diffusion
d. Sedimentation
Ans: a

38. The protective ability of colloids is measured as
a. Zeta potential
b. Streaming potential
c. Gold number
d. None of the above
Ans. C

39. If the gold number is less then the protective action will be
a. more
b. Less
c. Half
d. Zero
Ans: a

40. In sol, the dispersed phase and dispersion medium are
a. Solid and liquis
b. Liquid and liquid
c. Solid and solid
d. Liquid and Gas
Ans: a

41. Homogenous phase (True solution) having size range of
a. 0.5 to 1.0 µm
b. <0.1 nm
c. >0.01 µm
d. <0.01 µm
Ans: d

42. Heterogeneous phase (Coarse dispersion) having size range of …
a. 0.5 to 1.0 µm
b. 10 to 100 µm
c. 10 to 1000 µm
d. 1 to 10 µm
Ans: c

43. Solubility of Drug can be improved by…
a. Targeting drug to specific organ
b. Addition of emulsifying agent
c. Addition of thickening agent
d. Addition of Surface active agent
Ans: d

44. Targeting of drugs to specific organs can be achieved by
a. Liposomes
b. Emulsion
c. Syrup
d. Suspension
Ans: a

45. The following statement is appropriate for Molecular Dispersion
a. Diffusion rate is slow
b. Impermeable across semipermeable membrane
c. Does not scatter light
d. Particle size less than 1.0 µm
e. All of above
Ans: c

46. The following statement is NOT appropriate for Molecular dispersion
a. Shows tyndall effect
b. Does not scatter light
c. Diffusion rate is rapid
d. Does not settle on ultracentrifugation
Ans: a

47. The following statement is true for Colloidal dispersion
a. Diffusion rate is slow
b. Impermeable across semipermeable membrane
c. Shows tyndall effect
d. Settles on ultracentrifugation
e. All of above
f. None of above
Ans: e

48. In _____Colloids, dispersed particles have a greater affinity to the dispersion medium.
a. Lyophilic colloids
b. Lyophobic colloids
c. Association colloids
d. Molecular colloids
Ans: a

49. Dispersion of rubber or polystyrene in benzene or ethyl methyl ketone is referred to as________
a. Hydrophilic colloids
b. Lyophilic colloids
c. Lyophobic colloids
d. Hydrophobic colloids
Ans: b

50. Lyophobic colloids can be prepared by
a. Chemical method
b. Peptization method
c. Electric arc method
d. Ultrasonic treatment
e. All of above
f. None of above
Ans: e

51. A ………. is a mixture in which one substance of microscopically dispersed insoluble particles is suspended through another substance.
(a) Suspension
(b) Colloid
(c) Emulsion
(d) None of the above
Ans: a

52. Few colloids are translucent because of the ..
(a) Tyndall effect
(b) Splitting effect
(c) Scattering
(d) None of the above
Ans:a

53. The comparatively fast sedimentation rate of the dispersed phase produced by means of gravity or other forces this is characteristic of…………..
(a) Colloidal dispersion
(b) Coarse dispersion
(c) Both of the above
(d) None of the above
Ans: b

54.The molecule in the molecular dispersion phase have size………….
(a) Less than 10 nm
(b) More than 1 nm
(c) Less than 1 nm
(d) More than 10 nm
Ans: c

55. The ………. colloids have strong attraction towards solvents.
(a) Lyophilic
(b) Lyophobic

(c) Associated
(d) None of the above
Ans: a

56……….. is the method accountable for the development of stable dispersion of colloidal particles in dispersion medium.
(a) Coacervation
(b) Peptization
(c) Flocculation
(d) Coagulation
Ans: b

57. The phenomenon which involves separation of macromolecular solutions into two liquid layers is called as………
(a) Liquid separation
(b) Coagulation
(c) Flocculation
(d) Coacervation
Ans: d

58 …..is directly proportional to the molecular weight of lyophilic colloid.
(a) Solubility
(b) Turbidity
(c) Density
(d) None of the above
Ans: b

59………..is the movement of dispersion medium below the impact of an electric field in the condition when the movement of colloidal particles is prohibited with the help of an appropriate membrane.
(a) Electrosmosis
(b) Osmosis
(c) Photosmosis
(d) None of the above
Ans: a

60………..is the method of combining negatively and positively charged hydrophilic colloids.
(a) Coacervation
(b) Peptization
(c) Flocculation
(d) Coagulation
Ans: a

Subject:- Physical pharmaceutics 2

Topic:- Colloidal Dispersion MCQs (unit 1 MCQs with Answer

2 reviews

Drx Irfan Khan
Irfan khan July 1, 2021 at 1:05 pm
all sub b pharma 4 sem
P.yogeshwari July 6, 2021 at 10:54 am
Medicinal chemistry 1

Leave a review