Remix education
EngineeringTopic wise MCQs

Surveying MCQs with Answers ( Part-2 )

SURVEYING(3140601) Multiple Choice Questions

51. Which of the following errors can be neutralised by setting the level midway between the two stations ?
a) error due to curvature only
b) error due to refraction only
c) error due to both curvature and re-fraction
d) none of the above
Ans: c

52. Height of instrument method of levelling is
a) more accurate than rise and fall method
b) less accurate than rise and fall method
c) quicker and less tedious for large number of intermediate sights
d) none of the above
Ans: c

53. The rise and fall method
a) is less.accurate than height of instrument method
b) is not suitable for levelling with tilting levels
c) provides a check on the reduction of intermediate point levels
d) quicker and less tedious for large number of intermediate sights
Ans: c

54. If the staff is not held vertical at a level¬ling station, the reduced level calculated from the observation would be
a) true R.L.
b) more than true R.L.
c) less than true R.L.

d) none of the above
Ans: c

55. The difference between a level line and a horizontal line is that
a) level line is a curved line while hori-zontal line is a straight line
b) level line is normal to plumb line while horizontal line may not be normal to plumb line at the tangent point to level line
c) horizontal line is normal to plumb line while level line may not be normal to the plumb line
d) both are same
Ans: a

56. The sensitivity of a bubble tube can be increased by
a) increasing the diameter of the tube
b) decreasing the length of bubble
c) increasing the viscosity of liquid
d) decreasing the radius of curvature of tube
Ans: a

57. With the rise of temperature, the sensitivity of a bubble tube
a) decreases
b) increases
c) remains unaffected
d) none of the above
Ans: a

58. Refraction correction
a) completely eliminates curvature correction
b) partially eliminates curvature correction
c) adds to the curvature correction
d) has no effect on curvature correction
Ans: b

59. The R.L, of the point A which is on the floor is 100 m and back sight reading on A is 2.455 m. If the foresight reading on the point B which is on the ceiling is 2.745 m, the R.L. of point B will be
a) 94.80 m
b) 99.71 m
c) 100.29 m
d) 105.20 m
Ans: d

60. As applied to staff readings, the corrections for curvature and refraction are respectively The above table shows a part of a level field book. The value of X should be
a) 98.70
b) 100.00

c) 102.30
d) 103.30
Ans: b

63. If the horizontal distance between the staff point and the point of observation is d, then the error due to curvature of earth is proportional to
a) d
b) 1/d
c) d2
d) 1/d2
Ans: c

64. Sensitiveness of a level tube is designated by
a) radius of level tube
b) length of level tube
c) length of bubble of level tube
d) none of the above
Ans: a

65. Which of the following statements is in-correct ?
a) Error due to refraction may not be completely eliminated by reciprocal levelling.
b) Tilting levels are commonly used for precision work.
c) The last reading of levelling is always a foresight.
d) All of the above statements are incorrect.
Ans: d

66. Dumpy level is most suitable when
a) the instrument is to be shifted frequently
b) fly levelling is being done over long distance
c) many readings are to be taken from a single setting of the instrument
d) all of the above
Ans: c

67. The difference of levels between two stations A and B is to be determined. For best results, the instrument station should be
a) equidistant from A and B
b) closer to the higher station
c) closer to the lower station
d) as far as possible from the line AB
Ans: a

68. Contour interval is
a) inversely proportional to the scale of the map
b) directly proportional to the flatness of ground
c) larger for accurate works
d) larger if the time available is more

Ans: a

69. An imaginary line lying throughout the surface of ground and preserving a constant inclination to the horizontal is known as
a) contour line
b) horizontal equivalent
c) contour interval
d) contour gradient
Ans: d

70. The suitable contour interval for a map with scale 1 : 10000 is
a) 2 m
b) 5m
c) 10 m
d) 20 m
Ans: a

71. Select the correct statement.
a) A contour is not necessarily a closed curve.
b) A contour represents a ridge line if the concave side of lower value con¬tour lies towards the higher value contour.
c) Two contours of different elevations do not cross each other except in case of an overhanging cliff.
d) All of the above statements are correct.
Ans: c

72. A series of closely spaced contour lines represents a
a) steep slope
b) gentle slope
c) uniform slope
d) plane surface
Ans: a

73. Direct method of contouring is
a) a quick method
b) adopted for large surveys only
c) most accurate method
d) suitable for hilly terrains
Ans: c

74. In direct method of contouring, the process of locating or identifying points lying on a contour is called
a) ranging
b) centring
c) horizontal control
d) vertical control
Ans: d

75. In the cross-section method of indirect contouring, the
spacing of cross-sections depends upon
i) contour interval
ii) scale of plan
iii) characteristics of ground
The correct answer is
a) only (i)
b) (i)and(ii)
c) (ii) and (iii)
d) (i), (ii) and (iii)
Ans: d

76. Which of the following methods of con-touring is most suitable for a hilly terrain ?
a) direct method
b) square method
c) cross-sections method
d) tacheometric method
Ans: d

77. Select the correct statement.
a) Contour interval on any map is kept constant.
b) Direct method of contouring is cheaper than indirect method.
c) Inter-visibility of points on a contour map cannot be ascertained.
d) Slope of a hill cannot be determined with the help of contours.
Ans: a

78. Closed contours, with higher value inwards, represent a
a) depression
b) hillock
c) plain surface
d) none of the above
Ans: b

79. Contour interval is
a) the vertical distance between two con-secutive contours
b) the horizontal distance between two consecutive contours
c) the vertical distance between two points on same contour
d) the horizontal distance between two points on same contour
Ans: a

80. Benchmark is established by
a) hypsometry
b) barometric levelling
c) spirit levelling
d) trigonometrical levelling
Ans: c

81. The type of surveying which requires least office work is
a) tacheomefry
b) trigonometrical levelling
c) plane table surveying
d) theodolite surveying
Ans: c

82. Intersection method of detailed plotting is most suitable for
a) forests
b) urban areas
c) hilly areas
d) plains
Ans: c

83. Detailed plotting is generally done by
a) radiation
b) traversing
c) resection
d) all of the above
Ans: a

84. Three point problem can be solved by
a) Tracing paper method
b) Bessels method
c) Lehman’s method
d) all of the above
Ans: d

85. The size of a plane table is
a) 750 mm x 900 mm
b) 600 mm x 750 mm
c) 450 mm x 600 mm
d) 300 mm x 450 mm
Ans: b

86. The process of determining the locations of the instrument station by drawing re sectors from the locations of the known stations is called
a) radiation
b) intersection
c) resection
d) traversing
Ans: c

87. The instrument used for accurate centering in plane table survey is
a) spirit level
b) alidade

c) plumbing fork
d) trough compass
Ans: c

88. Which of the following methods of plane table surveying is used to locate the position of an inaccessible point ?
a) radiation
b) intersection
c) traversing
d) resection

89. The two point problem and three point problem are methods of
a) resection
b) orientation
c) traversing
d) resection and orientation
Ans: d

90. The resection by two point problem as compared to three point problem
a) gives more accurate problem
b) takes less time
c) requires more labour
d) none of the above
Ans: c

91. The methods used for locating the plane table stations are
i) radiation
ii) traversing
iii) intersection
iv) resection
The correct answer is
a) (i) and (ii)
b) (iii) and (iv)
c) (ii) and (iv)
d) (i) and (iii)
Ans: c

92. After fixing the plane table to the tripod, the main operations which are needed at each plane table station are
i) levelling
ii) orientation
iii) centering
The correct sequence of these operations is
a) (i), (ii),.(iii)
b) (i), (iii), (ii) c) (iii), (i), (ii)
d) (ii), (Hi), (i)
Ans: b

93. Bowditch rule is applied to
a) an open traverse for graphical adjustment
b) a closed traverse for adjustment of closing error
c) determine the effect of local attraction
d) none of the above
Ans: b

94. If in a closed traverse, the sum of the north latitudes is more than the sum of the south latitudes and also the sum of west departures is more than the sum of the east departures, the bearing of the closing line is in the
a) NE quadrant
b) SE quadrant
c) NW quadrant
d) SW quadrant
Ans: b

95. If the reduced bearing of a line AB is N60°W and length is 100 m, then the latitude and departure respectively of the line AB will be
a) +50 m, +86.6 m
b) +86.6 m, -50 m
c) +50m, -86.6 m
d) +70.7 m,-50 m
Ans: b

96. The angle between the prolongation of the preceding line and the forward line of a traverse is called
a) deflection angle
b) included angle
c) direct angle
d) none of the above
Ans: a

97. Transit rule of adjusting the consecutive coordinates of a traverse is used where
a) linear and angular measurements of the traverse are of equal accuracy
b) angular measurements are more accurate than linear measurements
c) linear measurements are more accurate than angular measurements
d) all of the above
Ans: b

98. Which of the following methods of theodolite traversing is suitable for locating the details which are far away from transit stations ?
a) measuring angle and distance from one transit station
b) measuring angles to the point from at least two stations
c) measuring angle at one station and distance from other
d) measuring distance from two points on traverse line
Ans: b

99. Subtense bar is an instrument used for
a) levelling
b) measurement of horizontal distances in plane areas
c) measurement of horizontal distances in undulated areas
d) measurement of angles
Ans: c

100. Horizontal distances obtained by thermometric observations
a) require slope correction
b) require tension correction
c) require slope and tension corrections
d) do not require slope and tension corrections
Ans: d

Leave a review