Remix education
Daily Pharma QuizpharmacyTopic wise MCQs

Absorption MCQs (Part:- 3) with Answers

Biopharmaceutics & Pharmacokinetics (BP604TT)

Chapter 1 ABSORPTION

101. The maximum amount of solute dissolved in a given solvent under standard conditions of temperature, pressure, and pH is known as __________
a) Dissolution rate
b) Intrinsic dissolution
c) Rate limiting step
d) Absolute or intrinsic solubility
Answer: d

102. In the equation, V dC/dt = dm/dt = A(Cs-Cb).√ γ D, what does γ stands for?
a) Mass of the solid dissolved
b) Rate of surface renewal
c) Concentration of solute
d) Concentration of the drug

Answer: b

103. Each face of the crystal has a different interfacial barrier.
a) True
b) False
Answer: a

104. Absorption of drugs can be categorized into 2 classes, physicochemical properties of drugs and Dosage form of the drug, on the basis of drug dissolution.
a) True
b) False
Answer: a

105. Which option will be the best example of the physicochemical properties of drugs?
a) Solubility, particle size, polymorphism, salt form, pseudo polymorphism, complexation, wettability, pH, Pressure of disintegration
b) Pressure of disintegration, polymorphism, salt form, pseudo polymorphism, complexation, wettability, pH
c) Solubility, particle size, polymorphism, salt form
d) Solubility, particle size, polymorphism, salt form, pseudo polymorphism, complexation, wettability
Answer: d

106. For oral formulation, what should be the minimum aqueous solubility to avoid bioavailability problems?
a) 0.9%
b) 1%
c) 2%
d) 0.11%
Answer: b

107. The total solid surface area of any particle is known as ___________
a) Absolute surface area
b) Effective surface area
c) Total surface area
d) Surface area
Answer: a

108. Particle size and surface area of a drug are directly related to each other.
a) True
b) False
Answer: b

109. Absolute surface area is proportional to the dissolution rate of a drug.
a) True
b) False
Answer: b

110. In the case of hydrophobic drugs, micronization results in a decrease in effective surface area and thus fall is dissolution rate. Which of the below sentences cannot be a reason for the given statement?
a) The hydrophobic surface of the drugs adsorbs onto their surface which inhibits their wettability
b) The particles reaggregate to form larger particles due to their high surface free energy
c) Extreme reduction in the particle size imparts surface charges that may prevent wetting
d) Extreme reduction in the size brings the hydrophobic amino acids to the surface
Answer: d

111. How the absolute surface area of hydrophobic drugs can be converted to their effective surface area?
a) Use of surfactant
b) Use of Hydrophobic diluents
c) Use of surfactant and hydrophilic diluents
d) No need of doing micronization
Answer: c

112. Which one of these is not an example of hydrophilic diluents?
a) PVC
b) Dextrose
c) PVP
d) PEG

Answer: a

113. The solvate can exist in different crystalline forms called as _________
a) Solvates
b) Pseudopolymorphs
c) Pseudopolymorphism
d) Hydrate
Answer: b

114. Which form of a drug has greater solubility?
a) Anhydrous
b) Hydrate
c) Crystallised
d) Monohydrate
Answer: a

115. Which one will be the easiest approach to enhance the solubility and dissolution of any drug?
a) Micronize the drug
b) Convert drug into their anhydrous form
c) Convert drug into their hydrous form
d) Convert drug into their salt form
Answer: d

116. What is pH?
a) –ve log of H+ concentration
b) +ve log of H+ concentration
c) Log of H+ concentration
d) H+ concentration
Answer: a

117. Which one of these is not an advantage of buffered aspirin tablets?
a) Enhanced bioavailability
b) Reduced gastric irritation
c) Increased stability

d) Increased ulcerogenic tendency
Answer: d

118. Larger the size of the counterion, greater the solubility.
a) True
b) False
Answer: b

119. Which of the following will be the slowest step in tablet drug absorption?
a) Tablet disintegration to granules
b) Granules disintegration to fine particles
c) Fine particles dissolution
d) Dissolution absorbed into the blood
Answer: a

120. Aging of dosage form affects drug release.
a) True
b) False
Answer: a

121. Which form of the drug has the highest bioavailability?
a) Coated tablets
b) Solutions
c) Tablets
d) Emulsions
Answer: b

122. Why emulsion dosage form for lipophilic drug proved better?
a) Easy manufacturing
b) The higher stability of the drug in emulsion form
c) Presented a large surface area of oil to the GIT for the absorption of the drug
d) Fast clearance from the plasma
Answer: c

123. Which is the major rate-limiting step in the absorption of a drug from suspension dosage?
a) Tablet disintegration to granules
b) Granules disintegration to fine particles
c) Fine particles dissolution
d) Dissolution absorbed into the blood
Answer: c

124. Which coating is thin and dissolves rapidly?
a) Sugar coating
b) Film coating
c) Enteric coating
d) Sealing coating
Answer: b

125. Which option describes the function of the enteric coated drug?
a) Tough dissolves slowly
b) Thin dissolves completely
c) Dissolves only in alkaline pH of the intestine
d) Shellac coating
Answer: b

126. Hydrophobic drug with fine particle size in capsule results in a decreasing porosity of powder bed.
a) True
b) False
Answer: a

127. Viscous fluids and oils are administered in hard gelatin capsules.
a) True
b) False
Answer: b

128. From the below options which will be the most widely used form of dosage?
a) Emulsion
b) Solutions

c) Tablets
d) Powders
Answer: a

129. In cell membrane the hydrocarbon chains for hydrophilic phase and the polar heads form hydrophobic phase.
a) True
b) False
Answer: b

130. Proteins interact with which part of the cell membrane?
a) Hydrophobic tail
b) Polar head
c) Non polar head
d) Hydrophilic tail
Answer: a

131. Which part of the membrane is responsible for the relative impermeability of polar molecules in and out of the cell?
a) Polar head
b) Hydrophobic head
c) Hydrophobic core
d) Non polar head
Answer: c

132. What helps in the passing of inorganic ions?
a) Ion channels
b) Voltage gated channels
c) Aqueous filled pores
d) Diffusion
Answer: c

133. The cell membrane is ___________
a) Impermeable

b) Semipermeable
c) Permeable
d) Permeable to only gases
Answer: c

134. What is the most important characteristic of a drug to be absorbed after oral administration?
a) Dissolved in HCL
b) Dissolved in alkaline solution
c) Can pass through the cell membrane
d) Form aggregate and settle down
Answer: c

135. Cell membrane can pass easily Oxygen and Carbon dioxide.
a) False
b) True
Answer: b

136. Which one of these is an example of Enteral Route?
a) Skin
b) IV
c) Gastrointestinal
d) Inhalation
Answer: c

137. Gastrointestinal route is an example of which of the major drug delivery routes?
a) The enteral route
b) The parenteral route
c) The topical route
d) The intravenous route
Answer: a

138. Which form of drug formulation has disintegration time?
a) Injections
b) Syrupa
c) Capsules and Tablets
d) Only tablets
Answer: c

139. Which tablets have longer Disintegration time?
a) Single coated tablets
b) Uncoated tablets
c) Sugar-coated tablets
d) Capsules
Answer: c

140. Disintegration time is directly proportional to the amount of binder present in the tablet.
a) True
b) False
Answer: a

141. Which of the following is not a form of excipients?
a) Paracetamol
b) Disintegrants
c) Lubricants
d) Binders
Answer: a

142. Which of the following is not a limitation granulation?
a) Formation of crystal bridge by the presence of liquid
b) The liquid may act as a medium for affecting chemical reactions such as hydrolysis
c) Increase the cost due to more additional processing
d) The drying step may harm the thermolabile drugs
Answer: c

143. The agglomerative phase of the communication method grinds the drug in a ball mill for a long time to affect spontaneous agglomeration. But results showed tablets produced are softer.
a) True
b) False

Answer: b

144. Which of these is not a characteristic of tablet formulation by Agglomerative phase of the communication process?
a) Tablets are stronger
b) Usage of more binding agent
c) Rapid dissolution
d) Increase in internal surface area of the granules
Answer: b

145. What does the graph of Rate of Drug dissolution v/s Compression force with this type of curve interpret?
a) Tight binding of the molecules in drug
b) Deformation of the drug particles into smaller particles
c) The influence of compression force on the dissolution rate is difficult
d) Both tight bonding and deformation of the drug molecules
Answer: a

146. What does the graph of Rate of Drug dissolution v/s Compression force with this type of curve interpret?
a) Tight binding of the molecules in drug
b) Deformation of the drug particles into smaller particles
c) The influence of compression force on the dissolution rate is difficult
d) Both tight bonding and deformation of the drug molecules
Answer: d

147. Capsules with bigger particles and intense packing have poor drug release and dissolution rate due to an increase in the pore size.
a) True
b) False
Answer: b

148. Which one of them is not a common form of excipients of drug manufacturing?
a) Diluentb

b) Binders
c) Sweeteners
d) Essential oils
Answer: d

149. Vehicles are the solvent system for the liquefied drug. Which one of them is not an example of a kind of vehicle?
a) Aqueous vehicle
b) Non-aqueous water-miscible vehicles
c) Non-aqueous water immiscible vehicles
d) A salt solution of the drug
Answer: d

150. Which one of the following will be an example of organic diluents?
a) Starch
b) Dicalcium phosphate
c) Tetracycline
d) Tween 80
Answer: a

Leave a review