Remix education
pharmacy Topic wise MCQs

Antihistamines and Anti-Ulcer Agents MCQs With Answers

1. Famotidine
a. Inactivates pepsin
b. Competitively a ntagonises H 2 receptor
c. Adsorbsbi les alts
d. Neutralizes gastric a cid

2. Clemastine be longs to
a. Ethylenediamine de rivatives
b. Aminoalkyl e ther de rivatives
c. Propylamine de rivatives
d. Piperazine de rivatives

3. The antihistaminic drug with no heteroaryl ring system in its structure is
a. Doxylamine
b. Triprolidine
c. Medrylamine
d. Meclizine

4. The antihistamine that is also an anti-emetic is
a. Cetrizine
b. Pyrilamine
c. Promethazine
d. Loratidine

5. Non-sedative antihistamines include all except
a. Cyclizine
b. Cetrizine
c. Loratidine
d. Astemizole

6. For a molecule to exhibit antihistaminic activity, the distance between the aryl and aliphatic N should be
a. 5-6 A°
b. 4-5 A°
c. 3-4 A°
d. 6-7 A°

7. Antihistamine synthesised starting from phthalide is
a. Promethazine
b. Cyproheptadine
c. Cyclizine
d. Doxylamine

8. The drug useful for the treatment of Zollinger-Ellison syndrome is
a. Cetrizine
b. Promethazine
c. Famotidine
d. Omeprazol

9. The separation of the ring and the side-chain nitrogen should be … carbon for optimal H2 antagonist activity.
a. 2
b. 3
c. 4
d. 5

10. Famotidine contains
a. Furan r ing
b. Imidazole ring
c. Thiazole ring
d. Pyrrole ring

Answers Key

1. b 2. b 3. c 4. c 5. a 6. a 7. b 8. c 9. c 10. c

Leave a review