Remix education
pharmacy Topic wise MCQs

Narcotic Analgesics MCQs With Answers

1. One of the following is anester:
a. Morphine
b. Phenazocin
c. Heroin
d. Ketobemidone

2. Dextromoramide belongs to
a. Morphine
b. Phenyl ( ethyl) pi peridines
c. Diphenyl he ptanones
d. Benzazocin

3. When the alcoholic OH is converted
to ether, it is
a. Useful as cough suppressant
b. More active than morphine
c. Less active than morphine
d. Strong curare action and no analgesic
action

4. Substitution in the phenyl ring of phenyl (ethyl)piperidines shows activity in the order of
a. H > OH > O
b. O > H > OH
c. OH > O > H
d. O > OH >H

5. Pethidine is same as
a. Morphine
b. Heroin
c. Meperidine
d. Phenazocin

6. Synthesis of levallorphan involves
a. Diels Alder c ondensation
b. Mannich r eaction
c. Knoevenagel c ondensation
d. Polonovski’s r eaction

7. Synthesis of buprenorphine involves
a. Diels Alder c ondensation
b. Mannich r eaction
c. Knoevenagel c ondensation
d. Polonovski’s r eaction

8. The drug that is 1,000 times more potent than morphine is
a. Buprenorphine
b. Meperidine
c. Etorphine
d. Pentazocin

9. The drug used as a narcotic substitute in addiction treatment because it prevents morphine abstinence syndrome is
a. Nalorphine
b. Methadone
c. Pethidine
d. Codeine

10. A structural hybrid of meperidine and methadone is
a. Diphenoxylate
b. Lofentanil
c. Loperamide
d. Pentazocin

11. The most potent narcotic antagonist is
a. Naloxone
b. Naltrexone
c. Nalorphine
d. Pethidine

Answers Key

1. c 2. c. 3. b 4. d. 5. c. 6. c 7. a 8. c 9. b 10. a 11. b

Leave a review