Remix education
pharmacyTopic wise MCQs

Antipsychotic Agents MCQs With Answers

1. One of the following phenothiazines does not possess CF 3 group at C 2 position:
a. Trifl upromazine
b. Trifl uperazine
c. Fluphenazine
d. Prochlorperazine

2. Extra-pyramidal symptoms are a common side effect of which of the following medications?
a. Haloperidol
b. Olanzapine
c. Quetiapine
d. Ziprasidone

3. Loxapine belongs to
a. Dihydroindole
b. Phenothiazine
c. Dibenzoxazepine
d. Diphenylbutyl p iperidines

4. Which of the following statements correctly represents the SAR of phenothiazine?
a. Maximum antipsychotic potency is ob-
served in aminoalkylated derivatives.
b. The aliphatic amino nitrogen is required
and highest activity is seen when it is incorporated into a cyclic form.
c. Potency increases in the following order of position of ring substitution: 1<3<4<2.<2.
d. Disubstitution increases neuroleptic activity.

5. Chlorprothixene i s
a. 4-[4-( p -Chlorophenyl)-4-
hydroxypiperidino]-4’-fluorobutyrophenone
b. N,N-Dimethyl-9-[3-(4-methyl-1-piperazinyl) propylidene-thioxanthene-2-sulphonamide
c. 2-Chloro-9-(3’-dimethylaminopropylidene) thioxanthene
d. 2-Chloro-9-(3’-methylaminopropylidene)
thioxanthene sulphonamide

6. The first therapeutic alternative to the pheno-thiazines is
a. Butyrophenones
b. Dihydroindole
c. Dibenzoxazepine
d. Iminostilbenes

7. Clozapine is synthesised from
a. Anthranilimide
b. Anthranilic a cid
c. Benzoic a cid
d. 2-Chlorobenzoic a cid

8. The drug used orally to treat psychotic disorders with no extra-pyramidal side-effects is
a. Haloperidol
b. Prochlorperazine
c. Quetiapine
d. Molindone

9. In phenothiazines the modifi cation that leads to lower incidence of EPS, possibly due to increased central anti-muscarinic activity, is
a. Aminoalkylated phe nothiazines
b. Piperidinyl pr opyl de rivatives
c. Branching a t t he β–position of the side chain with small methyl groups
d. None of the above

10. One of the following is not a mixed D 2 and 5HT 2A antagonist:
a. Risperidone
b. Olanzapine
c. Iloperidone
d. Clozapine

Answer Keys

1. d
2. a
3. c
4. a
5. c
6. a
7. b
8. c
9. b
10. d

Leave a review