Remix education
pharmacy Topic wise MCQs

Clinical Pharmacy Sem 8 MCQs with Answers

Clinical Pharmacy Sem VIII Question bank

1. Average time period for phase II clinical trials study is ___________
a. Upto 4 year
b. Upto few month
c. Upto Two year
d. Upto several year
Ans- C

2. Bioavailability seen after drug administered by direct intravenous route is ___________
a. 0%
b. Depends on half life of drug
c. 100%
d. Is unpredictable
Ans- C

3. ___________ preparations are avoided during pregnancy.
a. Vitamin E
b. Vitamin A
c. Folic acid
d. Zinc
Ans- B

4. Ototoxicity is a unique side effect of ___________ group of diuretics.
a. Loop
b. Thiazide
c. Potassium sparing
d. Osmotic
Ans- B

5. ___________ antihypertensivetherapy should be avoided in type-1 diabetes mellitus
a. ACE inhibitors
b. High dose diuretics
c. Centrally acting
d. calcium channel blockers
Ans-A

6. ___________ is an example of Category X drugs
a. Diclofenac
b. Ranitidine
c. Lorazepam
d. Paracetamol
Ans- C

7. ___________has positive evidence of human fetal risk, but the benefits from use in pregnant women may be acceptable despite of risk.
a. Category A
b. Category B
c. Category C
d. Category D
Ans- C

8. ___________ is contraindicated during pregnancy due to its Teratogenicity.
a. Folic acid
b. Calcium
c. Retinol
d. Iron
Ans- C

9. ___________ commonly reported ADR of diuretic class of drugs.
a. Hypokalemia
b. Alopecia
c. Skin disorder
d. Rhinitis

Ans- C

10. Young’s Rule is applicable for calculating dose of children’s ___________
a) Upto 1 year
b) Upto 1 to 2 year
c) Upto 1 to 5 year
d) Upto 1 to 12 years
Ans- D

11. Which of the following responsibility of the clinical pharmacist is in direct patient care area?
a) Supervision of drug administration techniques.
b) Providing drug information to physicians and nurses.
c) Identify drugs brought into the hospital by patients.
d) Reviewing of each patient’s drug administration forms periodically to ensure all doses have been administered.
Ans- D

12. ____________ is the organization to manage the procurement, storage, preservation, packaging, sterilization, compounding, preparation, dispensing or distribution of medicine.
a) Clinical Pharmacy.
b) Hospital Pharmacy.
c) Community Pharmacy.
d) Ambulatory Pharmacy
Ans- B

13. Which of the following is verbal communication skill for effective patient counselling?
a) Language.
b) Proximity.
c) Facial expression.
d) Eye contact
Ans- A

14. The most specific & sensitive method for assessment of compliance can be used to detect potent therapeutic agent in body fluids is
a) Drug analysis.
b) Interrogation.
c) Urine marker.

d) Residual Tablet counting.
Ans- A

15. Which one of these is a genetically determined adverse drug reactions?
a) Addication.
b) Teratogenecity.
c) Carcinogenicity.
d) Idiosyncracy
Ans- B

16. _______________ is an example of Pharmacokinetic drug interaction.
a) Gastric motility changes.
b) Alteration of electrolyte levels.
c) Drugs having antagonist’s effects.
d) Interactions at receptor site
Ans- A

17. ________________ causes pharmacodynamic drug interaction.
a) Gastric motility changes.
b) Stimulation of metabolism.
c) Alteration of pH of GIT.
d)Interactions at receptor site.
Ans- D

18. Organogenesis occurs during ______________stage.
a) Pre-embryonic.
b) Embryonic.
c) Pre-Fetal.
d) Fetal.
Ans- B

20. Which of the following drug does not require therapeutic drug monitoring?
a) Digitoxin.
b) Gentamycin.
c) Phenytoin.

d) Paracetamol
Ans- D

21. The studies are to determine a pharmacological profile, safe dose and assess potential toxicity of the product on laboratory animal is known as
a) Observation study.
b) Clinical study.
c) Preclinical study.
d) Statistical study.
Ans- C

22. ___________ is an example of latent adverse drug reactions.
a) Antibiotic-associated diarrhea
b) Tardive dyskinesia
c) Serum sickness
d) Severe bronchoconstriction
Ans- B

23. Mechanism by which adrenaline can prolong the duration of local anesthesia
a) Decreased permeability of the vascular endothelium
b) Precipitation of lidocaine
c) Changing the pH of the solution
d) Local Vasoconstriction
Ans- D

24. Side effects of Valproic acid is ___________
a) Rhinitis
b) Thrombocytopenia
c) Hypothyroidism
d) Confusion
Ans- B

25. ___________ side effect is seen during the treatment with Levodopa
a) Dyskinesias
b) Bone marrow depression
c) Thombocytopenia
d) Impotence

Ans- A

26. ___________ is not required in TDM
a) Dosing regimen
b) Preclinical research data
c) Time of the sample
d) Indication for therapy
Ans- B

27. The written details for conduct trails to ensure quality control of trail is known as
a) GCP.
b) SOP.
c) IEC.
d) ADR.
Ans- B

28. Science of collecting, monitoring, researching, assessing and evaluating information from healthcare providers and patients on the adverse effects of medications is known as
a) Pharmacovigilance.
b) Clinical Trails.
c) Observational study.
d) Qualitative study
Ans- A

29. OECD stands for
a) Outcome economy committee development.
b) Organization for Economic Co-operation and Development.
c) Out entry contact dossier.
d) Organization for Evasive Co-operation and Development.
Ans- B

30. Total cost associated with a programme where both costs and consequences are measured in monetary terms is called as
a) Cost-effectiveness analysis.
b) Cost–benefit analysis.
c) Cost–utility analysis.
d) Discounting.
Ans- B

31. .___________ drug is avoided in children’s under 4 years with diarrhea.
a) bisacodyl
b) loperamide
c) Bismuth subsalicylate
d) Ciprofloxacin
Ans- D

32. .___________ is the common and dose related side effect of salbutamol.
a) Decrease in blood pressure
b) Muscle tremor
c) Central nervous system stimulation
d) Hyperglycaemia
Ans- C

33. Absorption of Griseofulvin increases with ————–diet.
a) Carbohydrate
b) Fatty
c) protein
d) vitamin
Ans- B

34. Which of the following is Type B ADRS?
a) Hypoglycaemia caused by Insulin
b) Dryness of mouth caused by Atropine
c) Anaemia in patient with G6PD deficiency caused by Primaquine
d) Hyperglycaemia caused by thiazide diuretics
Ans- C

35. Pharmacovigilance is done for monitoring of
a) Drug price
b) Unethical practises
c) Drug safety
d) Pharmacy students

Ans- C

36. GCP are seen in all of the following except
a) Phase I trial
b) Phase II trial
c) Preclinical trials
d) Phase IV trial
Ans- C

37. When tetracycline is given with antacids the absorption of tetracycline —————-.
a) Increases
b) Decreases
c) Minimally altered
d) Not altered at all
Ans- B

38. . Gary baby syndrome occur in new born with
a) Tetracycline
b) Chloramphenicol
c) Penicillin
d) Erythromycin
Ans- B

39. Patient counselling helps to
a) Know chemical structure of drug
b) Develop business relations with pharmacist
c) Motivate the patient to take medicine for improvement of his/her health status.
d) Pass time at old age
Ans- C

40. Idiosyncrasy is_______________.
a) Type A ADRs
b) Type B ADRs
c) Type C ADRs
d) Type D ADRs
Ans- B

41. Which of the following terms does not describe an Adverse Drug Reaction?
a) Idiosyncrasy
b) Anaphylaxis
c) Teratogenic effect
d) Placebo effect
Ans- D

42. What does IRB Stand for?
a) Investigational Review Board
b) International Review Board
c) Institutional Review Board
d) Inter institute review board
Ans- C

43. Which is person responsible for the conduct of the clinical trial at a trial site?
a) Clinical Research Coordinator
b) Monitor
c) Investigator
d) Sponsor
Ans- C

44. The purpose of preclinical testing is:
a. To verify that a drug is sufficiently safe and effective to be tested in humans.
b. To undergo preliminary testing in healthy humans to monitor the effects of the drug.
c. To create a basic outline for the larger scale future tests on a widespread population.
d. To develop method of drug analysis
Ans- A

45. . ______________ of clinical trial involves first time human trial in a small number of patients.
a Phase I
b Phase II
c Phase III
d Phase IV
Ans- A

46. Which of the following antihypertensive agents should be avoided in the elderly patients?
A. Amlodipine
B. Atenolol
C. Benazepril
D. Methyldopa
Ans- D

47. How many people will be selected for phase II trial?
a) The whole market will be under surveillance
b) 500-3000 people
c) 100-300 people
d) 20-50 people
Ans- C

48. According to the principles of ICH GCP, what is the most important consideration when conducting a clinical trial?
A. data accuracy
B. protection of trial subjects
C. Process adherence
D. Statistical quality checks
Ans- B

49. How are prescription medicines different from OTC ones?
A. They contain much smaller amounts of active ingredients
B. They don’t contain dyes or preservatives
C. They’re unsafe for use without medical supervision
D. They can be toxic
Ans- C

50. An epidemic that becomes unusually widespread and even global in its reach is referred to as
a _________________.
A. pandemic
B. hyper endemic
C. Spanish flu
D. Zoonotic
Ans- A

Leave a review