Remix education
Daily Pharma QuizpharmacyTopic wise MCQs

Dosage Form Design ii MCQs with Answers (Part:- 2)

51. Which of the following is true for monolithic devices?
a) These devices are used when the drug permeation rate is rapid
b) The release of the drug is controlled
c) Suitable for drugs with large therapeutic indices
d) The drug is contained in a powder form floating on liquid
Answer: c

52. Which of the following is false for monolithic devices?
a) The drug used for these devices has large therapeutic indices
b) There are three categories of matrix devices
c) 1st type has the drug dissolved in the polymer matrix
d) 2nd type has drug dispersed
Answer: b

52. The duration of action of parental controlled release systems can be extended up to what time?
a) 1 day
b) 1 week
c) 1 month
d) Day, week, month even a year
Answer: d

53. What is the drawback of parental controlled release systems?
a) Injecting is a difficulty
b) The drug cannot be easily removed once administered
c) Can get easily precipitated in the injection site
d) Rapid onset but fast excretion

Answer: b

54. Which one of the following should not be a characteristic of the vehicles or polymers which are used for parenteral formulations?
a) Sterile
b) Consists of pyrogen
c) Nonirritating
d) Biodegradable
Answer: b

55. With aqueous solutions, the drug releases can be controlled. Which of the following is not the right method of controlling?
a) Increasing the viscosity
b) By forming complexes with macromolecules
c) Reducing the solubility of the parent drug
d) Increasing the pH to make it highly basic
Answer: d

56. Release of water-soluble drugs can be retarded by presenting it as ____________ suspension
a) Oil
b) Water
c) Colloidal
d) Freezing
Answer: a

57. Larger particle size leads to ____________ dissolution
a) Slower
b) Faster
c) Moderate
d) Normal
Answer: a

58. Which of the following is a characteristic of microspheres?
a) Free flowing powders
b) Aqueous solutions
c) Control drug release by partitioning the drug from the oil
d) Administration of emulsions
Answer: a

59. Which of the following is a characteristic of oil solutions?
a) Free flowing powders
b) Aqueous solutions
c) Control drug release by partitioning the drug from the oil
d) Administration of emulsions
Answer: c

60. Which of the following is a characteristic of aqueous solutions?
a) Free flowing powders
b) Drug release can be increased by increasing viscosity
c) Control drug release by partitioning the drug from the oil
d) Administration of emulsions
Answer: b

61. Which of the following is a characteristic of nanoparticles?
a) Free flowing powders
b) Aqueous solutions
c) Control drug release by partitioning the drug from the oil
d) Size range 10-100 nm
Answer: d

62. Which of the following is a characteristic of the parental controlled drug release system by liposomes?
a) Free flowing powders
b) Aqueous solutions
c) Lipid bilayer enclosing the drug
d) Administration of emulsions
Answer: c

63. Which of the following can be incorporated into a liposome?
a) Only drugs and viruses
b) Only Peptides and viruses due to similar characteristics
c) Only viruses
d) Drugs, peptides, viruses, bacteria
Answer: d

64. Which of the following is a characteristic of resealed erythrocytes?
a) Nonimmunogenic
b) Aqueous solutions
c) Control drug release by partitioning the drug from the oil
d) Size range 10-100 nm
Answer: a

65. Which of the following statement is false for osmotic pumps?
a) The pump has three concentric circle
b) The innermost is the drug reservoir
c) The drug is contained a permeable polyester bag
d) Outer most rigid rate controlling semipermeable membrane
Answer: c

66. Which of the following statement is true for osmotic pumps?
a) The tube is made up of stainless steel
b) The innermost is the drug reservoir in a no collapsible bag
c) The drug is contained a permeable polyester bag
d) The outer most cover is soft and easily permeable
Answer: a

67. Which of the following should not be a property of implants?
a) Environmental stable
b) Biostable
c) Non-toxic
d) Nonremovable

Answer: d

68. Which is the disadvantage for implants?
a) More effective
b) More prolonged action
c) Significantly small dose
d) Need of microsurgery
Answer: d

69. Subcutaneous tissue is an ideal location for implants?
a) True
b) False
Answer: a

70. Which of the following drugs are used in implants?
a) Pantoprazole
b) Mannitol
c) Amlodipine
d) Morphine antagonist
Answer: d

71. Which of the following is a false statement for vapour pressure pump?
a) The device consists of two chambers
b) A chamber contains the drug solution
c) Drug solution chamber is separated by rigid walls
d) Vapour chamber contains vaporizable fluids
Answer: c

72. After implantation of a vapour pressure pump, the body has to get heated by exercising so that the
volatile liquid vaporizes.
a) True
b) False
Answer: b

73. Which of the following is a characteristic of battery powered pumps?
a) Free flowing powders
b) The system is programmed to release drugs at a controlled rate
c) Control drug release by partitioning the drug from the oil
d) Administration of emulsions
Answer: b

74. The drug loading in resealed erythrocytes can be done by 1st immersing the cells in a buffered hypertonic solution.
a) True
b) False
Answer: b

75. How are MLV liposomes made?
a) 2-10 bilayers of lipid
b) Series of concentric bilayers of lipid
c) The single bilayer of lipid
d) 100 bilayer of lipid
Answer: b

76. How are OLV liposomes made?
a) 2-10 bilayers of lipid
b) Series of concentric bilayers of lipid
c) A single bilayer of lipid
d) 100 bilayer of lipid
Answer: a

More link

➡️ Dosage Form Design ii MCQs with Answers :- Click here

➡️ Dosage Form Design ii MCQs with Answers (Part:- 2) :- Click here

➡️ Pharmacokinetics MCQs with Answers :- Click here

➡️ Pharmacokinetics MCQs with Answers (Part:- 2):- Click here

Subject:– Dosage Form Design ii
Semester:- 8th sem, sem 8
Topic wise MCQs with answers

Leave a review