Remix education
Daily Pharma Quiz pharmacy Topic wise MCQs

Dosage Form Design ii MCQs with Answers

1. Oral controlled release drugs release the drug only inside the intestine.
a) True
b) False
Answer: b

2. What are the characteristics of continuous release systems?
a) Release the drug along the entire length of GIT
b) Prolonged their residence in the GIT and release
c) Release only at a specific drug
d) Release as soon as comes in contact to the saliva
Answer: b

3. What is the characteristic of delayed transit and continuous release systems?
a) Release the drug along the entire length of GIT
b) Prolonged their residence in the GIT and release
c) Release only at a specific drug
d) Release as soon as comes in contact to the saliva
Answer: b

4. What is the characteristic of delayed release systems?
a) Release the drug along the entire length of GIT
b) Prolonged their residence in the GIT and release
c) Release only at a specific drug
d) Release as soon as comes in contact to the saliva
Answer: c

5. What is the characteristic of dissolution controlled release systems?
a) Release the drug along the entire length of GIT
b) Prolonged their residence in the GIT and release
c) Release only at a specific drug
d) Very slow dissolution rate
Answer: d

6. What is the characteristic of matrix dissolution-controlled release systems?
a) Release the drug along the entire length of GIT
b) Prolonged their residence in the GIT and release
c) Release only at a specific drug
d) Employ waxes to control the rate of dissolution
Answer: d

7. What is the characteristic of encapsulation or coating dissolution-controlled release systems?
a) Microencapsulation using slowly dissolving materials
b) Prolonged their residence in the GIT and release
c) Release only at a specific drug
d) Employ waxes to control the rate of dissolution
Answer: a

8. What are the characteristics of diffusion-controlled release systems?
a) Release the drug along the entire length of GIT
b) Diffusion of the dissolved drug
c) Release only at a specific drug
d) Employ waxes to control the rate of dissolution
Answer: b

9. What are the characteristics of Matrix diffusion-controlled release systems?
a) Release the drug along the entire length of GIT
b) Drug disperse in an insoluble matrix of rigid hydrophobic materials
c) Release only at a specific drug
d) Employ waxes to control the rate of dissolution
Answer: b

10. What are the characteristics of reservoir devices-controlled release systems?
a) Release the drug along the entire length of GIT
b) Drug disperse in the insoluble matrix of rigid hydrophobic materials
c) Hollow systems containing drug surrounded by a polymer membrane
d) Employ waxes to control the rate of dissolution

Answer: c

11. What are the characteristics of ion exchange resin drug complexes?
a) Release the drug along the entire length of GIT
b) Drug disperse in an insoluble matrix of rigid hydrophobic materials
c) Hollow systems containing drug surrounded by a polymer membrane
d) Formation of complexes between the drug and anion/cation exchange resins
Answer: d

12. What is the characteristic of pH-independent formulations?
a) Buffering agents that adjust pH to the desired value
b) Drug disperse in the insoluble matrix of rigid hydrophobic materials
c) Hollow systems containing drug surrounded by a polymer membrane
d) Formation of complexes between the drug and anion/cation exchange resins
Answer: a

13. What are the characteristics of osmotic pressure-controlled systems?
a) Buffering agents that adjust pH to the desired value
b) Releases the drug at a zero-order kinetics
c) Hollow systems containing drug surrounded by a polymer membrane
d) Formation of complexes between the drug and anion/cation exchange resins
Answer: b

14. Osmotic pressure controlled systems work on the principle of osmotic pressure releasing the drug at constant 1st order kinetics.
a) True
b) False
Answer: b

15. What are the characteristics of hydrodynamic pressure controlled systems?
a) Buffering agents that adjust pH to the desired value
b) Drug disperse in an insoluble matrix of rigid hydrophobic materials
c) Generated by swelling hydrophilic hum
d) Formation of complexes between the drug and anion/cation exchange resins

Answer: c

16. What is the characteristics of altered density systems?
a) Release the drug along the entire length of GIT
b) Prolonged their residence in the GIT and release
c) Release only at a specific drug
d) Use of high or low density pellets
Answer: d

17. What is the characteristics of floating or buoyant capsule systems?
a) Release the drug along the entire length of GIT
b) Granule drug with hydro gel
c) Release only at a specific drug
d) Use of high or low density pellets
Answer: b

18. What is the characteristics of mucoadhesive systems?
a) Release the drug along the entire length of GIT
b) Prolonged their residence in the GIT and release
c) Usage of bio adhesive polymer
d) Use of high or low density pellets
Answer: c

19. Enteric coating are used for which systems?
a) Intestinal release systems
b) Colonic release systems
c) Size based systems
d) Mucoadhesive systems
Answer: a

20. Drugs cannot be delivered to the colon.
a) True
b) False

Answer: b

21. What is the characteristics of intestinal release systems?
a) Release the drug along the entire length of GIT
b) Prolonged their residence in the GIT and release
c) Usage of polymers that dissolves only in the alkaline pH of colon
d) Use of enteric coating
Answer: d

22. What is the characteristics of colonic release systems?
a) Release the drug along the entire length of GIT
b) Prolonged their residence in the GIT and release
c) Usage of polymers that dissolves only in the alkaline pH of colon
d) Use of enteric coating
Answer: c

23. Liposomes are spherical structures, usually between in diameter:
a) 80nm-100nm
b) 60nm-100nm
c) 55nm-1000nm
d) 15nm-1000nm
Answer: d

24. Liposomes consists of a bilayer of
a) Hydrophilic molecules
b) Hydrophobic molecules
c) Both a and b
d) None
Answer: c

25. Liposomes have half life
a) Longer
b) Shorter
c) Intermediate

d) Both a and b
Answer: b

26. Liposomes have solubility
a) Lower
b) Higher
c) Both a and b
d) None
Answer: a

27. Liposome phospholipids undergoes
a) Oxidation
b) Hydrolysis
c) Acetylation
d) Both a and b
Answer: d

28. The diameter of Small unilamellar vesicles is
a) 20-100nm
b) 20-1000nm
c) 10-100nm
d) 100nm-400nm
Answer: a

29. Intermediate sized unilamellar vesicles are prepared by
a) Sonication
b) High pressure extrusion technique
c) Detergent dialysis
d) Both b and c
Answer: d

30. Tranfersome belongs to the classification according to
a) Composition
b) Application

c) Function
d) None of the above
Answer: c

31. Liposomes with ___________number of lamella are called as “pauci -lamellar liposomes”
a) Lower
b) Higher
c) Single
d) None of the above
Answer: a

32. Loading of the entrapped agents before/during the manufacture procedure is known as
a) Active loading
b) Passive loading
c) Both a and b
d) None of the above
Answer: b

33. Passive Loading Technique includes
a) Lyophilization
b) Proliposomes
c) Solvent dispersion
d) Both a and b
Answer: c

34. Drawback of Lipid hydration method is
a) Low internal volume
b) High encapsulation efficiency
c) Size distribution is homogenous
d) None of the above
Answer: a

35. Tip of sonicator is directly engrossed into liposome dispersion in
a) Bath sonicatioc

b) Probe sonication
c) None of the above
Answer: b

36. The resulting liposomes from French pressure cell extrusion are ______than sonicated SUVs
a) Smaller
b) Equal
c) Larger
Answer: c

37. To produce a microemulsion of small vesicles at least _______ circulations are required
a) at least 20 circulation but not greater than 200
b) 10 circulations
c) at least 200 circulation but not greater than 2000
d) at least 2 circulations but not greater than 10
Answer: a

38. Dried reconstituted vesicles method is performed in
a) Solvent dispersion
b) Mechanical dispersion
c) Both a and b
Answer: b

39. Solvent vaporization is also known as
a) Ether injection
b) Ethanol injection
c) Double emulsification
d) Reverse-phase evaporation
Answer: a

40. Amphotericin B liposomes are given
a) Lungs
b) Oral
c) Transdermaa

d) Intravenous
Answer: b

41. Ketoconazole liposomes are given by
a) Lungs
b) Oral
c) Transdermal
d) Intravenous
Answer: c

42. Temperature used for Ether Injection method is______ or under reduced pressure
a)15-25 0C
b) 55-65 0C
c) 55-85 0C
d) None of the above
Answer: b

43. Which of the following drugs cannot be given as transdermal administration?
a) Drugs with very short half-lives
b) Drugs with narrow therapeutic indices
c) Easy removal and termination
d) Drugs against peptic ulcer
Answer: d

44. Which of the following characteristics is suitable for transdermal drug?
a) Large drug dose
b) Large molecular size
c) Drugs with narrow therapeutic indices
d) Drugs which are metabolized in the skin
Answer: c

45. What are the characteristics of the monolithic devices?
a) The drug has a large therapeutic index
b) Aqueous solutions
c) Control drug release by partitioning the drug from the oil
d) Administration of emulsions
Answer: a

46. The rate at which monolithic devices transfer drugs to the patient body is proportional to _______________ of time
a) Square of time
b) The square root of time
c) Twice the time
d) Half the time
Answer: b

47. What are the characteristics of the reservoir or membrane devices?
a) The drug has a large therapeutic index
b) Drug permeation rate is high
c) Control drug release by partitioning the drug from the oil
d) Administration of emulsions
Answer: b

48. What are the characteristics of the mixed monolithic-reservoir devices?
a) The drug has a large therapeutic index
b) Drug permeation rate is high
c) The drug-polymer matrix is layered by rate-controlling membrane
d) Administration of emulsions
Answer: c

49. The absorption of the ophthalmic drug does not depend on which of the following?
a) Physicochemical properties of the permeating molecule
b) Drainage of tears
c) Output of tears
d) Size of the eyeball
Answer: d

50. Which of the following is false in regarding reservoir devices?
a) These devices are used when the drug permeation rate is rapid
b) The release of the drug is controlled
c) Suitable for low therapeutic indices
d) The drug is contained in a powder form floating on liquid
Answer: d

More link

➡️ Dosage Form Design ii MCQs with Answers :- Click here

➡️ Dosage Form Design ii MCQs with Answers (Part:- 2) :- Click here

➡️ Pharmacokinetics MCQs with Answers :- Click here

➡️ Pharmacokinetics MCQs with Answers (Part:- 2):- Click here

Subject:– Dosage Form Design ii
Semester:- 8th sem, sem 8
Topic wise MCQs with answers