Remix education
Daily Pharma Quiz pharmacy Topic wise MCQs

Pharmacokinetics MCQs with Answers (Part:- 2)

DOSAGE FORM DESIGN II MCQs with Answers

PHARMACOKINETICS

51. Drug having ……..half-lives take a very short time to achieve plateau concentration.

  1. (a) shorter
  2. (b) longer
  3. (c) intermediate
  4. (d) none of the above

Answer: a

52. The primary pharmacokinetic parameter clearance can be calculated by
(a) Cl = KV
(b) Cl = Dose/AUC
(c) Cl = (dA/dt)/C
(d) all of the above
Answer: d

53. ………..change in drug kinetics is known as chronokinetics.

  1. (a) Time-dependent
  2. (b) Dose-dependent
  3. (c) Both (a) & (b)
  4. (d) None of the above

Answer: a

54. Constant rate infusion prevents………..in blood levels.

  1. (a) fluctuations
  2. (b) peak maximum
  3. (c) valley minimum
  4. (d) all of the above

Answer: d

55. Constant rate infusion is……..

  1. (a) prevents fluctuations
  2. (b) useful when drug has narrow TI
  3. (c) Both (a) & (b)
  4. (d) none of the above

Answer: c

56. Concentration of drug at peak is known as …………drug concentration.

  1. (a) maximum
  2. (b) minimum
  3. (c) lower
  4. (d) none of the above

Answer: a

57. In one compartment open model, the term open indicates input and output is:

  1. (a) unidirectional
  2. (b) bidirectional
  3. (c) non-directional
  4. (d) none of the above

Answer: a

58. The mathematical relationship between plasma drug concentration and pharmacological response is called as………..

  1. (a) PK modeling
  2. (b) PD modeling
  3. (c) PK-PD modeling
  4. (d) None of the above

Answer: c

59. The ratio of maximum safe concentration to minimum effective concentration is called as

  1. (a) Therapeutic index
  2. (b) Therapeutic range
  3. (c) Therapeutic outcome
  4. (d) Therapeutic ratio

Answer: a

60. Half life of zero-order process is proportional to of drug.

  1. (a) initial concentration
  2. (b) final concentration
  3. (c) both (a) & (b)
  4. (d) none of the above

Answer: a

61. The ability of liver to excrete drug in bile is expressed by………
(a) hepatic clearance
(b) biliary clearance
(c) non-renal clearance
(d) renal clearance
Answer: b

62…………..is nothing but manner in which drug should be taken.

  1. (a) dosing frequency
  2. (b) dosage regimen
  3. (c) dose adjustment
  4. (d) none of the above

Answer: b

63. What is dosage regimen?
a) The concentration of active agent in the drug formulation
b) The manner in which the drug is given to old people
c) The manner in which a drug is taken
d) The manner in which drug given to child
Answer: c

64. What is optimal multiple dosage regimen?
a) The concentration of active agent in the drug formulation
b) Dosage which maintains the plasma concentration within the therapeutic window.
c) The manner in which a drug is taken
d) The manner in which drug given to child
Answer: b

65. On what basis the dose interval is calculated?
a) Active drug concentration in the formulation
b) Half-life of the drug

c) Duration of the disease
d) Age of the patient
Answer: b

66. What is fluctuation?
a) Cmax/Cmin
b) Cmin / Cmax
c) 1/Cmin
d) 1/Cmax
Answer: a

67. How do you calculate the ideal body weight for men?
a) 50 kg +- 1kg/2.5cm above or below 150 cm in height
b) 45 kg +- 1kg/2.5cm above or below 150 cm in height
c) 40 kg +- 1kg/2.5cm above or below 150 cm in height
d) 35 kg +- 1kg/2.5cm above or below 150 cm in height
Answer: a

68. How do you calculate the ideal body weight for a woman?
a) 50 kg +- 1kg/2.5cm above or below 150 cm in height
b) 45 kg +- 1kg/2.5cm above or below 150 cm in height
c) 40 kg +- 1kg/2.5cm above or below 150 cm in height
d) 35 kg +- 1kg/2.5cm above or below 150 cm in height
Answer: b

69. Which of the following drugs are lipid soluble?
a) Phenytoin
b) Caffeine
c) Digoxin
d) Antibiotics
Answer: a

70. Which of the following drugs get distributed to the same extent in both lean and adipose tissue?
a) Phenytoin
b) Caffeine
c) Digoxin
d) Antibiotics
Answer: b

71. Which of the following drugs can get distributed to the excess body space of obese patient?
a) Phenytoin
b) Caffeine
c) Digoxin
d) Antibiotics
Answer: d

72. Which of the following drug can get distributed in the excess body space?
a) Phenytoin
b) Caffeine
c) Digoxin
d) Antibiotics
Answer: c

73. Neonates, infants and children require different dosages than adults.
a) True
b) False
Answer: a

74. Accumulation occurs because drug from previous doses was not being removed completely.
a) True
b) False
Answer: a

75. The renal clearance of a drug bound to plasma protein is increased after displacement with another drug.
a) True

b) False
Answer: a

76. Which of the following promotes excretion of acidic drugs?
a) Citrates
b) Ammonium chloride
c) Methionine
d) Ascorbic acid
Answer: a

77. Which of the following promotes the excretion of basic drugs?
a) Tartarates
b) Citrates
c) Bicarbonates
d) Ammonium chloride
Answer: d

78. This is the equation for the calculation of creatinine clearance. Which age group does the Clcr = 0.48
H / Scr *[W/70]0.7 formula belong to?
a) 1-6 years
b) 1-20 years
c) Males above 20 years
d) Females above 20 years
Answer: b

79. This is the equation for the calculation of creatinine clearance. Which age group does the Clcr = (140
– Age) W / 72 * Scr formula belong to?
a) 1-6 years
b) 1-20 years
c) Males above 20 years
d) Females above 20 years
Answer: c

80. This is the equation for the calculation of creatinine clearance. Which age group does the Clcr = (140
– Age) W / 85 * Scr formula belong to?
a) 1-6 years
b) 1-20 years
c) Males above 20 years
d) Females above 20 years
Answer: d

81. A girl with age 21 has height 240cm, weight 55kg, serum creatinine of 0.8mg will have ______________ creatinine clearance.
a) 80 ml/min
b) 90 ml/min
c) 96.25 ml/min
d) 85 ml/min
Answer: c

82. An adult male with age 22 has height 240cm, weight 85kg, serum creatinine of 0.8mg will have ______________ creatinine clearance.
a) 150 ml/min
b) 160 ml/min
c) 170.13 ml/min
d) 174.131 ml/min
Answer: d

83. Which creatinine clearance value shows moderate renal failure?
a) 120-130 ml/min
b) 20-50 ml/min
c) Below 10 ml/min
d) 70-80 ml/min
Answer: b

84. Which creatinine clearance value shows severe renal failure?
a) 120-130 ml/min
b) 20-50 ml/mid

c) Below 10 ml/min
d) 70-80 ml/min
Answer: c

85. Drugs in patients with renal impairment have same pharmacokinetic profile as in a person without renal failure.
a) True
b) False
Answer: b

86. Which kind of membrane is used in haemodialysis?
a) Artificial Semipermeable membrane
b) Permeable membrane
c) Natural semipermeable membrane of the peritoneal cavity
d) Artificial permeable membrane
Answer: a

87. Which kind of membrane is used in haemodialysis?
a) Artificial Semipermeable membrane
b) Permeable membrane
c) Natural semipermeable membrane of peritoneal cavity
d) Artificial permeable membrane
Answer: c

88. Which of the following will not be a factor governing the removal of substances through dialysis?
a) Molecular weight
b) Water solubility
c) Disintegration time
d) Protein binding
Answer: c

89. Haemodialysis is also known as extracorporeal dialysis.
a) True
b) False

More link

➡️ Dosage Form Design ii MCQs with Answers :- Click here

➡️ Dosage Form Design ii MCQs with Answers (Part:- 2) :- Click here

➡️ Pharmacokinetics MCQs with Answers :- Click here

➡️ Pharmacokinetics MCQs with Answers (Part:- 2):- Click here

Subject:– Dosage Form Design ii
Semester:- 8th sem, sem 8
Topic wise MCQs with answers

Leave a review