Remix education
Daily Pharma QuizpharmacyTopic wise MCQs

Drug Distribution MCQs with Answers (Part:- 2)

Biopharmaceutics & Pharmacokinetics (BP604TT)

Chapter 2 :- DRUG DISTRIBUTION

51. Which one of the following sentences will be the actual definition of distribution?
a) Transfer of drug from the administration dosage to surrounding fluid
b) Transfer of drug from the surrounding the fluid to the blood
c) Transfer of the drug from the oral cavity to the intestine
d) Reversible transfer of drug between blood and extravascular fluids and tissues
Answer: d

52. What should be the molecular weight of the drug molecules so that they can easily pass through the membrane?
a) 600-800 Dalton
b) 500-600 Dalton
c) 300-500 Dalton

d) 200-400 Dalton
Answer: b

53. Which type of drug cannot enter the cell membrane in the below picture?
a) Ionized drug
b) Unionized drug
c) Hydrolyzed drug
d) Unhydrated drug
Answer: a

54. Which drugs cannot pass the Capillary endothelial Barrier?
a) Molecular size less than 600 Dalton
b) Drugs bound to blood components
c) Drugs bound to a chemical moiety
d) All drugs can pass
Answer: b

55. Which of the following drug cannot pass through the plasma membrane barrier?
a) Drug size less than 50 Dalton
b) Lipophilic drugs 50-600 Dalton
c) Polar or ionized drugs of size greater than 50 Dalton
d) Drug size more than 600 Dalton
Answer: d

56. Which cell make up the blood-brain barrier?
a) Squamous epithelium cells
b) Fat cells
c) Red blood cell
d) Endothelial cells
Answer: d

57. What is the name of the specialized cells that support the blood-brain barrier tissue?
a) Astrocytes
b) Dendrites
c) Fat cells
d) Endothelial cells
Answer: a

58. Why dopamine cannot be administered for the disease Parkinsonism?
a) Don’t have a medicine
b) It is not the medicine
c) Cannot cross the blood-brain barrier
d) Forms aggregate and thus cannot cross the BBB
Answer: c

59. Which one of these is not an approach to make the drug cross the blood-brain barrier?
a) Using permeation enhancers
b) Osmotic disruption of the blood-brain barrier
c) Use of highly lipophilic drug only
d) Use of drug carriers to cross the BBB
Answer: c

60. Which drugs can easily pass the Placental barrier?
a) Drugs having a molecular weight less than 1000 Dalton
b) Moderate to high lipid solubility
c) Drugs having a molecular weight less than 1000 Dalton and moderate to high lipid solubility, analgesics, and antibiotics
d) Analgesics, antibiotics, etc
Answer: c

61. What is the function of the blood-testis barrier?
a) Restricts the passage of drug to the testis
b) Restricts the passage of drug to sperms
c) Restricts the passage of drugs to spermatocytes
d) Restricts the passage of drugs to spermatocytes and spermatids
Answer: d

62. What is the perfusion rate?
a) The total volume of blood
b) The volume of blood that flows through the heart per unit time
c) The volume of blood that flows per unit time per unit volume of tissue
d) The volume of tissue that flows per unit time per unit area of a blood vessel
Answer: c

63. Who has more intracellular and extracellular water more in their body?
a) Aged
b) Adults Of age more than 20
c) Infants
d) Children at puberty
Answer: c

64. Who has higher fat content?
a) Adults of age above 70
b) Adults of age more than 20
c) Infants and elders
d) Children at puberty
Answer: c

65. Who has poorly developed BBB?
a) Infants
b) Adults Of age more than 20
c) Aged
d) Children at puberty
Answer: a

66. During pregnancy, drug distribution is more. Which of the following sentences describe the given fact better?
a) The baby needs more drug
b) The mother needs more drug due to high metabolism
c) The surface area increases in the mother’s body due to the presence of uterus, placenta, and foetus. Thus more area for distribution of drugs

d) The growth of the uterus, placenta, and foetus increases the volume thus increasing distribution. And even the baby forms a separate compartment for a drug to get distributed
Answer: d

67. What happens when an obese person is given with a lipophilic drug?
a) Drug aggregation will begin
b) He cannot absorb lipophilic drugs
c) High adipose tissue take up most of the lipophilic drug
d) A large amount of drug is needed as the person’s weight is more
Answer: c

68. What is the consequence of diet high in fats?
a) The patient can’t be given with acidic drugs
b) The patient can’t be given with basic drugs
c) The basic drugs will aggregate and become poisonous for him
d) The high fatty acid level affect the binding of acidic drugs
Answer: d

69. The extent to which a drug is distributed is a tissue depends upon ___________ and _____________
a) The concentration of a drug, tissue/blood partition coefficient of drug
b) Tissue volume, tissue/blood partition coefficient of drug
c) Tissue surface area, tissue/blood partition coefficient of drug
d) Blood density upon the tissue, tissue/blood partition coefficient of drug
Answer: b

70. Which one of the following has a high perfusion rate?
a) Fat
b) Muscle and skin
c) Lungs and kidney
d) Bone
Answer: c

71. Which one of the following has very low perfusion rate?
a) Fat and bone

b) Muscle and skin
c) Lungs and kidney
d) Liver and Heart
Answer: a

72. Infants have high albumin content.
a) True
b) False
Answer: b

73. Disease state of a patient can influence drug distribution across the body.
a) True
b) False
Answer: a

74. In meningitis and encephalitis polar antibiotics gain access to BBB which don’t happen to a healthy person.
a) True
b) False
Answer: a

75. What reasons make tissue-drug binding important for drug distribution?
a) Increases the volume of distribution of drugs and results in localization of drug at a specific site
b) Increases the volume of distribution of drugs
c) Results in localization of drugs at a tissue specific site
d) Increases in absorption from the tissue due to concentration increasing
Answer: a

76. Following is the order in decreasing order of drug binding to the extravascular tissue. Which one is the correct order?
a) Liver > kidney > muscle > lung
b) Liver > muscle > lung > kidney
c) Liver > muscle > kidney > lung
d) Liver > kidney > lung > muscle

Answer: d

77. What is the relation between halogenated hydrocarbon and liver?
a) Halogenated hydrocarbon is a drug for liver problems
b) Halogenated hydrocarbon is nutrition for liver
c) Halogenated hydrocarbon causes hepatotoxicity
d) Halogenated hydrocarbon forms the bile juices in liver
Answer: c

78. Which drugs accumulate in liver?
a) Acidic drugs like imipramine
b) Basic drugs like imipramine
c) Halogenated hydrocarbons
d) Chloroquinine
Answer: b

79. Which metals get accumulated in kidney?
a) Mercury, cadmium, lead
b) Mercury, cadmium, iron
c) Mercury, lanthanum, lead
d) Mercury, cadmium, fluoride ions
Answer: a

80. Which of the following drugs accumulate in skin?
a) Acidic drugs like imipramine
b) Basic drugs like imipramine
c) Halogenated hydrocarbons
d) Chloroquine
Answer: d

81. Which of the following drugs are responsible for retinopathy?
a) Acidic drugs like imipramine
b) Basic drugs like imipramine
c) Halogenated hydrocarbons

d) Chloroquinine
Answer: d

82. Which drugs deposit in hair shafts?
a) Arsenicals
b) Tetracycline
c) Halogenated hydrocarbons
d) Lipophilic drug
Answer: a

83. Which drug causes brown yellow discoloration of infant’s teeth?
a) Arsenicals
b) Tetracycline
c) Halogenated hydrocarbons
d) Lipophilic drug
Answer: b

84. Which drug accumulate in adipose tissue?
a) Arsenicals
b) Tetracycline
c) Halogenated hydrocarbons
d) Lipophilic drug
Answer: d

85. Which drugs results in distortion of double stranded DNA structure?
a) Arsenicals
b) Quinacrine
c) Halogenated hydrocarbons
d) Lipophilic drug
Answer: b

86. In equation X=Vd C, what does Vd denotes?
a) Density
b) Volume of blood

c) Volume of body
d) The volume of the body fluid in which the drug is getting dissolved
Answer: d

87. The amount of drug in the body is directly proportional to the concentration of the drug in plasma.
a) True
b) False
Answer: a

88. The body water has 3 distinct compartments. Which one of these is not one of the compartments?
a) Vascular fluid
b) Intracellular fluid
c) Extracellular fluid
d) Between the tissue layers
Answer: d

89. How can you determine the extracellular fluid volume?
a) Evans blue
b) Na+
c) D20
d) Tritiated water
Answer: b

90. How a patient’s plasma volume can be determined?
a) Evans blue
b) Na+
c) D20
d) Tritiated water
Answer: a

91. The total body water volume can be determined by using high molecular weight dyes.
a) True
b) False
Answer: b

92. How will you determine the intracellular fluid volume?
a) Evans blue
b) Na+
c) Difference between total body water and ECF volume
d) Tritiated water
Answer: c

93. What will be the apparent volume of distribution of warfarin?
a) The apparent volume of distribution is less than the true volume of distribution
b) The apparent volume of distribution is more than the true volume of distribution
c) The apparent volume of distribution is equal to the true volume of distribution
d) Warfarin is not a medicine
Answer: a

94. What will bet the apparent volume of distribution of drugs which binds selectively to extravascular tissues?
a) The apparent volume of distribution is less than the true volume of distribution
b) The apparent volume of distribution is more than the true volume of distribution
c) The apparent volume of distribution is equal to the true volume of distribution
d) The apparent volume of distribution is equal to the volume of extravascular tissues
Answer: b

95. Factors altering the binding of the drug to the blood increases the volume of distribution of the drug and the factors that influence drug binding to the extravascular component decreases the volume of distribution.
a) True
b) False
Answer: a

Leave a review