Remix education
Daily Pharma QuizpharmacyTopic wise MCQs

Protein Binding Of Drugs MCQs with Answers

Biopharmaceutics & Pharmacokinetics (BP604TT)

Chapter 3 PROTEIN BINDING OF DRUGS

1. Which one of the following bonds is not generally a bond through which a drug will bind in our body?
a) Hydrogen bond
b) Hydrophobic bond
c) Ionic bond
d) Covalent bond
Answer: d

2. Binding of drugs falls into 2 components those are _______________
a) Binding of drugs to blood components and to extravascular tissue
b) Binding of drugs to blood components and to other cells
c) Binding of drugs to cells and blood cells
d) Binding of drugs to blood components to bones and cells
Answer: a

3. Which one of the following is the correct order of the drugs binding to various plasma protein?
a) Albumin > alpha-1 acid glycoprotein > globulins > lipoproteins
b) Albumin > globulins > lipoproteins > alpha-1 acid glycoprotein
c) Albumin > alpha-1 acid glycoprotein > lipoproteins > globulins
d) Albumin > lipoproteins > globulins > alpha-1 acid glycoprotein
Answer: c

4. Which vitamin molecules will bind to alpha 2 globulin?
a) Vitamin b complexes
b) Vitamin a and vitamin b
c) Vitamin A, D, E, K
d) Steroids bind to alpha 2 globulin, not vitamin
Answer: c

5. What is the molecular weight of human serum albumin?
a) 5000 Dalton
b) 65,000 Dalton

c) 60,000 Dalton
d) 75,000 Dalton
Answer: b

6. HSA comes under which protein family?
a) Globulin
b) Receptor
c) Enzymes
d) Catalyst
Answer: b

7. What is the name of the drug binding site I of HSA?
a) Tamoxifen binding site
b) Digitoxin binding site
c) Diazepam binding site
d) Warfarin and azapropazone binding site
Answer: d

8. Which one of the below does not belong to the 4 classes of lipoprotein?
a) Chylomicrons
b) Very low-density lipoproteins
c) High-density lipoprotein
d) Fatty acids
Answer: d

9. Which of the given drugs bind to Α1 globulin?
a) Steroidal drugs
b) Vitamins A, D, E, K
c) Ferrous ions
d) Carotenoids
Answer: a

10. What is the name of the drug binding site IV of HSA?
a) Tamoxifen binding site
b) Digitoxin binding site
c) Diazepam binding site
d) Warfarin and azapropazone binding site
Answer: a

11. Acidic drugs like imipramine, lidocaine bind to alpha 1 Acid Glycoprotein.
a) True
b) False
Answer: b

12. Which of the given drugs bind to Β2 globulin?
a) Steroidal drugs
b) Vitamins A, D, E, K
c) Ferrous ions
d) Carotenoids
Answer: d

13. What is the name of the drug binding site III of HSA?
a) Tamoxifen binding site
b) Digitoxin binding site
c) Diazepam binding site
d) Warfarin and azapropazone binding site
Answer: b

14. Which drugs bind to RBC membrane?
a) Pentobarbital
b) Acetazolamide
c) Imipramine
d) Phenytoin
Answer: c

15. What is the name of the drug binding site II of HSA?
a) Tamoxifen binding site

b) Digitoxin binding site
c) Diazepam binding site
d) Warfarin and azapropazone binding site
Answer: c

16. Which one of the following factors related to protein-drug binding is not related to drugs?
a) Physicochemical characteristics of a drug
b) The concentration of the drug in the body
c) The affinity of the drug for binding
d) Number of binding sites on the binding agent
Answer: d

17. Which one of the following factor related to protein-drug binding is not related to drug interactions with the binding site?
a) Competition between the drug and the binding site
b) Competition between drugs and normal body constituents
c) Allosteric changes in a protein molecule
d) Inter subject variation
Answer: d

18. Which of the following factors for protein drug binding is a drug interaction factor?
a) Competition between drugs for the binding site
b) Age
c) Physicochemical characteristics of a drug
d) Physicochemical characteristics of the protein or binding agent
Answer: a

19. Which drugs bind to HSA easily?
a) Cationic drug
b) Anionic drug
c) Lipophilic drug
d) Neutral drug
Answer: b

20. Which drugs easily bind to adipose tissue?
a) Cationic drug
b) Anionic drug
c) Lipophilic drug
d) Neutral drug
Answer: c

21. Which drug easily bind to AAG?
a) Cationic drug
b) Anionic drug
c) Lipophilic drug
d) Neutral drug
Answer: a

22. The extent of drug-protein binding can change with both changes in protein and drug concentration.
a) True
b) False
Answer: a

23. In the equation X= Vd C, what does X stands for?
a) Amount of drug in the blood
b) Amount of drug in plasma
c) Amount of drug in the tablet
d) Amount of drug in the body
Answer: d

24. Only unbound or free drug is capable of being eliminated.
a) True
b) False
Answer: a

25. Penicillin has short plasma half-life although it can bind to plasma protein rigidly.
a) True
b) False

Answer: a

26. Displacement interactions are significant in the case of drugs which are more than 95% bound.
a) True
b) False
Answer: a

27. Which of the following is a correct method to find the fraction of unbound drug in plasma? Given where Cu is the concentration of unbound drug and C is total plasma drug concentration.
a) CuC
b) C / Cu
c) Cu/C
d) 1/C Cu
Answer: c

28. The value of association constant, Ka and the number of binding sites N can be obtained by
a. Direct plot
b. Scatchard plot
c. Klotz plot
d. All of the above
Answer: d

29. Which of the following drug bind to α1 globulin?
a. Steroids
b. Ferrous ion
c. Carotenoid
d. Vitamin D
Answer: a

30. What is interaction of phenobarbitone and warfarin?
a. Displacement of warfarin from binding site
b. Decreased absorption of warfarin
c. Increase metabolism of warfarin
d. Decreased metabolism of warfarin

Answer: a

31. Which process involves alteration of drug distribution?
a. Competitive binding
b. Reduced plasma protein level
c. Both
d. None
Answer: c

32. Two most common protein involved in plasma protein binding are
a. Globulin and plasmin
b. Albumin and globulin
c. Fibrin and globulin
d. Plasmin and fibrin
Answer: b

33. All of the following displace imipramine from protein binding site except
a. Aspirin
b. Phenytoin
c. Ethosuximide
d. Phenylbutazone
Answer: c

34. The drugs which are most affected in pregnancy are those having
a. Low protein binding and high Vd
b. High protein binding and low Vd
c. High protein binding and high Vd
d. Low protein binding and low Vd
Answer: b

35. Most of drugs will bind with which of plasma protein
a. Albumin
b. Globulin
c. Histone

d. Glycoprotein
Answer: a

36. Which of the following is not highly protein bound drug
a. Barbiturates
b. Phenylbutazone
c. Salicylates
d. Aspirin
Answer: d

37. Blood plasma belongs to
a. Interstitial fluid
b. Intracellular fluid
c. Extracellular fluid
d. All of the above
Answer: a

Leave a review