Remix education
Daily Pharma Quiz pharmacy Topic wise MCQs

Organic Chemistry-III (Part:-4) MCQs with Answers

151) Furan on treatment with acid undergoes protonation and form________.
a. Protonated furan
b. Polymeric product
c. Dihydro furan
d. None of the above
Ans. – b

152) Oxidation of furan produces_________.
a. Furan oxide
b. Furfural
c. Furfuric acid
d. Succinaldehyde
Ans. – d

153) Catalytic reduction of furan gives______
a. 2,3 – dihydro furan
b. 2,5 – dihydro furan
c. Tetra hydro furan
d. 3,4 – dihydro furan
Ans. – c

154) Prazocin, sympatholytic drug contain__________heterocyclic ring.
a. Furan
b. Pyrrole
c. Oxazole
d. Indole
Ans. – a

155) Which drug of following does not contain furan ring?

a. Furazolidone
b. Lorpiprazole
c. Terazocin
d. Dantrolene
Ans. – b

156) Amiodarone, antiarrhythmic agent, possess_________ heterocyclic ring.
a. Pyridine
b. Furan
c. Thiophene
d. Purine
Ans. – b

157) From the followings, which drug contain furan heterocyclic ring?
a. Furazolidine
b. Nitrofurantoin
c. Fluticazone
d. All of the above
Ans. – d

158) Ranitidine, H2 receptor antagonist, possess________heterocyclic ring.
a. Acridine
b. Azepine
c. Pyridine
d. Furan
Ans. – d

159) Pilocarpine, cholinergic agonist, contains________heterocyclic ring.
a. Furan
b. Pyrrole
c. Thiophene
d. Purine
Ans. – a

160) Which heterocyclic ring is present in Diloxanide furoate, anti protozoal drug?
a. Acridine
b. Thiazole
c. Furan
d. Thiophene
Ans. – c

161) Which heterocyclic ring is present in Rofecoxib, NSAID?
a. Pyrrole
b. Furan
c. Purine
d. Indole
Ans. – b

162) Which is the following heterocyclic compound?

screenshot 2021 04 26 23 00 01 322 com1997615897274233763

a. Thiophene
b. Thiazole
c. Furan
d. Pyrrole
Ans. – a

163) Complete the reaction:

screenshot 2021 04 26 23 00 22 039 com6827866710007602678

a. Thiazole
b. Oxazole
c. Thiphene
d. Furan
Ans. – c

164) What would be the product of following reaction?

screenshot 2021 04 26 23 01 46 174 com1503906075878674918

a. Thiophene
b. Thiazole
c. Purine
d. Pyrimidine
Ans. – a

165) What would be the appropriate reaction condition for the following reaction;

screenshot 2021 04 26 23 02 06 589 com3578756105359023517

a. SO2/AlCl3/673K
b. H2S/AlCl3/273K
c. H2S/Al2O3/673K
d. Sulphur/heat
Ans. – c

166) What is not true about thiophene from the following sentences?
a. Thiophene shows aromaticity.
b. Thiophene contains oxygen heteroatom.
c. Thiophene has diene like structure.
d. Thiophene has a flat pentagonal ring.
Ans. – b

167) Which is the true statement from followings?
a. Thiophene is more stable than pyrrole
b. Thiophene is more stable than furan
c. Both (a) & (b)
d. None of the above
Ans. – c

168) Thiophene shows electrophilic substitution reactions mainly at position___.
a. C2
b. C3
c. C4
d. C5
Ans. – a

169) Which condition is appropriate for the nitration of thiophene?
a. Acetyl nitrate
b. Nitric acid +acetic anhydride
c. Concentrated nitric acid
d. Sodium nitrate
Ans. – b

170) Identify the reaction: When thiophene react with dimethyl formamide in the presence of POCl3, it will produce thiophene – 2 – carboxaldehyde.
a. Kolbe reaction
b. Canizzaro reaction
c. Gattermann Koch reaction
d. Vilsmeir – Hoack reaction
Ans. – d

171) Sulfonation of thiophene can be carried out by using______________.
a. SO3 +Conc. HCl
b. Dilute Sulphuric acid
c. Concentrated Sulphuric acid
d. SO3 + HNO3
Ans. – c

172) Chloromethylation of thiophene is carried out with HCHO & HCl, it will
produce_______.
a. 2- chloromethyl thiophene
b. 2- methyl thiophene
c. 2- chloro thiophene
d. 2-chloro, 5- methyl thiophene

Ans. – a

173) Complete the reaction:

screenshot 2021 04 26 23 04 20 530 com2301496475722963393

a. Cl2
b. SO3 + HCl
c. Cl2 + HCl
d. SO2Cl2
Ans. – d

174) What will be the product of the following reaction?

screenshot 2021 04 26 23 04 41 128 com2873556299914344941

a. 2- iodo thiophene
b. 2,5 – di iodo thiophene
c. 2,3 – di iodo thiophene
d. Tetra iodo thiophene
Ans. – a

175) What will be the product of the following reaction?

screenshot 2021 04 26 23 04 58 181 com4596669369197986235

a. 5 – bromo thiophene
b. 3- bromo thiophene
c. 2 – bromo thiophene
d. 2,5 – di bromo thiophene

Ans. – c

176) Chlorination of thiophene by using Chlorine at 243K will form__________.
a. 2- chloro thiophene + 5- chloro thiophene
b. 2,5 – dichloro thiophene
c. 2- chloro thiophene + 2,5- dichloro thiophene
d. Tetra chloro thiophene
Ans. – c

177) Bromination of thiophene by using Bromine in benzene will produce________
a. 5 – bromo thiophene
b. 3- bromo thiophene
c. 2 – bromo thiophene
d. 2,5 – di bromo thiophene
Ans. – d

178) Identify the reaction:

screenshot 2021 04 26 23 06 29 434 com352917120855936632

a. Reimer Tiemann reaction
b. Canizzaro reaction
c. Vilsmeir – Hoack reaction
d. Benzoin condensation
Ans. – b

179) What would be the reducing agent for the following reduction of thiophene?

screenshot 2021 04 26 23 06 52 388 com4883630888779513950

a. Na + ammonia
b. Hydrogen gas + Ni

c. Pd + ammonia
d. Pd + Hydrogen gas
Ans. – a

180) Thiophene on catalytic reduction with large amount of palladium (Pd) gives_________.
a. 2 – thiolen
b. 3 – thiolen
c. n – Butane
d. Tetra hydro thiophene
Ans. – d

181) Thiophene is reduced with Raney nickel (Ni) which results in removal of sulphur to form______.
a. 2 – thiolen
b. 3 – thiolen
c. n – Butane
d. Tetra hydro thiophene
Ans. – c

182) Which drug(s) contain thiophene ring in its(their) structure?
a. Cephalothin
b. Cefoxitin
c. Temocillin
d. All of the above
Ans. – d

183) Which drug(s) contain thiophene ring in its(their) structure?
a. Tinoridine
b. Tiaprofenic
c. Tenoxicam
d. All of the above
Ans. – d

184) Thiophene & its derivatives show following pharmacological activity.
a. Sedative

b. Hypnotic
c. Anticonvulsant activity
d. All of the above
Ans. – d

185) Clotiazepam, CNS active agent, possess __________ heterocyclic ring.
a. Thiophene
b. Oxazole
c. Pyridine
d. Pyrrole
Ans. – a

186) Ticlopidine, anticoagulant activity, contain _________ heterocyclic compound.
a. Thiazole
b. Thiophene
c. Furan
d. Indole
Ans. – b

187) Which pharmacological effect is not produced by thiophene derivatives?
a. Anticoagulants
b. Diuretics
c. Coagulants
d. Anti asthmatics
Ans. – c

188) Thiophene probably undergoes to ___________ reaction.
a. Electrophilic substitution
b. Nucleophilic substitution
c. Electrophilic addition
d. Nucleophilic addition
Ans. – a

189) Furan probably undergoes to ___________ reaction.
a. Electrophilic substitution
b. Nucleophilic substitution
c. Electrophilic addition
d. Nucleophilic addition
Ans. – a

190) Pyrrole probably undergoes to ___________ reaction.
a. Electrophilic substitution
b. Nucleophilic substitution
c. Electrophilic addition
d. Nucleophilic addition
Ans. – a

More Part link

➡️ Pharmaceutical Organic Chemistry-III MCQs with Answers :- Click here

Remix education

➡️ Pharmaceutical Organic Chemistry-III (Part:-2) MCQs with Answers:- Click here

➡️ Pharmaceutical Organic Chemistry-III (Part:-3) MCQs with Answers :- Click here

➡️ Organic Chemistry-III (Part:-4) MCQs with Answers:- Click here

Subject:- Pharmaceutical Organic chemistry:- 3 MCQs with Answers

Topic:- (Chapter 1 & 2 – Stereochemistry)
(Chapter 3 – Heterocyclic compound – I)

Leave a review