Remix education
Daily Pharma Quiz pharmacy Topic wise MCQs

Introduction, History and development of Medicinal Chemistry MCQs with Answer

Chapter – 1 Introduction, History and development of Medicinal Chemistry MCQs with Answer

1. Medicinal chemistry is a science of which roots are interlinked with-
A. Chemistry and Biology
B. Chemistry and Physics
C. Technology and Biology
D. None of above
Ans. A

2. Morphine was isolated from opium by-
A. Sertuner
B. Davy
C. Knorr
D. Emil Fischer
Ans. A

3. Aspirin is introduced by_________in 1889
A. Dreser’s
B. Emil Fischer and Mering
C. Barger and Dale
D. None of above
Ans. A

4. First hormone epinephrine was synthesized in Year
A. 1903
B. 1904
C. 1909
D. 1889
Ans. B

5. Who is founder of modem medicine?
A. Hippocartes
B. Clark
C. Charak
D. Henry’s
Ans. A

6. Identification of a new chemical entity as a potential therapeutic agent (From Hit to Lead) is known as
A. Drug discovery

B. Drug development
C. Both of above
D. None of above
Ans. A

7. The process of bringing a new pharmaceutical drug to the market once the lead compound has been identified through the process of drug discovery. (From Lead to NDA) is known as
A. Drug discovery
B. Drug development
C. Both of above
D. None of above
Ans. B

8. Natural products or derivatives or synthetic substances with good binding ability in Drug discovery is known as
A. Hit
B. Lead
C. NDA
D. IND
Ans. A

9. Compound with good activity and selectivity in screening during drug discovery is known as
A. Hit
B. Lead
C. NDA
D. IND
Ans. B

10. The main goals of pre-clinical studies
A. To determine the safe dose for first-in-man study
B. To assess a product’s safety profile
C. A and B both
D. None
Ans. C

11. IND stands for
A. Improved new drug
B. Investigational new drug
C. International new drug
D. International novel drug
Ans. B

12. Human micro dosing studies conducted in which clinical phase ?
A. Phase 0
B. Phase I
C. Phase II
D. Phase III
Ans. A

13. MTD is
A. Maximum targeted dose
B. Minimum tolerated dose
C. Minimum targeted dose
D. Maximum tolerated dose
Ans. D

14. Single ascending dose studies are done in_____
A. Phase lb
B. Phase Ia
C. Phase II
D. Phase Ila
Ans. B

15. NDA is
A. New Drug Application
B. New Drug approval
C. Noval Drug Admistration
D. New Drug agenda
Ans. A

16. Phase IV trial is also known-
A. Base of clinical trial
B. Multiple ascending dose era
C. Post marketing Surveillance
D. Pre-clinical trial
Ans. C

17. How many people will be selected for phase I trial?

A. The whole market will be under surveillance
B. 300-3000 people
C. 20-300 people
D. 20-50 people
Ans. D

18. How many people will be selected for phase II trial?
A. The whole market will be under surveillance
B. 300-3000 people
C. 20-300 people
D. 20-50 people
Ans. C

19. How many people will be selected for phase III trial?
A. The whole market will be under surveillance
B. 300-3000 people
C. 20-300 people
D. 20-50 people
Ans. B

20. Which one of the following will be checked under phase IV surveillance?
A. The whole market will be under surveillance
B. 300-3000 people
C. 20-300 people
D. 20-50 people
Ans. A

21. Precision Medicine is an emerging approach depending on-
A. Genomic study of individual
B. Diagnostic process of individual
C. Diseases conditions
D. None of above
Ans. A

22. How many main families of GPCRs are there?
A. 5
B. 6
C. 7
D. 4

Ans. B

23. Which of the following reactions is catalyzed by the enzyme adenylate cyclase?
A. Conversion of ATP to cyclic AMP
B. Conversion of cyclic AMP to AMP
C. Conversion of cyclic AMP to ATP
D. Conversion of AMP to cyclic AMP
Ans. A

24. Oxadiazole ring contains-
A. 1 Nitrogen /Oxygen
B. 2 Oxygen/ Nitrogen
C. 2 Nitrogen/Sulphur
D. 2 Nitrogen/Oxygen
Ans. D

25. The hetroaromatic redical is called

screenshot 2021 04 21 22 26 11 966 com33514362861647639

A. Anthryl
B. Naphthyl
C. Phenanthryl
D. Dibenzyl
Ans. B

26. Name of this aromatic ring is

screenshot 2021 04 21 22 26 55 102 com8975226144430136840

A. Diphenylmethyl ethane
B. 2-ethyl-1-methyl naphthalene
C. 1-ethyl-2-methyl naphthalene
D. 1-ethyl-1-methyl naphthalene
Ans. C

27. Name of this aromatic ring is

screenshot 2021 04 21 22 27 29 254 com3593807893017592276

A. Azopane
B. Azepine
C. Azepane

D. None of above
Ans. C

28. Which of the following statements best describes pharmacodynamics?
A. The study of how drugs reach their target in the body and how the levels of a drug in the blood are affected by absorption, distribution, metabolism and excretion.
B. The study of how drugs can be designed using molecular modelling based on a drug’s pharmacophore.
C. The study of how a drug interacts with its target binding site at the molecular level.
D. The study of which functional groups are important in binding a drug to its target binding site and the identification of a pharmacophore.
Ans. C

29. Which of the following statements best describes pharmacokinetics?
A. The study of how drugs reach their target in the body and how the levels of a drug in the blood are affected by various factors.
B. The study of how drugs can be designed using molecular modelling based on a drug’s pharmacophore.
C. The study of how a drug interacts with its target binding site at the molecular level.
D. The study of which functional groups are important in binding a drug to its target binding site and the identification of a pharmacophore.
Ans. A

30. What are soft drugs?
A. Drugs given to babies
B. Chemical drugs which are already found in the body
C. Nutrients which kill the gut harmful microbes
D. Anything that is not nutrients and enters the body through different routes
Ans. B
(Explanation: Soft drugs are natural endogenous substances which are already present in the body. Such as neurotransmitters (dopamine, GABA, epinephrine, norepinephrine), steroids (oxytocin, oestrogen, progesterone), insulin. The body is already programmed to metabolize them and excrete out. Thus these drugs when used are rapidly inactivated.)

Subject:- Medicinal chemistry 1

Topic:: Introduction, History and development of Medicinal Chemistry (Unit:- 1 MCQs)

1 review

Tanuja Das Mohapatra November 1, 2021 at 6:37 pm
Das Mohapatr

Leave a review