Remix education
Daily Pharma QuizpharmacyTopic wise MCQs

Medicinal Chemistry – III (BP601TP) MCQs with Answers

Medicinal Chemistry – III (BP601TP) MCQs with Answers

1) The term chemotherapy is used for__________.
a. Treatment of CVS disease
b. Treatment of CNS disease
c. Treatment of disease caused by infective organism
d. Treatment of respiratory disease
Ans. – c

2) Who is regarded as father of chemotherapy?
a. Paul Ehrlich
b. Alexander Fleming
c. Gerhard Domagk
d. None of the above
Ans. – a

3) Which is (are) the narrow spectrum antibiotic(s)?
a. Penicillin
b. Streptomycin
c. Erythromycin
d. All of the above
Ans. – d

4) Which is narrow spectrum antibiotic?
a. Gentamycin
b. Penicillin G
c. Chloramphenicol
d. Aminoglycoside antibiotic
Ans. – c

5) Which is the synthetic antibiotic?
a. Cephalothin
b. Chloramphenicol
c. Tetracycline
d. Penicillin G
Ans. – b

6) Which antibiotic is bacterial cell wall synthesis inhibitor?
a. Cephalosporins
b. Macrolide antibiotics
c. Amino glycoside antibiotic

d. All of the above
Ans. – a

7) Which antibiotic interfere in functioning of cytoplasmic membrane?
a. Polymixins
b. Amphotericin B
c. Nystatin
d. All of the above
Ans. – d

8) Which antibiotic is protein synthesis inhibitor?
a. Penicillin
b. Cephalosporin
c. Erythromycin
d. Rifampin
Ans. – c

9) Which antibiotic interfere with nucleic acid biosynthesis?
a. Lincomycin
b. Rifampin
c. Tetracycline
d. Streptomycin
Ans. – b

10) Penicillin was discovered by scientist ______________.
a. Paul Ehrlich
b. Alexander Fleming
c. Gerhard Domagk
d. None of the above
Ans. – b

11) Which heterocyclic ring is present in the chemical structure of penicillin?
a. Thiazolidine
b. Pyrrolidine
c. Pyrazolidine
d. Thiazole
Ans. – a

12) Which basic ring is present in penicillins?
a. Cepham ring
b. Penam ring
c. Cephem ring
d. None of the above
Ans. – b

13) Different penicillins are derivatives of_____________.
a. 6 – nitro penicillanic acid
b. 7- amino penicillanic acid
c. 6- amino penicillanic acid
d. 7- nitro penicillanic acid
Ans. – c

14) Penicillins are degraded by_________.
a. Acid
b. Alkali
c. penicillinase
d. All of the above
Ans. – d

15) On acid degradation, penicillin is converted in to____________.
a. Penicilloic acid
b. Penillic acid
c. Penilloic acid
d. Penicillamine
Ans. – b

16) On alkali degradation, penicillin is converted in to_____________.
a. Penicilloic acid
b. Penillic acid
c. Penilloic acid
d. Penicillamine
Ans. – a

17) Identify the given structure of penicillin.

screenshot 2021 04 24 19 06 01 488 com4706634989213762961 Medicinal Chemistry - III (BP601TP) MCQs with Answers

a. Penicillin V
b. Penicillin G
c. Methicillin
d. Cloxacillin
Ans. – b

18) Which penicillin is a penicillinase susceptible?
a. Methicillin
b. Cloxacillin
c. Oxacillin
d. Phenoxy methyl penicillin
Ans. – d

19) Penicillin V is also known as_____________.
a. Phenoxy methyl penicillin
b. Benzyl penicillin
c. Cloxacillin
d. Carbenicillin
Ans. – a

20) Penicillin G is also known as________________.
a. Benzyl penicillin
b. Natural penicillin
c. Both (a) & (b)
d. None of the above
Ans. – c

21) Identify the structure of penicillin.

screenshot 2021 04 24 19 07 32 851 com6715434403059168735 Medicinal Chemistry - III (BP601TP) MCQs with Answers

a. Ampicillin
b. Methicillin
c. Cloxacillin
d. Oxacillin
Ans. – b

22) Identify the chemical class of the given penicillin.

screenshot 2021 04 24 19 08 35 456 com8019903374621047653 Medicinal Chemistry - III (BP601TP) MCQs with Answers

a. Amino penicillin
b. Carboxy penicillin
c. Ureido penicillin
d. None of the above
Ans. – a

23) Which is the extended spectrum penicillin?
a. Cloxacillin
b. Ticarcillin
c. Penicillin G
d. Penicillin V
Ans. – b

24) Identify the given structure of penicillin

screenshot 2021 04 24 19 10 01 841 com3483065330523192557 Medicinal Chemistry - III (BP601TP) MCQs with Answers

a. Carbenicillin
b. Ampicillin
c. Cloxacillin
d. Bacampicillin
Ans. – c

25) Identify the chemical class of given penicillin

screenshot 2021 04 24 19 10 57 890 com5256955427309619812 Medicinal Chemistry - III (BP601TP) MCQs with Answers

a. Amino penicillin
b. Carboxy penicillin
c. Ureido penicillin
d. None of the above
Ans. – b

26) Identify the given structure of penicillin

screenshot 2021 04 24 19 13 45 696 com1319495003852765246 Medicinal Chemistry - III (BP601TP) MCQs with Answers

a. Ampicillin
b. Oxacillin
c. Ticarcillin
d. Amoxicillin
Ans. – d

27) Which is not the extended spectrum penicillin
a. Azlocillin
b. Ticarcillin
c. Oxacillin
d. Carbenicillin
Ans. – c

28) Identify the given structure of penicillin.

screenshot 2021 04 24 19 16 14 608 com7292312876444592170 Medicinal Chemistry - III (BP601TP) MCQs with Answers

a. Piperacillin
b. Azlocillin
c. Mezlocillin
d. Ampicillin
Ans. – a

29) Give the chemical class of the given penicillin.

screenshot 2021 04 24 19 17 57 171 com8915513308223249475 Medicinal Chemistry - III (BP601TP) MCQs with Answers

a. Amino penicillin
b. Carboxy penicillin
c. Ureido penicillin
d. None of the above
Ans. – c

30) Which is the beta lactamase inhibitor?
a. Clavulanic acid
b. Salbactam
c. Tazobactam
d. All of the above
Ans. – d

31) Penicillins interfere with synthesis of_____.
a. Bacterial cell wall
b. Bacterial protein
c. Nucleic acid
d. All of the above
Ans. – a

32) Penicillins inhibit bacterial cell wall by inhibiting enzyme______.
a. Penicillinase
b. Transpeptidase
c. Lactamase
d. Amidase
Ans. – b

33) In penicillins, beta lactam ring is fused with
a. Thiazolidine
b. Piperidine
c. Pyrrolidine
d. Pyrimidine
Ans. – a

34) Penicillin can be derived from __________________.

a. Penicillium notatum
b. Penicillium crysogenum
c. Both (a) & (b)
d. None of the above
Ans. – c

35) Primarily penicillins are effective against strains of__________.
a. Gram negative bacteria
b. Gram positive bacteria
c. Both (a) & (b)
d. None of the above
Ans. – b

36) The stability of benzyl penicillin can be increased by substitution of_________at alpha position of amide function.
a. Electron donating group
b. Electron withdrawing group
c. Electron releasing group
d. None of the above
Ans. – b

37) Which of the following statements about penicillin is false?
a. Ticarcillin is resistant to beta lactamase
b. Penicillins are bacteriostatic in effect
c. Penicillin V is available in oral, i.v. and i.m. route
d. All of the above
Ans. – b

38) Which of the following penicillin drugs is a prodrug?
a. Ticarcillin
b. Bacampicillin
c. Ampicillin
d. Carbenicillin
Ans. – b

39) Which does not describe Penicillins?
a. Bactericidal
b. Inhibit cell wall synthesis
c. Broad spectrum
d. Cause bacteria to die from cell lysis
Ans. – c

40) Which is not a penicillinase resistant penicillin?
a. Ampicillin
b. Amoxicillin
c. Penicillin G
d. Penicillin V
Ans. – c

Semester:- VI sem:- 6, 6th sem
MEDICINAL CHEMISTRY – 3
(BP601TP) MCQs with Answers
Multiple Choice Questions

6 reviews

Ankita gupta June 23, 2021 at 4:01 pm
Medicinal chemistry 3
Khushi June 26, 2021 at 7:36 pm
medicinal chemistry 3 mcq
Tinkal July 2, 2021 at 5:26 pm
B pharmacy 6 th sem All subjects mcqs
Tinkal July 2, 2021 at 5:27 pm
B pharmacy 6 th sem All subjects mcqs

Yas

Arbind Pal August 14, 2021 at 3:24 pm
Medicinal chemistry 3rd
Arti soliyal August 19, 2021 at 8:16 pm
Ans MCQ type

Leave a review