Remix education
Daily Pharma QuizpharmacyTopic wise MCQs

Herbal Drug Technology (Bp603tp) (Part:- 4) MCQS with Answers

Herbal Drug Technology (Bp603tp) MCQs with Answers

151. Unani medicine is characterized by the work of its practitioners also known as……….
A. Hakims
B. Tantrik
C. Both A and B
D. None
Ans: A

152. According to Unani medicine human body contains………..elements.
A. Five
B. Six
C. Four
D. Three
Ans: C

153. In Unani system of medicine mizaj means
A. Temperament
B. Elements
C. Humours
D. Organs
Ans: A

154. According to Unani system of medicine there are…………temperaments
A. Four
B. Five
C. Three
D. Six
Ans: A

155. In Unani system of medicine Akhalat means
A. Temperament
B. Elements
C. Bodily Humours
D. Organs
Ans: C

156. In Unani system of medicine, liquefied part of body which are
A. Dam
B. Balgham
C. Safra
D. All
Ans: D

157. In Unani system of medicine, treatment is base on……………
A. Temperament and humors
B. Humors and Elements
C. Organs and Humors
D. Temperaments and Elements
Ans: A

158. In Unani system of medicine, treatment can be done by
A. Diettherapy
B. Regimental therapy
C. Pharmacotherapy
D. All
Ans: D

159. Unani system of medicinehas laid down ………… essentials pre-requisites for the maintenance of health and prevention of disease.
A. Five
B. Six
C. Seven
D. Four
Ans: B

160. Homeopathy system of medicine first appeared in…………
A. 1907
B. 1807
C. 1870
D. 1780
Ans: B

161. Who is the father of Homeopathy system of medicine?
A. Samuael Hahnemann
B. Hippocratus
C. Thiodotus
D. Charak
Ans: A

162. Fundamental principle of Homeopathy system of medicine involve
A. The law of similarity
B. The minimum dose
C. The totality of symptoms
D. All
Ans: D

163. Which minerals are useful in Diabetes as nutraceutiacals?
A. Vanadium
B. Chromium
C. Magnesium
D. All
Ans: D

164. Asavas are medicinal preparations made by
A. Soaking the drug in powder form
B. Soaking the drug in decoction form
C. Soaking the drug in paste form
D. Soaking the drug in emulsion form
Ans: B

165. Asavas and Aristas are fermented
A. For removal of alcohol
B. For liberation of alcohol
C. For removal of water
D. For liberation of water
Ans: B

166. Prekshepaka Dravya are
A. Fermentation destroyer
B. Fermentation initiators
C. Fermentation terminators
D. None of the above
Ans: B

167. Lehas are
A. Solid preparations
B. Liquid preparation
C. Semisolid preparations
D. Emulsified preparations
Ans: C

168. Gutikas are
A. Solid preparations
B. Liquid preparations
C. Semisolid preparations
D. Emulsified preparations
Ans: C

169. Tridosha exists in
A. Chinese system of medicine
B. Ayurveda
C. Unani system of medicine
D. Siddha system of medicine
Ans: B

170. Hypothesis of ayurveda
A. Composed of 5 basic elements
B. Composed of 3 basic elements
C. Composed of 7 basic elements
D. Composed of 6 basic elements
Ans: A

171. Ayurveda is an,
A. Chinese system of medicine
B. Siddha system of medicine
C. Unani system of medicine
D. Indian system of medicine
Ans: D

172. Tridoshas are
A. Vata, pitta, kapha
B. Vata, rasa, rakta
C. Pitta, meda, majja
D. Mamsa, rasa, rakta
Ans: A

173. Hippocratic theory is composed of,
A. 4 humours
B. 3 humours
C. 5 humours
D. 6 humours
Ans: A

174. Unani system of medicine is based on,
A. Hippocratic theory
B. Three basic elemental theory
C. Yin & yang theory
D. Five basic elemental theory
Ans: A

175. Lycopene is present in
A. Tomatoes
B. Papayas
C. Watermelon
D. All
Ans: D

176. Diallylic thioulfate also known as
A. Allinin
B. Allicin
C. Allicinin
D. None
Ans: B

177. Carnitine used as nutraceutical food in
A. Cardiovascular disease
B. Cancer
C. Irritable bowel syndrome
D. All
Ans: A

178. Garlic use as Nutraceutical food in
A. Cardiovascular disease
B. Cancer
C. Irritable bowel syndrome
D. All
Ans: D

179. Luvangetin, a pyrocoumarin isolate from ………..
A. Panax notoginseng
B. Aegle marmelos
C. Allium sativum
D. Curcuma long
Ans: B

180. The synonym of Alfa alfa
A. Purple medic
B. Horse weed
C. Greek hay
D. Winter cherry
Ans: A

181.Which plan is known as “father of all foods”?
A. Alfa alfa
B. Chicory
C. Ashwagadha
D. Amla
Ans: A

182. Horse weed‟s biological name is………..
A. Chicorium intybus
B. Medicago sativa
C. Trigonella foenum-graceum
D. None
Ans: A

183. Which root of plant is used in coffee substitute?
A. Alfa alfa
B. Chicory
C. Ashwagadha
D. Amla
Ans: A

184. Inulin phytochemical present in
A. Chicorium intybus
B. Medicago sativa
C. Trigonella foenum-graceum
D. None
Ans: A

185. When garlic is chopped or crushed……….enzyme activated.
A. Allinase
B. Allicinase
C. ellinase
D. Allininase
Ans: A

186. During crushed or chopped of garlic……..produced.
A. Allicin from alliin
B. Allicinin from alliin
C. Alliin from allicin
D. All
Ans: A

187. Garlic has been effective aggainst
A. Gram positive
B. Gram negative
C. Acid-fast bacteria
D. All
Ans: D

188. Indian gooseberry is synonym of
A. Blueberries
B. Strawberries
C. Amla
D. None
Ans: C

189. Indian ginseng is………..
A. Ginseng
B. Ashwagandha
C. Sarpgandha
D. Chicory
Ans: B

190. Synonym of Ashwagandh
A. Indian ginseng
B. Poison gooseberry
C. Winter cherry
D. All
Ans: D

More link

➡️ Herbal Drug Technology (Bp603tp) MCQs With Answers:- Click here

➡️ Herbal Drug Technology (Bp603tp) (Part:- 2) MCQs with Answers:- Click here

➡️ Herbal Drug Technology (Bp603tp) (Part:- 3) MCQs with Answers:- Click here

➡️ Herbal Drug Technology (Bp603tp) (Part:- 4) MCQS with Answers:- Click here

Subject:- Herbal Drug Technology
Semester:- 6th sem, sem 6
MCQs with answers topic wise MCQs

Leave a review