Remix education
pharmacy Topic wise MCQs

Novel drug Delivery Systems (Unit:- 1) MCQs With Answers

1. Rate determining step for controlled release delivery system is

  1. a) Absorption
  2. b) Drug release from dosage form
  3. c) Both
  4. d) None

Ans: b

2. By controlled release drug delivery systems bioavailability is

  1. a) improved
  2. b) decreases
  3. c) both
  4. d) none

Ans: a

3. Following is continuous release system

  1. a) mucoadhesive systems
  2. b) colon targeted systems
  3. c)dissolution control release system
  4. d)intestinal release system

Ans: c

4. The example of natural polymer is

  1. a) Gun cotton
  2. b) cellulose acetate
  3. c) Buna R
  4. d) Albumin.

Ans: d

5. More than 95 % drugs are absorbed by this mechanism.

  1. a. Dissolution
  2. b. Diffusion
  3. c. passive diffusion
  4. d. direct absorption

Ans: c

6. The biological factor influencing the design and act of controlled release product is

  1. a) Partition coefficient
  2. b) Absorption
  3. c) Molecular size
  4. d) Solubility

Ans: b

7. Drugs with ———therapeutic index are unsuitable for incorporation in controlled release formulation

  1. a. High
  2. b. low
  3. c. Moderate
  4. d. None of this

Ans .b

8. Products designed to release their medication in a controlled manner at a predetermined rate, duration and location to achieve and maintain therapeutic blood levels of drug

  1. a. Immediate Release
  2. b. Extended Release
  3. c. Targeted Release
  4. d. None of the above

Ans: b

9. Zero order release kinetics is attained in

  1. a.sustain release
  2. b.controlled release
  3. c.Enteric coating
  4. d.Immediate coating

Ans: b

10. The abbreviation used for extended release is

  1. a. ER
  2. b. XL
  3. c. XR
  4. d. All of the above

Ans: d

11. Following is delayed release system

  1. a. Diffusion controlled release system
  2. b. colon targeted system
  3. c. Dissolution controlled release system
  4. d. Hydrodynamic controlled release system

Ans: b

12. Diffusion controlled Modified Release (MR) system consist of

  1. a. Hydrophobic matrix systems
  2. b. Hydrophobic reservior systems
  3. c. Hydrophillic matrix systems
  4. d. Both a&b

Ans: d

13. The duration of action of parental controlled release systems can be extended up to what time?

  1. a) 1 day
  2. b) 1 week
  3. c) 1 month
  4. d) Day, week, month even a year

Ans: d

14. Drug having molecular weight —————— is good candidate for controlled release dosage form

  1. a) More than 2000 dalton
  2. b) Less than 600 dalton
  3. c) Over and above 1000 dalton
  4. d) None of the above

Ans: b

15. What does the polymer coating of diffusion controlled release tablet do for its release

  1. a) Binds with the drug
  2. b) Has low solubility low permeability and ph independent swelling which allows diffusion of the drug (water diffuses in and drug diffuses out)
  3. c) Erosion of the surface
  4. d) All the above

Ans: b

16. The absorption of the ophthalmic drug does not depend on which of the following?

  1. a) Physicochemical properties of the permeating molecule
  2. b) Drainage of tears
  3. c) Output of tears
  4. d) Size of the eyeball

Ans: d

17. The drugs that cannot be administered transdermally are

  1. a) Drugs with very short half-lives
  2. b) Drugs with narrow therapeutic indices
  3. c) Easy removal and termination
  4. d) Drugs against peptic ulcer

Ans: d

18. Mechanism of controlled drug delivery include

  1. a) Osmosis controlled
  2. b) bio responsive controlled release
  3. c) dissolution controlled
  4. d) all of the above

Ans: d

19. Release of water-soluble drugs can be retarded by presenting it as ____________ suspension.

  1. a) Oil
  2. b) Water
  3. c) Colloidal
  4. d) Freezing

Ans: a

20. Polymers are used in various drug delivery systems to

  1. a) Modify Pharmacokinetic Profile
  2. b) Modify Pharmacodynamics Profile
  3. c) For Drug Targeting
  4. d) All of the above

Ans: d

21. It is the fraction of drug in an oil phase to that of an aqueous phase

  1. a. pKa
  2. b. Permeation
  3. c. Dissolution
  4. d. Partition coefficient

Ans : d

22. One of the following polymer type is not classified on the basis of its application & properties

  1. a. Rubber
  2. b. Polymer
  3. c. Fiber
  4. d. Synthetic

Ans: d

23. Ideally, the drug should have half-life to be formulated in controlled release dosage

  1. a. 3-4hrs
  2. b. 1-2 hrs
  3. c. 6-7 hrs
  4. d. 9-10 hrs

Ans: a

24. Floating drug delivery dosage forms are prepared by using following polymer

  1. (a) Gelatin
  2. (b) HPMC
  3. (c) EC-Ethyl cellulose
  4. (d) MC-Methyl cellulose

Ans: b

25. Select the type of drug that can be incorporated in liposomes

  1. a.Lipophilic
  2. b.Hydrophilic
  3. c. Both
  4. d.None

Ans: c

26. Release kinetics from dissolution control system is governed by

  1. a. Fick’s law of diffusion
  2. b. Noyes Whitney equation
  3. c. Zero order
  4. d, First order

Ans: b

27. Major drawback of parental controlled release systems

  1. a) Injecting is a difficulty
  2. b) The drug cannot be easily removed once administered
  3. c) Can get easily precipitated in the injection site
  4. d) Rapid onset but fast excretion

Ans: b

28. Example of inert plastic materials used for plastic matrix is

  1. a. Polyethylene
  2. b. Polyvinyl acetate
  3. c. Polymethacrylate
  4. d. All of the above

Ans: d

29. Example of hydrophilic erodible polymers is

  1. a. Methyl cellulose
  2. b. Hydroxyethylcellulose
  3. c. Sodium alginate
  4. d. All of the above

Ans: d

30. Glyceryl trinitrate is given through sublingual route because of

  1. a. short plasma half life
  2. b. hepatic first pass metabolism avoidance
  3. c. protein binding
  4. d. lower bio availability by oral route

Ans: b

31. The drugs of delayed release systems are those that are

  1. a. absorbed from a specific intestinal site
  2. b. meant to exert local effect at a specific GI site
  3. c. Only a
  4. d. Both a & b

Ans: d

32. Advantage of controlled release dosage form

  1. a. Patient Compliance
  2. b. Reduction in the frequency of designing
  3. c. Improved efficacy in treatment.
  4. d. All of the above.

Ans: d

Remix education

33. All are the disadvantages of control drug delivery except

  1. a) poor patient compliance
  2. b) need of additional patient education
  3. c) poor in vivo, in vitro Co relation
  4. d) dose dumping

Ans-: a

34. Find one of the following which should not be a characteristic of the vehicles or polymers which are used for parenteral formulations

  1. a) Sterile
  2. b) Consists of pyrogen
  3. c) Nonirritating
  4. d) Biodegradable

Ans: b

35. ——- is the characteristics of diffusion- controlled release system

  1. a. Release the drug along the entire length of GIT
  2. b. Diffusion of the dissolved drug
  3. c. Release only at a specific drug
  4. d. Employ waxes to control the rate of dissolution

Ans:-b

36. Dosage form that have drug release features based on time course and location which are designed to accomplish therapeutic objective not offered by conventional are:

  1. a. Immediate release
  2. b. Modified release
  3. c. Diffusion mediated release
  4. d. All the above

Ans:-b

37. Ion activated DDS is ———– type of activated systems

  1. a. Physical
  2. b. Chemical
  3. c. Biochemical
  4. d. All of the above

Ans:-b

38. Among the following all are colloidal controlled drug delivery system except

  1. a. Microsphere
  2. b. Nanoparticles
  3. c. Liposomes
  4. d. Transdermal patches

Ans:-d

39. For a drug to be formulated in to controlled/modified release dosage form it’s Margin of safety should be—-

  1. a. Very low
  2. b. Very high
  3. c. Normal
  4. d. None of above

Ans:-b

40. Immediate release drug delivery system lacks which of the following characteristics

  1. a. Dose maintenance
  2. b. Controlled release rate
  3. c. Site targeting
  4. d. All of above
Remix education

Ans:-d

41. Liposomes are:

  1. a. Type of enzymes
  2. b. Fibrinopeptides
  3. c. Red blood cells
  4. d. Unit or multilayered vesicles of phospholipids

Ans: d

42. Control release drug delivery system works

  1. a. Locally
  2. b. Systemically
  3. c. None of the above
  4. d. Both a & b

Ans:-d

43. Dissolution of drugs depend upon

  1. a. Thickness of diffusion layer
  2. b. Surface area of the exposed solid
  3. c. Saturated solubility of the drug
  4. d. All of the above

Ans:-d

44. Controlled drug delivery system provides the concentration of drug to the absorption site

  1. a. Uniform
  2. b. Consistent
  3. c. Reliable
  4. d. Same

Ans: a

45. Product designed to release their medication in a controlled manner at a predetermined rate, duration and location to achieve and maintain therapeutic blood levels of drug

  1. a. Immediate release
  2. b. Extended release
  3. c. Targeted release
  4. d. None of the above

Ans: b

46. A lipid bilayer structure that encloses an internal aqueous volume is

  1. a) Niosome
  2. b) Liposome
  3. c) Solid lipid nanoparticle
  4. d) Nanoparticle

Ans: b

47. The polymer used in ” Lacriset ” is

  1. a- hydoxy ethyl cellulose
  2. b- hydoxy methyl cellulose
  3. c- methyl cellulose
  4. d- hydroxy propyl cellulose

Ans: a

48. Matrix Systems are also known as

  1. a) Reservior system
  2. b) Monolithic system
  3. c) Microcapsule
  4. d) all of the above

Ans: b

  • Subject:Novel Drug delivery Systems
  • Unit:- UNIT-1: Multiple Choice Questions (MCQs)
  • Course: Pharmacy, B.pharm
  • Year: 4th
  • Sem: 7th

Leave a review