Remix education
pharmacyTopic wise MCQs

Novel drug Delivery Systems (Unit:- 2) MCQs With Answers

1. The advantage of Microencapsulation is
a. Sustained release of prolonged action medications
b. Taste masked chewable tablet, powders and suspensions
c. Single layer tablet for chemically incompatible ingredients
d. All of the above
Ans: d

2. Nano sized particles of supramagnetic iron oxides used in

  1. a. Bioadhesive microsphere
  2. b. Magnetic microsphere
  3. c. Radioactive microsphere
  4. d. Floating microsphere.

Ans: b

3. Advantages of mucosal drug delivery system include

  1. a. excellent accessibility
  2. b. painless administration
  3. c. prolongation of residence time
  4. d. all of the above

Ans: d

4. Following is the technique used for coacervation micro encapsulation technique

  1. a. change in temperature
  2. b. incompatible polymer addiction
  3. c. non solvent Addiction
  4. d. all of the above

Ans: d

5. Mucosal drug delivery system associated with the gum is termed as

  1. a. sublingual delivery
  2. b. buccal delivery
  3. c. gingival delivery
  4. d. nasal delivery

Ans: c

6. The proportion of free proteins present in mucosa is

  1. a. 0.5-5%.
  2. b.10%
  3. c. 0.5-1%.
  4. d. 0.1-0.5%

Ans: c

7. The Oral cavity has been used as a site for ___________drug delivery.

  1. a. local
  2. b. systemic
  3. c. both.
  4. d. none of them

Ans: c

8. Removal of which type of implant are necessary after completion of therapy

  1. a. Biodegradable implant
  2. b. Non biodegradable implant
  3. c. Both
  4. d. None

Ans: b

9. Factors affecting Mucoadhesion are:

  1. a. Flexibility of polymer chains
  2. b. Presence of functional group
  3. c. pH of polymer substrate interface & Mucinturn over
  4. d. All

Ans: d

10. Solvent evaporation is which type of micro encapsulation technique?

  1. a. chemical
  2. b. physical
  3. c. physico chemical
  4. d. all of the above

Ans: a

11. The implant which has no moving part

  1. a. active implant
  2. b. passive implant
  3. c. both
  4. d. none

Ans: b

12. In microencapsulation, Wurster process is used in

  1. a. Coacervation phase separation
  2. b. Air suspension
  3. c. Multi orifice centrifugal process
  4. d. polymerization

Ans: b

13. An ideal MDDS formulation consist of

  1. a) Mucoadhesive agent
  2. b) penetration enhencer
  3. c) Enzyme inhibitor
  4. d)All

Ans: d

14. Example of Hydrolysis Activated Drug delivery system is

  1. a) Infusaid
  2. b) Norgastomet releaseing HYDRON implants
  3. b) c) Lupron
  4. d) Glucose Triggered insulin delivery system

Ans: c

15. Drugs that get mostly absorbed from the mouth

  1. a) Acidic drugs and lipophilic drug
  2. b) Lipophilic drugs and neutral drugs
  3. c) Neutral drugs and lipophilic drugs
  4. d) Lipophilic ,neutral and basic drugs

Ans: a

16. Using encapsulation data security is

  1. a) Not ensured
  2. b) Ensure to some extent
  3. c) Purely ensured
  4. d) Very low

Ans: b

17. Permeation enhancer used in mucosal drug delivery system

  1. a) Methyl paraben
  2. b) Calcium chloride
  3. c) Sodium taurocholate
  4. d) Sodium chloride

Ans: c

18. Water insoluble Mucoadhesive polymer is

  1. a) Carbopol
  2. b) PEG
  3. c) Both a & b
  4. d) PVP

Ans: c

19. Following is a characteristic of microspheres

  1. a) Free flowing powders
  2. b) Aqueous solutions
  3. c) Control drug release by partitioning the drug from the oil
  4. d) Administration of emulsions

Ans: a

20. Physiological factors that affect mucoadhesion

  1. a) Molecular weight
  2. b) Mucin Turnover
  3. c) pH
  4. d) Contact Time

Ans: b

21. Evaluation test of Mucoadhesive Drug Delivery systems of Tablets is

  1. a) Weight variation
  2. b) Hardness
  3. c) both a &b
  4. d) none of above

Ans: c

22. The maximum capsule size & shape for convenient oral use in human is

  1. a) 20 minim oblong
  2. b) 16 minim oval
  3. c) 9 minim round
  4. d) all the above

Ans: d

23. Encapsulation of drug formulation in to the reservoir compartment can be done by

  1. a) Injection molding
  2. b)Spray coating
  3. C)Microencapsulation
  4. d) All of the above

Ans: d

24. Main Characteristics of mucoadhesive systems is

  1. a) Release the drug along the entire length of GIT
  2. b) Prolonged their residence in the GIT &release
  3. c) Usage of bioadhesive polymer
  4. d) Use of high or low density pellets.

Ans: c

25. Coating solidification in …………. is solidifying a dissolved coating by introducing the coating core material mixture into non – solvent

  1. a) spray drying
  2. b) spray congealing
  3. c) both a & b
  4. d) none of the above

Ans: b

26. Device containing pilocarpine and alginic acid in a drug reservoir is used in

  1. a) Tuberculosis Therapy
  2. b) Ocular Therapy
  3. c) Diabetes Therapy
  4. d) Dental Therapy

Ans: b

27. Chitosan is____ type of polymer

  1. a) anionic
  2. b) cationic
  3. c) neutral
  4. d)non of above

Ans: b

28. Tablets that are placed under the skin are

  1. a) Enteric – coated tablets
  2. b) Flim-coated tablets
  3. c) Implants
  4. d) Sublingual tablets

Ans: c

29. Following is the physical method of microencapsulation technique

  1. a. Polymerisation
  2. b. Solvent evaporation
  3. c. Air suspension
  4. d. All of the above

Ans: c

30. So many difficulties are observed during microencapsulations process. The incorrect answer is

  1. a) Incomplete or discontinuous coating
  2. b) Inadequate stability
  3. c) Non-reproducible and unstable release characteristic
  4. d) Economic

Ans: d

31. The layer described as translucent and viscid secretion which forms a thin continuous gel blanket adherent to the mucosal epithelial surface

  1. a. Mucous layer
  2. b. Epithelium
  3. c. Basal lamina
  4. d. Connective tissue

Ans: a

32. Following are the theories of “Mucoadhesion”, except

  1. a. Wetting theory
  2. b. Absorption theory
  3. c. Fracture theory
  4. d. Diffusion theory

Ans: b

33. Micron or submicron particles can be effectively encapsulated by _______ techniques.

  1. a) Air suspension
  2. b) centrifugal extrusion
  3. c) Pan coating
  4. d) vibrational nozzle
Remix education

Ans: a

34. Water insoluble resin used as coating material for microcapsules is

  1. a) Starch
  2. b) polyethylene
  3. c) gelatin
  4. d) PVP

Ans: b

35. Stearic acid is a coating material of the following category

  1. a) Water insoluble resin
  2. b)Water soluble resin
  3. c)Wax and lipid
  4. d)Enteric coating resin

Ans: c

36. Pharmaceutical application of microencapsulation technique is

  1. a) prolonged release
  2. b) Reduce gastric irritation
  3. c)Taste masking
  4. d)None of the above

Ans: d

37. Following can be considered as physico-mechanical technique used for microencapsulation

  1. a) Phase Inversion
  2. b) Coacervation
  3. c) Co-extrusion
  4. d) Hot Melt

Ans: c

38. Following is complex coacervation method

  1. a) Change in temperature
  2. b) incomplete polymer addition
  3. c) non solvent addition
  4. d)polymer polymer interactions

Ans: d

39. A water soluble substance is used as coating material in microencapsulation process is

  1. a) polyethylene
  2. b) silicone
  3. c) hydroxyethyl cellulose
  4. d) paraffin

Ans: c

40. The fundamental consideration for the formulation of microcapsules includes

  1. a) core materials
  2. b) coating materials
  3. c) vehicle
  4. d) All of the above

Ans: d

Remix education

41. Shellac is the coating materials for microcapsules of following category

  1. a. water soluble resin
  2. b. water insoluble resin
  3. c. enteric coated resin
  4. d.wax resin

Ans: c

42. Coacervation is _ type of microencapsulation technique

  1. a. physical
  2. b. chemical
  3. c. physicochemical
  4. d. All of the above

Ans: c

43. Microencapsulation depends on the following

  1. a. melting point of the material
  2. b. relatively of the material
  3. c. chemical properties of the material
  4. d. sensitivity of the material

Ans: c

44. Advantages of microencapsulation includes all except

  1. a. Sensory properties remain
  2. unaltered
  3. b. Shelf life may be increased
  4. c. Shelf life of hygroscopic drugs is reduced
  5. d. Both a & c

Ans : c

45. Solvent evaporation microencapsulation technique applicable for core material

  1. a) solid & liquid
  2. b) solid
  3. c) liquid
  4. d) volatile liquid

Ans: a

46. Following is the characteristic of the mucoadhesive system

  1. a. Release the drug along the entire length of GIT
  2. b. Prolonged their residence in the GIT
  3. c. Usage of bio adhesive polymer
  4. d. Use of high or low density plate

Ans: c

47. Goblet cells or salivary glands secretes ——- directly onto the epithelial surfaces

  1. a) water
  2. b) mucus
  3. c) oil
  4. d) none

Ans: b

48. Following is the functionality of ‘encapsulation’

  1. a. Bind together code of action
  2. b. Using single interface for general class of actions.
  3. c. Reduce complexity
  4. d. All of the mentioned

Ans: a

49. Factors affecting Mucoadhesion are:

  1. a) Flexibility of polymer chains
  2. b) Presence of functional group
  3. c) pH of polymer substrate interface & Mucinturn over
  4. d) All

Ans: d

50. Advantages of microencapsulation includes all except

  1. a. Sensory properties remain unaltered
  2. b. Shelf life may be increased
  3. c. Shelf life of hygroscopic drugs is reduced
  4. d. Both a & c

Ans : c

51. Drug release rate from microcapsules conforming to reservoir type is

  1. a) first order
  2. b) slow first order
  3. c) zero order
  4. d) none of the above

Ans : c

52. Followings are major components of all mucous gel except

  1. a. glycoprotein
  2. b. lipids
  3. c. water
  4. d. amino acid

Ans: d

53. Followings are mucosal drug delivery systems except

  1. a. buccal delivery systems
  2. b. ocular delivery systems
  3. c. parenteral delivery systems
  4. d. oral delivery systems

Ans: c

54. Physiological factor that can affect mucoadhesion is

  1. a. Molecular weight
  2. b. Mucin turnover
  3. c. pH
  4. d. Contact time

Ans: b

55. The limitation of implantable DDS is

  1. (a) Limited to potent Drugs
  2. (b) Possibility of adverse reaction
  3. (c) Biocompatibility issue
  4. (d) All of the above

Ans: d

56. Oral mucosal drug delivery system is divided in two parts

  1. a) Buccal and nasal
  2. b) Buccal and In muscular
  3. c) Sublingual and nasal
  4. d) Buccal and sublingual

Ans: d

  • Subject: Novel Drug delivery Systems
  • Unit:- UNIT- 2: Multiple Choice Questions (MCQs)
  • Course: Pharmacy, B.pharm
  • Year: 4th
  • Sem: 7th

Leave a review