Remix education
pharmacy Topic wise MCQs

Novel drug Delivery Systems (Unit:- 3) MCQs With Answers

1. The approach used in Transdermal drug delivery system is

  1. a. Sonophoresis
  2. b. Electrophoresis
  3. c. Both a and b
  4. d. None of the above

Ans: c

2. __ is the most noticeable disadvantages of gastroretentive floating drug delivery systems.

  1. a. Requirement of high level of fluid
  2. b. Delay release
  3. c. Absorption of acid soluble drug
  4. d. Vigorous intestinal movement

Ans: a

3. First transdermal patch approved in 1979 was for the following drug

  1. a. pain(fentanyl)
  2. b. Motion sickness(scopolamine)
  3. c. smoking cessation(nicotine)
  4. d. pain (lidocaine)

Ans: b

4. Physicochemical factor effecting TDDS

  1. a. Sun light
  2. b. Partition coefficient
  3. c. Air pollution
  4. d. Cold season

Ans: b

5. Drug eluting stents are the best example of TDDSs for

  1. a. Vascular disease treatment
  2. b. Pain management
  3. c. Diabetes
  4. d. All of the above

Ans: a

6. The rate at which monolithic devices transfer drugs to the patient body is proportional to ____of time.

  1. a. Square of time
  2. b. The square root of time
  3. c. Twice the time
  4. d. Half the time

Ans: b

7. The characteristic that is suitable for transdermal drug is

  1. a. Large drug dose
  2. b. large molecular size
  3. c. Drugs with narrow therapeutic index
  4. d. Drugs which are metabolized in the skin

Ans: c

8. The approaches that can be included in formulation of nasopulmonary drug delivery systems is/are

  1. a. liposome
  2. b. Microspheres
  3. c. nasal powder
  4. d. all of the above

Ans: d

9. The primary barrier to Transdermal drug delivery is-

  1. a. Dermis
  2. b. Epidermis(stratum corneum)
  3. c. Hypodermis
  4. d. all of the above

Ans: b

10. Preservative used in the Nasal spray is

  1. a) Paraben
  2. b) PEG
  3. c) Glycerine
  4. d)Acetone

Ans: a

11. Intranasal administration is an attractive route for _______action

  1. a. local
  2. b. Systemic
  3. c. none
  4. d. both

Ans: d

12. Not applicable for evaluation of TDDS

  1. a) Quick stick test
  2. b) probe tack test
  3. c) skim peel test
  4. d) thumb tack test

Ans:c

13. Test apparatus used to study drug release form TDDS

  1. a) Paddle over disc
  2. b) Rotating cylinder
  3. c) Basket apparatus
  4. d) Both a &b

Ans: d

14. Silicone, Polybutyl acrylate, polyisobutylene are examples of

  1. a) Backing membrane
  2. b) Polymer matrix
  3. c) Permeation enhancers
  4. d) Adhesives

Ans: d

15. Well developed “intercellular lipid lamellae” is a feature of which layer of the epithelium.

  1. a) Stratum basale
  2. b) Stratum spinosum
  3. c) Stratum lucidum
  4. d) Stratum corneum

Ans: d

16. Disadvantage of TDDS is

  1. a) Self-administration
  2. b) molecular size >500
  3. c) low drug level in blood/plasma
  4. d) none of them.

Ans: c

17. The mechanism of chemical permeation enhancer is

  1. a)Cause deposition of penetrant in the stratum corneum
  2. b)Alter physicochemical properties of stratum corneum
  3. c)Causes reversible damage to the stratum corneum
  4. d)Both b & c

Ans: d

18. Iontophoresis is used in TDDS as

  1. a) Physical penetration enhancer
  2. b)Chemical penetration enhancer
  3. c)Drug carrier
  4. d)Polymer matrix

Ans: a

19. ————— cannot be given as transdermal administration

  1. a) Drugs with very short half-lives
  2. b) Drugs with narrow therapeutic indices
  3. c) Easy removal and termination
  4. d) Drugs against peptic ulcer

Ans: d

20. Components of trandermal drug delivery system is/ are

  1. a. Drug substance
  2. b. Polymer matrix
  3. c. Backing membrane
  4. d. All of the above

Ans: d

21. Transdermal nicotine patch is used worldwide for –

  1. a. Hypertension
  2. b. Smoking cessation therapy
  3. c. Diabetes
  4. d. Anti-inflammatory

Ans: b

22. Stratum corneum, an outermost layer of skin is also called as

  1. a. Corneocytes
  2. b. Horny layer
  3. c. Hypodermis
  4. d. Dermis

Ans: b

23. In TDDS silicone, polyacrylate act as

  1. a. Adhesive
  2. b. Backing membrane
  3. c. Release liner
  4. d. None

Ans: a

24. Most of the drugs get absorbed through the skin by the following mechanism

  1. a. active transport
  2. b. passive transport
  3. c. facilitated transport
  4. d. osmosis

Ans: b

25. Transdermal drug delivery system is related to

  1. a. Dosage forms applied to intact skin
  2. b. Dosage form administered systemically
  3. c. Dosage form administered in colon
  4. d. None

Ans: a

26. Floating microspheres are gasto retentive drug delivery systems based on ______ approach

  1. a) effervescent
  2. b) non- effervescent
  3. c) Both a & b both
  4. d) none of these

Ans: b

27. One of the following is used as a spraying reagent in paper chromatography

  1. a. Conc. HCL acid
  2. b. NaCl solution
  3. c. Ninhydrin solution
  4. d.CuSO4 solution

Ans: c

28. Bile salts like sodium deoxycholate, sodium glycocholate are used in nasal drug delivery system as

  1. a. Absorption enhancers
  2. b. Bioadhesive
  3. c. Propellant
  4. d. Anti-allergics

Ans: a

29. Following is the rate controlling barrier evaluated for transdermal application

  1. a. Poly-2 hydroxyethylmethacrylate
  2. b. Poly-2 hydroxypropionic acid
  3. c. Poly-2 hydroxypropyl dimethyl ammonium chloride
  4. d. Both b and c

Ans: a

30. Role of chemical enhancer in transdermal drug delivery system is

  1. a. To increase skin permeability
  2. b. to decrease skin permeability
  3. c. Both a & b
  4. d. None.

Ans: a

31. Hollow microspheres are a non effervescent approach for GRDDS are also known as

  1. a) Microballs
  2. b) Microballoons
  3. c) Floating Beads
  4. d) Alginate beads

Ans: b

32. Thickness of alveolar region in Nasopulmonary Drug Delivery System is

  1. a) 0.1-0.5 micrometer
  2. b) 0.25-1.25 micrometer
  3. c) 1.25-2.25 micrometer
  4. d) 0.5-1.5 micrometer

Ans: a

Remix education

33. Followings are the materials commonly used for bioadhesion except

  1. a) Chitosan
  2. b) Sodium bicarbonate
  3. c) Tragacanth
  4. d) Sodium alginate

Ans: b

34. The aerosol medication particles must be of _____ size for inhalation and deposition in the airway.

  1. a) 0.5-4.5μm
  2. b) 7. 5-12 μm
  3. c) Both a & b
  4. d) 15.5- 18.5 μm

Ans: a

35. The mechanism by which of the peptide is absorbed in nasal cavity is

  1. a) Tanscytoic.
  2. b) paracellular (intracellular)
  3. c) transcellular
  4. d) none of the above

Ans: b

36. Drugs used in ‘Nesal spray’ is/are

  1. a) Beclomethasone
  2. b) Oxymetazoline
  3. c) Both a & b
  4. d) None of these

Ans: c

37. The ideal molecular weight for the drug for Transdermal drug delivery system is_____

  1. a) Not more than 800 Dalton
  2. b) Not more than 1000 Dalton
  3. c) Not more than 400 Dalton
  4. d) Not more than 1200 Dalton

Ans: c

38. Physicochemical factor affecting TDDS is

  1. a) Sun light
  2. b) Partition coefficient
  3. c) Cold season
  4. d) Air pollution

Ans: b

39. In nasopulmonary drug delivery system the absorption can be enhanced by which of the following approaches

  1. a) Use of absorption enhancers
  2. b) Increase in residence time
  3. c) Use of physiological modifying agents
  4. d) All of the above

Ans: a

40. Normal pH of the nasal secretion in adult is

  • a) 5.5-6.5
  • b) 3.5-4.5
  • c) 6.5-7.5
  • d) 2.5-3.5
Remix education

Ans: a

41. Suitable candidate for GRDDS include all, except

  1. a. Levodopa
  2. b. Ranitidine HCl
  3. c. Phenytoin
  4. d. Riboflavin

Ans: c

42. Hollow microspheres are a non effervescent approach for GRDDS are also known as

  1. a. Microballs
  2. b. Microballoons
  3. c. Floating Beads
  4. d. Alginate beads

Ans: b

43. Following drugs cannot be given as transdermal administration

  1. a) Drugs with very short half-lives
  2. b) Drugs with narrow therapeutic indices
  3. c) Easy removal and termination
  4. d) Drugs against peptic ulcer

Ans : d

44. Transdermal drug delivery system is related to

  1. a) Dosage forms applied to the skin
  2. b) Dosage forms administered systemically
  3. c) Dosage forms administered in colon
  4. d) None

Ans: a

45. From the following anatomical structure the drugs from TDDS enter the systemic circulation

  1. a. Epidermis
  2. b. Dermis
  3. c. Sweat glands
  4. d. Hypodermis

Ans: b

46. To increase the GRT, following approach is not applicable

  1. a. High density system
  2. b. Floating system
  3. c. Compressible system
  4. d. Bioadhesive system

Ans: c

47. Targeted drug delivery system is also referred as

  1. a. Passive targeting
  2. b. Active targeting
  3. c. Second order targeting
  4. d. Smart drug delivery system

Ans. d

48. The characteristic of the monolithic devices is

  1. a) The drug has a large therapeutic index
  2. b) Aqueous solutions
  3. c) Control drug release by partitioning the drug from the oil
  4. d) Administration of emulsions

Ans: a

49. Mechanism involved in nasal absorption enhancement is

  1. a) decreased molecular weight
  2. b) decreased paracellular transport
  3. c) increased enzymatic degradation
  4. d) increased Transcellular transport

Ans: d

50. Migrating mayoelectric complex (MMC) is

  1. a) mobility pattern of stomach
  2. b)gastric emptying
  3. c) mixing of food
  4. d) all of the above

Ans: a

51. Drug eluting stents are the best example of TDDSs for

  1. a. Vascular disease treatment
  2. b. Pain management
  3. c. Diabetes
  4. d. All of the above

Ans: a

52. Backing membrane, Control membrane, Matrix polymer, Adhesive layers are components of

  1. a. Osmotic pumps
  2. b. Transdermal patches
  3. c. Liposomes
  4. d. Resealed erythrocytes

Ans: b

53. In Nasopulmonary drug delivery systems the absorption can be enhanced by following approaches

  1. (a) Use of absorption enhancer
  2. (b) Increases in residence time
  3. (c) Use of physiological modifying agents
  4. (d) All of the above

Ans: d

54. Iontophoresis is used in TDDS as a

  1. a. Physical penetration enhancer
  2. b. Polymer matrix
  3. c. Drug Carrier
  4. d. Both a and b

Ans: a

55. Laurocapram & Lemon oil are used in TDDS as

  1. a) Adhesive
  2. b) Drug carrier
  3. c) Penetration enhancer
  4. d) polymer matrix

Ans: c

56. Disadvantages of drug powder inhaler is

  1. a) DPIs are small devices
  2. b) Liberation of powders from the device and segregation of particles
  3. c) DPIs are portable devices
  4. d) None of the above

Ans: b

Leave a review