Remix education
Daily Pharma Quiz pharmacy Topic wise MCQs

Pharmaceutical Organic Chemistry-III (Part:-3) MCQs with Answers

PHARMACEUTICAL ORGANIC CHEMISTRY-III (BP401TT) MCQs with Answers

101) What can be said with certainty if a compound has α= -9.25°?
a. The compound has the (S) configuration
b. The compound has the (R) configuration
c. The compound is not a meso form
d. The compound possesses only one stereogenic center
Ans. – c

102) Which of the following compounds can exhibit geometrical isomerism?
a. 1-Hexene
b. 2-Methyl-2-Pentene
c. 3-methyl-1-pentene
d. 2-Hexene
Ans. – d

103) How many stereoisomers are there for the following structure?

screenshot 2021 04 26 22 14 01 804 com4168496338566865443

a. 1
b. 2
c. 3
d. 4
Ans. – c

104) How many stereoisomers of 3-bromo-2-butanol, CH3CH(OH)CHBrCH3, exist?
a. 3
b. 1
c. 2
d. 4
Ans. – d

105) How many stereoisomers of 2,3-butanediol, CH3CH(OH)CH(OH)CH3, exist?
a. 3
b. 4
c. 1
d. 2
Ans. – a

106) How many number of stereoisomers possible for 2, 3-pentanediol?
a. 3
b. 4
c. 5
d. 6
Ans. – b

107) Which of the following is a not a five membered ring?
a. Pyridine
b. Pyrrole
c. Furan
d. Thiophene
Ans. – a

108) Which of the following five membered a ring is most resonance stabilized?
a. Furan
b. Thiophene
c. Pyrrole
d. Pyridine
Ans. – b

109) Five membered rings come under which category of heterocycle classification on the basis of chemical behavior?
a. -excessive heterocycle
b. -deficient heterocycle
c. -equivalent heterocycle
d. Can’t say about the five membered rings
Ans. – a

110) Which is the most reactive five membered heterocyclic compound?
a. Pyrrole
b. Furan
c. Thiophene
d. Pyridine
Ans. – a

111) What is the product when thiophene reacts with Br2 in benzene?
a. 2-bromothiophene
b. 3-bromothiophene
c. 2,5-dibromothiophene
d. 3,4-dibromothiophene
Ans. – c

112) What is the product when pyrrole reacts with Br2 in ethanol?

screenshot 2021 04 26 22 16 54 411 com4315504662500055577

a. 2,3-dibromopyrrole
b. 2,3,4,5-tetrabromopyrrole
c. 2,5-dibromopyrrole
d. 3,4-dibromopyrrole
Ans. – b

113) What is the name of the following reaction?

screenshot 2021 04 26 22 18 12 903 com7944023093866334789

a. Gattermann reaction
b. Riemer tiemann reaction
c. Friedal craft reaction
d. Blanc’s chloromethylation
Ans. – b

114) What is the name of the following reaction?

screenshot 2021 04 26 22 19 04 515 com86777024614521270

a. Gattermann reaction
b. Riemer tiemann reaction
c. Friedal craft reaction
d. Blanc’s chloromethylation
Ans. – a

115) What will be the reagent used for the completion of the following reaction?
a. Concentrated acid
b. Dilute acid

c. Concentrated base
d. Dilute base
Ans. – b

116) Which heteroatom present in pyrrole?
a. Oxygen
b. Nitrogen
c. Silicon
d. Sulphur
Ans. – b

117) Which heteroatom present in Furan?
a. Oxygen
b. Nitrogen
c. Silicon
d. Sulphur
Ans. – a

118) Which heteroatom present in thiophene?
a. Nitrogen
b. Silicon
c. Oxygen
d. Sulphur
Ans. – d

119) Which compound is most basic?
a. Pyridine
b. Pyrrole
c. Imidazole
d. Pyrrolidine
Ans. – c

120) Which is least basic compound?
a. Pyridine
b. Pyrrole

c. Imidazole
d. Pyrrolidine
Ans. – b

121) Which of the following solvents is a heterocyclic compound?
a. DMSO
b. DMF
c. THF
d. None of the above
Ans. – c

122) Which of the followings statements is correct?
a. Pyrrole has less aromatic character than furan
b. Pyridine is isoelectronic with benzene
c. Pyridine is tertiary amine
d. Pyrrole is strong base
Ans. – c

123) What is the correct order of reactivity (most reactive first) of pyrrole, furan and thiophene towards electrophiles?
a. Furan > Pyrrole > Thiophene
b. Pyrrole > Furan > Thiophene
c. Furan > Thiophene > Pyrrole
d. Thiophene > Pyrrole > Furan
Ans. – b

124) Electrophilic substitution in furan usually occurs at:
a. Both the C2 and C3 atom
b. The O atom
c. The C2 atom
d. The C3 atom
Ans. – c

125) Nitration of pyrrole is best carried out using:
a. Acetyl nitrate

b. Ammonium nitrate
c. Concentrated nitric and sulphuric acid
d. Nitric acid
Ans. – a

126) If you wanted to form 2,3,4,5-tetrabromopyrrole from pyrrole, which of the following conditions would be the best choice?
a. Br2 at 273K
b. Br2 at298 K
c. Br2 in the presence of radical initiator
d. Br2 in the presence of Lewis acid
Ans. – c

127) Which statement about thiophene is incorrect?
a. The S atom contributes two electrons to the n-system
b. Thiophene is polar
c. Thiophene is less reactive than pyrrole
d. Thiophene is more reactive than furan
Ans. – d

128) Pyrrole undergoes sulfonation in presence of _______to produce pyrrole – 2 – sulfonic acid.
a. Conc. Sulphuric acid
b. SO3 and pyridine
c. Dilute sulphuric acid/pyridine
d. SO3 and ethanol
Ans. – b

129) Pyrrole undergoes iodination in presence of Iodine and potassium iodide to produce_____.
a. 2 – iodo pyrrole
b. 3 – iodo pyrrole
c. Tetra iodo pyrrole
d. Tri iodo pyrrole
Ans. – c

130) Oxidation of pyrrole in presence of chromium oxide (Cr2O3) and acetic acid produce_______.
a. Maleinimide
b. Maleic acid
c. Pyrrole N-oxide
d. None of the above
Ans. – a

131) Pyrrole is reduced by using Zn and acetic acid to get product_______
a. 2 – pyrroline
b. 3 – pyrroline
c. Pyrrolidine
d. All of the above
Ans. – b

132) Which product will be produced when pyrrole undergoes catalytic reduction in presence of hydrogen gas and Ni metal?
a. 2 – pyrroline
b. 3 – pyrroline
c. Pyrrolidine
d. All of the above
Ans. – c

133) Identify the given heterocyclic compound.

screenshot 2021 04 26 22 23 38 791 com4958654493917172679

a. Furan
b. Pyrazole
c. Pyrrole
d. Pyridine
Ans. – c

134) Pyrrole potassium on treatment with CO2 under pressure give mixture of 2 and 3 pyrrole – carboxylic acid, identify the reaction.
a. Kolbe-Schmidt reaction
b. Reamer-Tiemann reaction
c. Gattermann Koch reaction
d. Coupling reaction
Ans. – a

135) Pyrrole is heated with_________ to open the ring and form succinaldehyde dioxime.
a. Concentrated sulphuric acid
b. Strong alkali with pyridine
c. Hydrogen cyanide with HCl
d. Ethanolic hydroxylamine hydrochloride
Ans. – d

136) Atorvastatin, drug useful in CVS disease, contain heterocyclic ring______.
a. Pyrazole
b. Pyrrole
c. Imidazole
d. Purine
Ans. – b

137) Bepridil, calcium channel blocker, contain heterocyclic ring_____
a. Pyrrole
b. Purine
c. Indole
d. Pyridine
Ans. – a

138) Ondansetron, anti emetic drug, contain heterocyclic ring______.
a. Thiophene
b. Pyrrole
c. Furan
d. Pyrimidine

Ans. – b

139) Which drug(s) possess pyrrole heterocyclic compound from the followings?
a. Captopril
b. Lincomycin
c. Triprolidine
d. All of the above
Ans. – d

140) Identify the following heterocyclic compound.

screenshot 2021 04 26 22 33 58 156 com7395674636863523435

a. Furan
b. Thiophene
c. Oxazole
d. Thiazole
Ans. – a

141) Complete the following reaction.

screenshot 2021 04 26 22 34 19 639 com7596491600685463293

a. Pyrrole
b. Furan
c. Indole
d. Oxazole
Ans. – b

142) Which would be the intermediate in the following reaction?

screenshot 2021 04 26 22 34 40 562 com5436922403380609000

a. Furan – 2 carboxide
b. Furan- 2 – carbinol
c. Furoic acid
d. None of the above
Ans. – c

143) Which would be the product when furan undergoes sulfonation in the presence of SO3 and pyridine?
a. Furan – 2 – sulfolic acid
b. Furan – 3 – sulfonic acid
c. Mixture of (a) & (b)
d. None of the above
Ans. – a

144) Which reagent is used for the nitration of furan?
a. Conc. Nitric acid and sulphuric acid
b. Acetyl nitrate
c. Nitrobenzene
d. Dilute nitric acid with benzene
Ans. – b

Remix education

145) Friedel craft acetylation of furan by using acetic anhydride is carried out in the presence of catalyst______.
a. AlCl3
b. FeCl3
c. BF3
d. LIAlH4
Ans. – c

146) Identify the reaction: when furan react with aryl diazonium chloride in the presence of strong alkali to produce 2 – aryl furan.
a. Mercuration
b. Gattermann Koch reaction
c. Kolbe reaction
d. Gomberg reaction
Ans. – d

147) Bromination of furan by using Br2 will produce_________.
a. 2 – bromo furan
b. 3 – bromo furan
c. 2,5 – dibromo furan
d. None of the above
Ans. – d

148) Identify the following reaction:

screenshot 2021 04 26 22 37 32 357 com3262245167973265683

a. Cannizaro reaction
b. Benzoin condensation
c. Gomberg reaction
d. Mercuration
Ans. – a

149) Identify the following reaction:

screenshot 2021 04 26 22 37 57 098 com223434410573530482

a. Gomberg reaction
b. Reamer tiemann reaction
c. Benzoin condensation
d. Aldol condensation
Ans. – c

150) Complete the reaction:

screenshot 2021 04 26 22 38 16 362 com4908294565175664561

a. Br2
b. HBr
c. KBr in alcohol
d. NaBr in pyridine
Ans. – a

More Part link

➡️ Pharmaceutical Organic Chemistry-III MCQs with Answers :- Click here

➡️ Pharmaceutical Organic Chemistry-III (Part:-2) MCQs with Answers:- Click here

➡️ Pharmaceutical Organic Chemistry-III (Part:-3) MCQs with Answers :- Click here

Remix education

➡️ Organic Chemistry-III (Part:-4) MCQs with Answers:- Click here

Subject:- Pharmaceutical Organic chemistry:- 3 MCQs with Answers

Topic:- (Chapter 1 & 2 – Stereochemistry)
(Chapter 3 – Heterocyclic compound – I)

Semester:- 4th sem sem 4

2 reviews

Patel VASANTBHAI HASMUKHBHAI June 24, 2021 at 8:50 am
Pharmaceutical orgenic chemistry-3

All mcq and answer

Ashwini Haridas mbalkar August 18, 2021 at 11:37 am
Poc3 mcq pdf with ans all unit

Leave a review