Remix education
Daily Pharma QuizpharmacyTopic wise MCQs

Pharmaceutcal Engineering MCQs with Answers

Pharmaceutcal Engineering MCQs with Answers

1. The working of Fluid energy mill is based on principle of
a. Impact
b. Attrition
c. Cutting
d. Both a & b
Ans: b

2. Size reduction is also known as:
a. Comminution
b. Pulverization
c. Diminution
d. All of the above
Ans: a

3. The bell crank lever arrangement is major part of which of the following………:
a. Cyclone separator
b. Edge runner Mill
c. End runner Mill
d. Bag filter
Ans: d

4. The hammer mill operates on the principle of:
a. Impact
b. Attrition
c. Compression
d. Cutting
Ans: a

5. Ball Mill operates at the speed of?
a. Low speed
b. High speed
c. Optimum speed
d. All of the above
Ans: c

6. Fluid Energy Mill works on the principle of:
a. Impact & Attrition
b. Rotor & Stator
c. Compression
d. Attrition
Ans: a

7. Fibrous drugs are milled by using:
a. Cutter Mill
b. Hammer Mill
c. Fluid Energy Mill
d. Ball Mill
Ans: a

8. Mills are not suitable for Friable (heat sensitive) materials?
a. Cutter Mill
b. Hammer mill
c. Colloidal Mill
d. All of the above
Ans: d

9. In Azeotropic distillation __________ remains low:
a. Heat
b. Volatility
c. Relativity Volatility
d. None of these
Ans: c

10. In Vacuum Distillation, Substance boils at a/an:
a. Exact temperature
b. temperature slightly above its boiling point
c. temperature below its boiling point
d. High Pressure
Ans: c

11. In the fractionating column of fraction distillation, as we go higher in the column the…..?
a. Temperature becomes lower
b. Temperature becomes higher
c. minimum absorption occurs
d. Sublimation risk increases
Ans: a

12. Rate of evaporation is______:
a. directly proportional to temperature of liquid
b. inversely proportional to temperature of liquid
c. independent of temperature of liquid
d. directly proportional to humidity of surrounding air
Ans: a

13. Which of the following factors do not affect the rate of evaporation?
a. Temperature of liquid
b. Humidity of surrounding air
c. Depth of liquid
d. Surface of liquid
Ans: c

14. Which of the following is a characteristic of a horizontal tube evaporator?
a. Agitation is provided only by bubbles leaving the evaporator as vapor
b. The tube bundle is arranged vertically, with the solution inside the tubes condensing outside
c. To handle viscous solution a pump is used to force liquid upwards
d. Also called short vertical tube evaporator
Ans: a

15. The (emissivity) of a black body is:
a. 1
b. 1.5
c. 2
d. None
Ans: a

16. Lyophilization is also known as:
a. Drying by sublimation
b. Freeze drying
c. Both a & b
d. None
Ans: b

17. Mean free path is associated with which type of distillation?
a. Steam
b. Evaporative
c. Azeotropic
d. Fractional
Ans: a

18. Which one of the following rate is observed in mixing of solids?
a. First order law
b. zero order law
c. Second order law
d. none
Ans: a

19. Unit of the rate of heat transfer is
a. Joule
b. Newton
c. Pascal
d. Watt
Ans: d

20. Which type of mixture is easily formed?
a. Positive
b. Negative
c. Neutral
d. Ampholytic
Ans: a

21. Mechanism not used in solid-solid Mixing:
a. Connective
b. Shear Mixing
c. Diffusion
d. Tumbling
Ans: d

22. Mechanism of mixing in sigma blade mixer:
a. Connective
b. Tumbling
c. Shearing
d. Diffusion
Ans: c

23. Mechanism of mixing in silverson mixer is:
a. Connective
b. laminar
c. Random
d. Turbulent
Ans: d

24. Degree of mixing is also known as:
a. Degree of Homogeneity
b. Extent of mixing
c. Ordered Mixing
d. Random Mixing
Ans: a

25. __________ states that the rate of heat flow through a uniform material is proportional to the area and temperature and inversely proportional to the length of the path of flow.
a. Newton’s law
b. Kick’s law
c. Fourier’s law
d. Chatelier’s law
Ans: c

26. A body whose absorptivity is constant at all wavelengths of radiation, at a given temperature is known as
a. Black Body
b. Grey body
c. White Body
d. Shinning body
Ans: b

27. Total amount of radiation emitted by a black body is given by equation q=bAT4 . Value of b for black body is:
a. 5.67 ×10-8 W/m2 . K4
b. 5.67 ×108 W/m2 . K4
c. Zero
d. 1 W/m2. K4
Ans. a

28. Which of the following is used for drying blood plasma:
a. Spray drying
b. Freeze drying
c. Vacuum Drying
d. Fluid Bed drying
Ans. B

29. Which equipment is used for mixing of immiscible liquids?
a. Airjet Mixer
b. Jet Mixer
c. Silverson Mixer
d. Sigma Mixer
Ans. C

30. Which one of these drying techniques is used for drying antibiotics and plant extract?
a. Vacuum Dryer
b. Freeze dryer
c. Spray dryer
d. None of these
Ans: b

31. ____________ method of distillation is used for the purification & separation of chemicals of low vapor pressure
a. Steam Distillation
b. Destructive distillation
c. Simple Distillation
d. Molecular Distillation
Ans. D

32. Rectification is another name of:
a. Fractional distillation
b. Molecular distillation
c. Simple distillation
d. Destructive distillation
Ans. A

33. In which dryer, hot air jets are used for drying purpose?
a. Vacuum Dryer
b. Spray Dryer
c. Roller Dryer
d. Fluidized Bed dryer
Ans. D

34. A black body is perfect
a. Emitter only
b. Absorber only
c. emitter and absorber
d. none of the above
Ans. C

35. What are advantages of the spray drying process:
a. Evaporation is very rapid
b. Most of the heat being used as latent heat of vaporisation
c. The powder will have uniform and controllable particle size
d. All of the above
Ans. D

36. What are physical factors affecting in the selection of the materials for the construction of pharmaceutical plant:
a. Strength
b. Weight
c. Ease of fabrication
d. All of the above
Ans. D

37. Which is not a non-ferrous metal?
a. Copper
b. Aluminum
c. Steel
d. Lead
Ans. C

38. Which is used as a placing to protect steel?
a. Asbestos
b. Chromium
c. Glass
d. Rubber
Ans. B

39. For ease in size reduction, the material should be.
a. Hard, brittle
b. Soft, tough
c. Hard, tough
d. Soft, brittle
Ans. A

40. Which of the following factor does NOT affect the size reduction?
a. Hardness
b. Stickiness
c. Viscosity
d. Abrasiveness
Ans. C

41. Product size achieved by Ball mill?
a. 4-325 mesh
b. 20-200 mesh
c. 20-80 mesh
d. 1-30 microns
Ans. B

42. Product size achieved by hammer mill is
a. 4-325 mesh
b. 20-200 mesh
c. 20-80 mesh
d. 1-30 microns
Ans. A

43. Product size achieved by Fluid energy Mill is
a. 4-325 mesh
b. 20-200 mesh
c. 20-80 mesh
d. 1-30 microns
Ans. D

44. Which one is called coarse powder?
a. It is powder in which all the particles must pass through the sieve no. 10
b. It is powder in which all the particles must pass through the sieve no. 22
c. It is powder in which all the particles must pass through the sieve no. 44
d. It is powder in which all the particles must pass through the sieve no. 85
Ans. A

45. Number of sieve is defined as?
a. This is the number of meshes in a length of 25.4 mm in each direction, parallel to the wires
b. This is the number of meshes in a length of 24.5 mm in each direction, parallel to the wires
c. This is the number of meshes in a length of 26.5 mm in each direction, parallel to the wires
d. This is the number of meshes in a length of 28.4 mm in each direction, parallel to the wires
Ans. A

46. Which of these is not a mechanism of size separation?
a. Agitation
b. Brushing method
c. Centrifugal force
d. Compression
Ans. D

47. Heat transfer takes place according to
a. First law of thermodynamics
b. Second law of thermodynamics
c. Third law of thermodynamics
d. Zeroth law of thermodynamics
Ans. B

48. Fourier law of heat conduction is based on the assumption that
a. Heat Flow through a solid in one dimension
b. Heat flow is in steady state
c. Both (A) & (B)
d. None of the options
Ans. C

49. Which of the following has maximum value of thermal conductivity?
a. Aluminum
b. Steel
c. Brass
d. Copper
Ans. A

50. Stefan Boltzmann law is applicable for heat transfer by
a. Conduction
b. Convection
c. Radiation
d. Conduction & Radiation combined
Ans. C

Leave a review