Remix education
Daily Pharma Quiz pharmacy Topic wise MCQs

Pharmaceutcal Engineering MCQs with Answers

Pharmaceutcal Engineering MCQs with Answers

51. The amount of radiation mainly depends on:
a. Nature of body
b. Temperature of body
c. Type of Surface of body
d. All of the above
Ans. D

52. The distilled water is collected in _________.
a. Receiver
b. Adapter
c. Condenser
d. Round Bottom Flask
Ans. A

53. Which of the following is not a step in process of distillation?
a. Condensation
b. Heating
c. Precipitation
d. Vaporization
Ans. C

54. Calendria consists of no. of
a. Baffles
b. Jacket
c. Tubular surfaces
d. None of these
Ans. C

55. Source of heat in most of the evaporator:
a. Coal
b. Steam
c. Hot water
d. Oil bath
Ans. B

56. Solar water heaters, solar cookers, microwave ovens, microwave cookers, sonicator baths etc., are examples of which type transfer of heat mechanism?
a. Conduction
b. Radiation
c. Convection
d. None of these
Ans. B

57. Following factor does NOT influence film coefficient:
a. Thermal conductivity of the liquid
b. Specific heat of the film
c. pH of the liquid
d. Density of the liquid
Ans. C

58. When fluid is heated, the currents set up may cause mixing of fluid. Such heat transfer is known as:
a. Forced Convection
b. Natural Convection
c. Conduction
d. None of these
Ans. B

59. Which is NOT a Mode of Size Reduction?
a. Cutting
b. Compression
c. Vaporization
d. Attrition
Ans. C

60. Following is the example of hammer mill used in Pharmaceutical Industry:
a. Fitzpatrick comminuting machine (Fitz mill)
b. Hardinge Mill
c. Centrifugal impact pulverizer
d. None of these
Ans. A

61.E = KR (Sn – Si) belongs to which law/Theory?
a. Bond’s theory
b. Lacey Theory
c. Kick’s Theory
d. Rittinger’s Theory
Ans. D

62. Bond’s work Index is the work required to reduce a unit weight from a theoretical infinite size to 80% passing ______µm.
a. 10
b. 100
c. 25
d. None of these
Ans. B

63. A powder, all the particles of which pass through sieve no. 44 is called?
a. Coarse powder
b. Moderately fine powder
c. Fine powder
d. Very fine powder
Ans. B

64. Herringbone screen recommends use of which type of material for separation?
a. Slurries
b. Fibrous materials
c. Amorphous & crystalline materials
d. Only slurries with coarse particles
Ans. C

65. The main principle of Sieve shaker is:
a. Attrition
b. Centrifugation
c. Agitation
d. Compression
Ans. C

66. Sonic sifter is a variant/modification of which of the following equipment?
a. Sieve Shaker
b. Cyclone separator
c. Air separator
d. Bag Filter
Ans. A

67. Dorrclone is a separator used for separating solid suspended in a liquid such as water, is a modification of which separator?
a. Bag filter
b. Cyclone separator
c. Air separator
d. None of these
Ans. B

68. In mechanism of mixing, which is also known as Macromixing?
a. Shear Mixing
b. Diffusive mixing
c. Both (a) & (b)
d. Convective mixing
Ans. D

69. Ideally in mixing equipment, powder should be filled:
a. Not more than 40%
b. Not more than 50%
c. Not more than 60%
d. Not more than 70%
Ans. C

70. In V-Cone Blender, if the speed is increased to high speed, what is observed?
a. Segregation
b. Sedimentation
c. Separation
d. None of these
Ans. A

71. In ribbon blender, the mechanism of mixing follows
a. Trituration
b. Shear
c. Both of these
d. None of these
Ans. B

72. Ribbon blender is used to mix:
a. Solid Mixing
b. Liquid mixing-Liquid Mixing
c. Solid-Solid Mixing
d. Both (b) or (c)
Ans. D

73. The biggest disadvantage of Sigma Blade mixer is:
a. Size reduction
b. Size separation
c. Fixed speed
d. Dead spots
Ans. C

74. In comparison to Ribbon blender, Planetary Mixer has advantage of:
a. High Shear
b. Fixed speed drive
c. Less headspace requirement
d. No Dead space
Ans. D

75. Aerosol preparations have which phase of mixing?
a. Solid-Liquid Mixing
b. Liquid-Liquid Mixing
c. Liquid-Gas Mixing
d. None of these
Ans. C

76. Which of the following is not a part of mixing vessel?
a. Impeller
b. Baffle
c. Calendria
d. Propellers
Ans. C

77. In silverson emulsifier, what is the only disadvantage?
a. Poor Mixing
b. Clogging of pores of the mesh
c. Separation
d. Size reduction
Ans. B

78. Hormones, antibiotics & enzymes are:
a. Heat-sensitive
b. Cold-sensitive
c. Volatile
d. None of these
Ans. A

79. Greater the surface area of the liquid, the evaporation will be:
a. Slow
b. Greater
c. Not affected
d. Both (a) & (b)
Ans. B

80. The following Equipment is best for evaporating concentrated aqueous and thermostable liquors:
a. Horizontal Tube evaporator
b. Triple effect evaporator
c. Climbing Film Evaporator
d. Evaporating Pan
Ans. D

81. Evaporator used to manufacture cascara extract, sugar, salt, caustic soda etc:
a. Vertical Tube evaporator
b. Triple effect evaporator
c. Climbing Film Evaporator
d. None of these
Ans. A

82. Vertical Tube evaporator is also known as:
a. Horizontal Tube evaporator
b. Basket type evaporator
c. Short Tube Evaporator
d. Rising Film Evaporator
Ans. C

83. Entrainment separator is part of which evaporator?
a. Climbing Film Evaporator
b. Triple effect evaporator
c. Horizontal Tube Evaporator
d. Evaporating Pan
Ans. A

84. When the feed is high viscosity, following evaporator should be used:
a. Climbing Film Evaporator
b. Falling Film evaporator
c. Horizontal Tube Evaporator
d. Short Tube evaporator
Ans. B

85. Evaporator working on basis of Pump or pressure:
a. Climbing Film Evaporator
b. Triple effect evaporator
c. Horizontal Tube Evaporator
d. Forced Circulation Evaporator
Ans. D

86. Which evaporator can be modified to Triple effect Evaporator/ Multiple effect evaporator?
a. Vertical Tube Evaporator
b. Forced Circulation evaporator
c. Horizontal Tube Evaporator
d. None of the above
Ans. A

87. In distillation process is the separation of the components of a liquid mixture by process involving vaporization and subsequent condensation at another place. What is the feed liquid called?
a. Distillate
b. Condensate
c. Distilland
d. None of the above
Ans. C

88. In which process, concentrated liquid remains as final product?
a. Distillation
b. Evaporation
c. Crystallization
d. Drying
Ans. B

89. Solution in which there is no change in the properties of the components other than dilution, when
they are mixed to form a solution is known as?
a. Ideal Solution
b. Real Solution
c. Fake Solution
d. Partial Solution
Ans. A

90. The correct equation/Expression of Dalton’s Law is:
a. pA = po
A XA, pB = po
B XB
b. P = pA + pB
c. pA = YA.P, pB = YB.P
d. None of the above
Ans. B

91. Differential Distillation is also known as:
a. Simple Distillation
b. Fractional Distillation
c. Molecular Distillation
d. Steam Distillation
Ans. A

92. Which process is widely used to obtain Water for Injection/Purified Water?
a. Steam Distillation
b. Fractional Distillation
c. Simple Distillation
d. All of the above
Ans. C

93. A process in which the entire liquid mixture is suddenly vaporized by passing the feed from a high pressure zone to a low pressure zone:
a. Simple Distillation
b. Fractional Distillation
c. Steam Distillation
d. Flash Distillation
Ans. D

94. In which process a part of the vapor is condensed and returned as liquid?
a. Fractional Distillation
b. Molecular Distillation
c. Steam Distillation
d. Simple Distillation
Ans. A

95. Absolute alcohol can be prepared by which method?
a. Molecular Distillation
b. Azeotropic Distillation
c. Fractional Distillation
d. Steam Distillation
Ans. B

96. Which process is based on the principle of Simple Distillation with some modifications?
a. Fractional Distillation
b. Steam Distillation
c. Distillation under reduced Pressure
d. None of these
Ans. C

97. Double neck Distillation Flask is known as?
a. Claisen Flask
b. Round Bottom Flask
c. Florentine Flask
d. None of the above
Ans. A

98. High Boiling liquids cannot be purified by simple distillation, since the constituents in the mixture tend to_________________ at higher temperatures.
a. Loose moisture
b. Decompose
c. Become Volatile
d. None of the above
Ans. B

99. Which process is also known as Short-Path Distillation?
a. Simple Distillation
b. Fractional Distillation
c. Steam Distillation
d. Molecular Distillation
Ans. D

100. Talc has equilibrium Moisture Content (EMC) of practically:
a. One
b. Zero
c. Variable
d. High
Ans. B

Leave a review