Remix education
Daily Pharma Quiz pharmacy Topic wise MCQs

Pharmaceutical Engineering MCQs with Answers (Part:- 3)

101. Which of the following type of product is having equilibrium moisture content (EMC) of practically Zero?
a. Non-Porous & Insoluble
b. Non-Porous & Soluble
c. Porous & Insoluble
d. Porous & Soluble
Ans. A

102. Dry spots are formed during one of the following period?
a. Constant Rate period
b. First Falling period
c. Initial Adjustment period
d. Second falling period
Ans. B

103. Eutectic Point is an important factor for one of the following drying processes?
a. Drum Drying
b. Fluidized Bed Drying
c. Tray drying
d. Freeze Drying
Ans. D

104. Filtration is a unit operation that is commonly used for collecting:
a. Filtrate
b. Particulate matter
c. Precipitate
d. Slurry
Ans. A

105. Who has proposed that the filtration process is similar to the streamline flow of a liquid under pressure through capillaries?
a. Carman
b. Darcy
c. Kozeny
d. Poiseuilli
Ans. D

106. Which is the principle difference in the properties that influences centrifugation?
a. Densities
b. Interfacial Tensions
c. Particle size
d. Viscosities
Ans. A

107. Centrifugal method is used for one of the following process:
a. Mixing
b. Purification
c. Separation
d. Sizing
Ans. C

108. Water Attack test is performed on glass in order to find the limits of one of the following?
a. Acid liberated
b. Alkali liberated
c. Conductivity
d. Metal ions
Ans. B

109. In Pharmaceutical packing, collapsible tubes made from lead are not used as such, for one of the following reason.
a. Costly metal
b. Difficulty in packing
c. Risk of Poisoning
d. Soft in strength
Ans. C

110. One of the following glass containers is used for the storage of light sensitive pharmaceuticals.
a. Air-Tight
b. Amber Colored
c. Unit Dose
d. Well closed
Ans. B

111. Containers meant for storage of injections (buffered & unbuffered aqueous solutions) are made from one of the following type of glasses.
a. Borosilicate
b. General Purpose
c. Lime soda
d. Neutral
Ans. A

112. Hermetic sealed containers are also known as:
a. Air-Tight Containers
b. Multi-dose containers
c. Single-Dose containers
d. Well-closed containers
Ans. A

113. Which metal makes steel corrosion resistant?
a. Copper and selenium
b. Tantalum and molybdenum
c. Chromium and Nickel
d. Titanium and Niobium
Ans. C

114. The ability of a metal surface to withstand repeated cycles of corrosion is known as:
a. Cavitation erosion
b. Corrosion fatigue
c. Erosion
d. Stress of corrosion cracking
Ans. B

115. Corrosion of metals is fairly high in one of the following medium:
a. Acidic
b. Alkaline
c. Neutral
d. Non-Aqueous
Ans. A

116. Galvanic Corrosion is observed, when external electric current in solution is passed between one of the following combinations:
a. Gold & Platinum
b. Iron & hydrogen
c. Iron & Iron
d. Zinc & Copper
Ans. D

117. In Cyclone separator, the separation depends on:
a. Size & Shape
b. Shape and Surface area
c. Size & Density
d. Surface texture & Size
Ans. C

118. One of the theories is NOT applicable to distillation:
a. Graham’s law of diffusion
b. Law of conservation of energy
c. Law of conservation of matter
d. Raoult’s Law
Ans. A

119. Which product is NOT dried by spray dryer?
a. Serum
b. Fruit Juice
c. Lactose
d. Bacterial & viral cultures
Ans. D

120. The correct definition of filtration is:
a. When solids are present in a very low concentration, i.e., not exceeding 1.0% w/v, the process of its separation from liquids
b. When solids are present in a very low concentration, i.e., not exceeding 5.0% w/v, the process of its separation from liquids
c. When solids are present in a very low concentration, i.e., not exceeding 2.0% w/v, the process of its separation from liquids
d. When solids are present in a very low concentration, i.e., not exceeding 7.0% w/v, the process of its separation from liquids
Ans. A