Remix education
Daily Pharma Quiz pharmacy Topic wise MCQs

Pharmaceutical Inorganic Chemistry MCQs with Answers

PHARMACEUTICAL INORGANIC CHEMISTRY MCQs with Answers

1. Which is both acidifying as well as expectorant:
a. Ammonium chloride
b. Potassium iodide
c. Dil. HCl
d. Sodium potassium tartrate

2. Anemia can be caused by:
a. Excessive blood loss
b. Decrease hemoglobin formation
c. Both (a) and (b)
d. None of the above

3. According to Arrhenius theory base is a substance which give rise……………. When dissolved in water.
a. Hydroxyl ion
b. Hydronium ion
c. Hydrogen ion
d. None of these

4. Boric acid is used as:
a. Urinary acidifier
b. Antimicrobials
c. Antioxidants
d. None of these

5. Calcium is essential for:

a. Blood purification of whaler bone
b. Blood clotting
c. Both of the above
d. All of the above

6. The major side effect associated with saline cathartics is:
a. Excessive loss of body fluids in form of water stools
b. Convulsions
c. Cardiac disorders
d. Constipation

7. The category of calcium gluconate is:
a. Antacid
b. Calcium replenishment
c. Antioxidant
d. Radiopharmaceuticals

8. The concentration of standard iron solution in the limit test for iron as:
a. 10ppm
b. 15ppm
c. 20ppm
d. 25ppm

9. Limit tests are performed in:
a. Nessler cylinders
b. Measuring cylinders
c. Kipps apparatus
d. Iodine flasks

10. In Bronsted- lowery concepts acid is:
a. Proton donor
b. Electron donor
c. Proton accepter
d. Electron accepter

11. In the limit test of sulphate alcohol not allow
a. Saturation
b. Super saturation
c. Less saturation
d. Precipitation

12. Limit test are ……………..test designed to identify and control small quantities of impurities.
a. Qualitative
b. Quantitative
c. Imperative
d. All of these

13. Limit test for iron purple color is due to formation of ……………
a. Ferrous sulphate
b. Glycolate
c. Ferric glycolate
d. Glycolic acid

14. According to Lewis concept acid is
a. Electron pair accepter
b. Electron pair donor
c. Proton accepter
d. Electron accepter

15. Boron trifluoride is
a. Acid
b. Base
c. Neutral
d. Amphoteric

16. The pH of blood is
a. 7.4 to 7.5
b. 5.4 to 7.5
c. 4.5 to 8.0
d. 2.0 to 4.0

17. Carbonic acid is ……………..acid
a. Strong
b. Weak

c. Very strong
d. None of these

18. In parenteral pharmaceutical preparation following buffer is used
a. Borate
b. Phosphate
c. Chlorate
d. None of these

19. Boric acid having……………..mol. wt.
a. 61.83
b. 40.1
c. 45
d. 50

20. Sodium thiosulphate is titrated with…………..solution
a. 0.1 N iodine
b. 0.5 N iodine
c. 0.1 N HCl
d. 0.5 N HCl

21. Backing soda is known for
a. Na2CO3
b. NaHCO3
c. NaOH
d. K2CO3

22. Hydrogen peroxide is used as
a. Antiseptic
b. Acidifying agent
c. Protective
d. Antioxidant

23. Compound capable of function as antimicrobial agent through oxidative mechanism are
a. H2O2
b. Halogens
c. KmnO4

d. All of these

24. Hydrogen peroxide is titrated from
a. 0.6 N KmnO4 Irritation
b. 0.3 N KmnO4
c. 0.5 N KmnO4
d. 0.1 N KmnO4

25. When……………gas is passed through potassium permanganate solution, which disappear violet color
a. Hydrogen sulphide
b. Chloride
c. Carbon dioxide
d. Oxygen

26. Ammonium chloride is titrated with………………solution
a. Sodium fluoride
b. Sodium hydroxide
c. Sodium carbonate
d. Silver nitrate

27. Copper sulphate is titrated with
a. Sodium fluoride
b. Sodium iodide
c. Sodium thiosulphate
d. Sodium hydroxide

28. ……………….is required in carbohydrate and protein metabolism
a. Magnesium
b. Calcium
c. Sodium
d. Potassium

29. ……………is used as an antidots in cyanide poisoning
a. Sodium fluoride
b. Sodium iodide
c. Silver nitrate

d. Sodium thiosulphate
30. Identify strong oxidizing agent
a. CO2
b. SO2
c.thiosulphate

31. Expectorant drug is…………..
a. Copper Sulphate
b. Potassium iodide
c. Ferrous sulphate
d. Zinc sulphate

32. Dentifrices is used for……..
a. Antacid
b. Emetics
c. Dental product
d. Antimicrobial

33. …………..is a sources of impurities
a. Raw material
b. Method of manufacturing
c. Both a and b
d. None of these

34. …………….compound is used as desensitizing agent
a. Gel
b. Potassium acetate
c. Zinc Chloride
d. Magnesium

35. The first edition of IP got published in……………..
a. 1956
b. 1955
c. 1965
d. 1985

36. …………… is not class of topical agents
a. Antibiotic
b. Protectives
c. Antimicrobial
d. Astringents

37. Magnesium sulphate is used as…………..
a. Astringents
b. Dental products
c. Cathartics
d. Expectorant

38. Alum is assayed by …………..method
a. Oxidation reductions
b. Complexometric
c. Precipitations
d. Gravimetric

39. What should be applied to get relief from the bite of honeybee?
a. Baking soda
b. Washing soda
c. Lemon soda
d. Vinegar

40. Which enzyme become active in stomach during low value PH?
a. Melittin
b. Pepsin
c. Thyroxine
d. Adrenaline

41. The outer layer of teeth is made up of…..
a. Calcium sulphate
b. Calcium carbonate
c. Calcium phosphate
d. Calcium nitrate

42. When a strong acid combines with a strong base, the nature of aqueous salt solution will be……
a. Neutral
b. Acidic
c. Basic
d. Slightly basic

43. What is the molecular formula of sodium zincate?
a. NaZn(OH)3
b. Na2ZnO2
c. Na2Zn(OH)4
d. NaZnOH

44. What is formed by reaction of non-metal oxide with water?
a. Acid
b. Base
c. Salt
d. Metal

45. What will be the nature of a solution having PH 2 as compared to the one having PH 4?
a. More acidic
b. More basic
c. Neutral
d. None of these

46. The strength of a Bronsted acid depends upon its tendency to……..a proton.
a. Gain
b. Donate
c. React with
d. None of these

47. All cations and molecules that are short of an electron pair act as………
a. Lewis acids
b. Lewis bases
c. Bronsted acids
d. Bronsted base

48. The strength of an acid depends upon
a. The concentration of H+ ions in aqueous solution
b. The concentration of electron pair in aqueous solution
c. The tendency to release the electron pair
d. The tendency to gain the electron pair

49. Hypo is synonym for?
a. Calcium hydroxide
b. Sodium thiosulphate
c. Bentonite
d. Talc

50. Tear gas (CS gas) composition?
a. Chlorinated lime
b. Aluminium acetate solution
c. Nitrous oxide
d. Chlorobenznylidine malononitrile

51.Measurement of radiation by:
a. Those depend on collection of ions.
b. Those depend on collection of photons.
c. Both
d. None of these

52.The use of sodium rose Bengal (1-131) in-
a. Study of K ion exchanges
b. Liver scanning
c. Plasma volume determination
d. Brain Scanning

53. Which of the following in not of type of gas filled detector.
a. Proportional counter
b. Semiconductor detector
c. GM counter
d. Ionization Chamber

54. Beta particles penetration tissue up to
a. 100cm
b.1000cm
c. 1 cm
d. 10cm

55. Gamma ray are electromagnetic radiation with a wave length.
a. Much longer than those of light
b. Much shorter than of light
c. Equal to light
d. None of these

56. Isotopes are characterized as
a. Identical atomic number
b. Identical mass number
c. Identical atomic number and identical mass number
d. Identical atomic number and different mass no.

57. Radioactive isotopes in decay by
a. Zero order kinetics
b. Pseudo Zero order kinetics
c. First order Kinetics
d. Second Order Kinetics

58.Which types of radiation having high penetration power?
a. Alpha radiation
b. Beta radiation
c. Gamma Radiation
d. UV radiation

59. Unit of radioactivity is
a. Poise
b. Ohm
c. Curies
d. Dyne/cm

60. Radiopharmaceuticals compounds stored in.
a. Refrigerator

b. Lead container
c. Warm temperature
d. Glass Container

Answers

Remix education

Answer Key
1.a
2.c
3.a
4.b
5.c
6.a
7.b
8.c
9.a
10.a
11.b
12.b
13.a

14.a
15.a
16.a
17.b
18.b
19.a
20.a
21.b
22.a
23.a
24.a
25.a
26.b
27.c
28.d
29.c
30.d
31.b
32.c
33.c
34.a
35.b
36.a
37.c
38.b
39.a
40.b
41.c
42.a
43.b
44.a

45.a
46.b
47.a
48.a
49.b
50.a
51.c
52.b
53.b
54.c
55.b
56.d
57.c
58.c
59.c
60.b

1 review

Chetana chintaman thakre May 23, 2021 at 1:25 pm
Pharamaceutical inorganic chemistry 1 topic is Expectorants, emetic and respiratory stimulate

My topic is Expectorants, emetic and respiratory stimulate

Leave a review