Remix education
Daily Pharma QuizpharmacyTopic wise MCQs

Pharmacognosy-vi MCQs with Answers (Part:- 2)

Pharmacognosy-6 MCQs with Answers

51. Qualitative test for glycosides includes
A. Raymond’s Test
B. Kiddes Reagents Test
C. Tollen’s Test
D. All of above
Ans: D

52. Borntrager’s Test is used for detection of
A. Antrhaquinone glycosides
B. Cardiac glycosides
C. Saponin glycosides
D. Flavone Glycosides
Ans: A

53. Tannins produce deep red color with
A. Potassium ferricyanide + ammonia
B. Ferric chloride + ammonia
C. Potassium ferricyanide + Ferric Chloride
D. Vanillin HCl reagent
Ans: A

54. Karl Fischer method is used for determination of
A. Boiling Point
B. Moisture content
C. Ash Value
D. Optical rotation
Ans: B

55. Biological source of menthol ……………
A. Mentha piperita
B. Mentha Aquatica
C. Mentha spicata
D. All of above
Ans: D

56. Artemisin drug is used against
A. Plasmodium falciparum
B. Plasmodium vivex
C. A & B

D. None
Ans: A

57. Artemisin is isolate from the plant
A. Artemisia annua
B. Artemisia aquatica
C. Artemisia indica
D. All of above
Ans: A

58. Sennosides are
A. Hydroxyantracene glycosides
B. Phenol glycoside
C. Aldehyde glycoside
D. Cyanophoric glycoside
Ans: A

59. Diosgenin can be isolate by
A. Alcoholic Extraction method
B. Acid Hydrolysis Method
C. Fermentation cum acid hydrolysis
D. All of above
Ans: D

60. Rutin is isolated from
A. Ginko biloba
B. Ginko picrata
C. Ginko lanata
D. All of above
Ans: A

61. Atropine is obtained from
A. Atropa belladonna
B. Datura stramonium
C. Hyocyamus niger
D. All of above
Ans: D

62. Vitali-Morin reaction is used for identification of
A. Quinine
B. Atropine
C. Morphine
D. Ephedrine
Ans: B

63. Atropine can be analysed by
A. GC/MC Analysis
B. HPLC Analysis
C. HPTLC Analysis
D. A & B
Ans: D

64. Family of Rauwolfia……
A. Apocyanaceae
B. Papaveraceae
C. Gentaceae
D. Solanaceae
Ans: A

65. Sarpgandha is also known as
A. Indian snakeroot
B. Wintercherry
C. Wild cherry
D. None
Ans: A

66. ……………..is methylxanthin class drug.
A. Caffeine
B. Ephedrine
C. Morphine
D. Quinine
Ans: A

67. Caffeine can identify by
A. Murexide test
B. Vitali Morin test
C. Meconic acid test
D. All of above
Ans: A

68. Caffeine isobtained form
A. Coffea arabica
B. Coffea liberica
C. Thea sinensis
D. All of above
Ans: D

69. Analysis of caffeine can be done by
A. HPLC
B UV/Vis Spectrophotometry

C. FTIR Spectrophotometry
D. All of above
Ans: D

70. Podophyllotoxin is obtained
A. Podophyllum hexandrum
B. Podophyllum emodi
C. Podophyllum pellatum
D. All of above
Ans: D

71. Steptomycin can be identified by
A. Maltol Formation
B. Phenol reagent
C. A & B
D. None
Ans: C

72. DOP full form is
A. Dioctyl -Phthalate
B. Diocto-Phylline
C. Dioctane phthalate
D. None
Ans: A

73. Which natural product is used as Hypnotic Agents?
A. Zizyphus jujuba
B Valeriana officinalis
C. A & B
D. None
Ans: C

74. Tannin produce………………..color with ferric choride
A. Dark Blue color
B. Red color
C. Yellow color
D. Orange color
Ans: A

75. Refractive index value of Castor oil…..
A. 1.475-1.479
B. 1.464-1.468
C. 1.45-1.459
D. 1.51-1.52
Ans: A

76. Melting point of Aloe………0C
A. 168-178 0C
B. 172-176 0C
C. 180-185 0C
D. 179-180 0C
Ans: A

77. Which qualitative test is used for proteins…….?
A. Ninhydrin
B. Biuret
C. Froth Test
D. A & B
Ans: D

78. Which Drug is used as tranquiliser?
A. Hypercium perforatum
B. Humulus luppulus
C. Scutellaria laterifolia
D. All of above
Ans: D

79. Which drug is not used as anticancer agent
A. Paclitaxel
B. Topotecan
C. Aaptamine
D. Amla
Ans: D

80. Which dietary source is used as anticancer agnet?
A. Apricots
B. Tomato
C. Berries
D. All
Ans: D

81. Properties of extraction solvent includes
A. Inert
B. Non toxic
C. Not easily inflammable
D. All
Ans: D

82. Estimation of citral can be done by
A. Gas Liquid Chromatography
B. HPLC

C.HPTLC
D. FTIR
Ans: A

83. Citral can be obtained by
A. Fractional Distillation
B. Maceration
C. Microwave assisted method
D. None
Ans: A

84. Libermann-Buchard test is used for identification of
A. Diosgenin
B. Quinine
C. Mophine
D. Artemisin
Ans: A

85. Morphine analysis can be done by
A. GC-MS
B. HPLC
C. Ion exchange chromatography
D. All
Ans: D

86. When Morphine sprinkled on nitric acid gives
A. Orange red color
B. Greenish Blue color
C. Dark Violet color
D. Deep red color
Ans: A

87. Bryostatin is used as
A. Antidiabetic agent
B. Anticancer agent
C. Tranquiliser
D. Hepatoprotective agent
Ans: B

88. Andrographis paniculata is used as
A. Hepatoprotective agent
B. Antiasthmatic agent
C. Immunomodulator
D. A & C
Ans: D

89. Which categories of drug are used as Anti-asthmatic agent?
A. Bronchodilator
B. Anti-inflammatory agent
C. A & B
D. None
Ans: C

90. Phyllanthus niruri is used as
A. Lythotryptic agent
B. Hypolipidemic agent
C. Immunomodulator agent
D. All
Ans: A

91. Identification of penicillin can be done by
A. HPLC
B. HPTLC
C. TLC
D. GC
Ans: C

92. Physical evaluation for standardization of herb includes
A. Moisture content
B. Extractive value
C. Ash Value
D. All
Ans: D

93. Biologicall evaluation for standardization of herb includes
A. Microbial contamination
B. Mycotoxin
C. Toxicological studies
D. A & C
Ans: D

94. Garcinia standardized plant extract is prepared by
A. Maceration
B. Percolation
C. Soxhlet apparatus
D. All
Ans: A

95. Which fruit is also known as Malabar tamarind
A. Amla

B. Winter cherry
C. Garcinia
D. Garlic
Ans: C

96. Turmeric is obtained from
A. Curcuma longa
B. Curcuma amada
C. Curcuma aromatica
D. All
Ans: D

97. Turmeric Plant extract is prepared by
A. Maceration
B. Percolation
C. Soxhlet apparatus
D. All
Ans: C

98. Ashawgandha is used in treatment of
A. Tuberculosis
B. Insomnia
C. Leukoderma
D. All
Ans: D

99. Ashawgandha plant extract is prepared by
A. Maceration
B. Percolation
C. Ultrasound assisted method
D. Digestion
Ans: C

100. What is QMS
A. Quality Management System
B. Quality Management Standard
C. Quantity margin system
D. None
Ans: A

More links

➡️ Pharmacognosy-vi MCQs with Answers :- Click here

➡️ Pharmacognosy-vi MCQs with Answers (Part:- 2) :- Click here

Subject:- Pharmacognocy 6
Semester:- 8th sem, sem 8

Leave a review