Remix education
Daily Pharma Quiz pharmacy Topic wise MCQs

Pharmacognosy-vi MCQs with Answers

Pharmacognosy-6 MCQs with Answers

1. What is Aim of Pharmacovigilance?
A. To improve patient care & safety in relation to medicines & all medical & para-medical interventions
B. To improve public health & safety in relation to the use of medicines
C. To contribute to the assessment of benefit, harm, effectiveness and risk of medicines
D. All of Above
Ans: A

2. Some unwanted reactions in pharmacovigilence study due to herbs can be
A. Usually not detectable by pharmacodynamics and often predictable
B. Detectable either by pharmacodynamics or pharmacovigilance
C. No Hypersensitivity, no allergic and no idiosyncratic reactions
D. No any Mid-term and long-term toxic effects including liver, renal, cardiac and neurotoxicity also
Ans: C

3. Which Classifications of Adverse drug reaction are incorrect?
A. Type A-Augmented
B. Type B-Idiobratic
C. Type C-Cumulative
D. Type D-Delayed Onset
Ans: B

4. The general techniques of medicinal plant extraction are
A. Infusion
B. Digestion
C. Counter-current extraction
D. All of above
Ans: D

5. Which is not include in Extraction techniques For aromatic plants
A. Headspace trapping
B. Microdistillation
C. Phytonic extraction
D. Hydrodistillation techniques
Ans: D

6. Which method is best suitable for use in case of the thermolabile drugs
A. Decoction
B. Maceration
C. Digestion
D. Hot Continuous extraction
Ans: B

7. Which criteria are not match to the percolation method
A. Continuous flow of solvent through the bed
B. In this process, the crude drug is boiled in a specified volume of water
C. The solid ingredients are moistened with an appropriate amount of the specified menstruum
D. The mixture is allowed to macerate in the closed V shaped percolator for 24 h
Ans: B

8. Ultrasound with frequencies ranging from
A. -30 kHz to 3000 kHz
B. 20 kHz to 2000 kHz
C. 1-0 kHz to 1000 kHz
D. 40 kHz to 4000 kHz
Ans: B

9. Chromatography can not be classified according to mechanism of separation as
A. Absorption chromatography
B. Partition chromatography
C. Ion exchange chromatography
D. All of abobe
Ans: D

10. Modern (Non-traditional) Methods of Extraction are
A. Solid phase micro-extraction (SPME)
B. Supercritical fluid extraction (SFE)
C. Simultaneous distillation extraction (SDE)
D. All of Above
Ans: D

11. Which chemical is not used in estimation of sennoside?
A. HCl
B. KOH
C. NaCl
D. Ether
Ans: C

12. Which is biological source of Dioscoria ?
A. Dioscorea Deltoidea
B. Dioscorea Tokora
C. Above A and B
D. Dioscorea is obtained from Discoreac officinalis
Ans: A

13. Rutin is used in
A. antioxidant
B. Oedema
C. Anti-inflammatory
D. All of Above
Ans: D

14. Which method is not used for Estimation of caffeine?
A. HPLC
B. Mass Spectroscopy
C. HPTLC
D. Potentiometry
Ans: A

15. Which colour is obtained in Dragendroff reagent with alkaloid?
A. Orange red ppt
B. Cream colour ppt
C. Yellow ppt
D. Purple colour
Ans: A

16. Which method is not used for evaluation of volatile oil containing drugs?
A. Noller test
B. Salkowski test
C. Antimony trichloride
D. All of Above
Ans: D

17. Which Precaution taken against contamination and mixing of herbal drugs in manufacturing?
A. Not required exhaust system
B. Using appropriate pressure differential in the process area
C. Expert technical staff are not required
D. all of above
Ans: B

18. The manufacturing plant should have adequate space for
A. Manufacturing process area
B. Quality control section area
C. Finished good store
D. All of Above
Ans: D

19. Which drug is not used in memory enhancer?
A. Galo
B. Brahmi
C. Ginseng
D. Ephedra
Ans: A

20. Which drug is used in hepatoprotective drug?
A. Garcenia
B. Amla
C. Vinca
D. Lobelia
Ans: B

21. Which qualitative methods used for alkaloids?
A. Mayer’s test
B. Wagner’s test
C. Dragendroff’s test
D. All of above
Ans: D

22. What are the charecteristics of volatile oil
A. Strong odour and smell
B. Do not leave permanent grease spot
C. Solid form
D. a and b
Ans: D

23. Alkaloid react with HNO3 and brucine give
A. Red colour
B. Yellow colour
C. Orange colour
D. Pink colour
Ans: B

24. Antimony trichloride test is used for
A. Tannin
B. Alkaloid
C. Glycoside
D. All of above
Ans: D

25. Which method are used for Qualitative analysis?
A. HPLC
B. HPTLC
C. Colum chromatography
D. all of above
Ans: D

26. Which method are used for preparation of herbal extract?
A. Sublimation
B. Digestion
C. HPLC
D. a and b
Ans: D

27. What is the disadvantage of ultrasonic extraction
A. formation of free radicle
B. low cost
C. less time
D. all of above
Ans: A

28. which parameter are affect to super critical fluid extraction method
A. pressure
B. density
C. temperature
D. a and c
Ans: D

29. Estimation of Embelica officinalis by
A. vitali morine test
B. Total phenolic content
C. TLC
D. all of above
Ans: B

30. which constituent are preseant in Allium sativum
A. Allin
B. allyl propyl amine
C. diallyl tri sulphate
D. all of above
Ans: A

31. what is biological source of Garcenia
A. Garcina alba
B. Garcinia cambogia
C. Garcinia officinalis
D. all of above
Ans: B

32. which parts are involved in preparation of Alium sativum?
A. bulb of garlic
B. dried peel of cloves of garlic
C. powder of leaves of garlic
D. all of above
Ans: B

33. which parameter are used for evaluation of herbal drugs?
A. Viscosity
B. melting point
C. Solubility
D. all of above
Ans: D

34. Gas Chromatography depend on
A. Adsorption
B. Absorption
C. differential migration
D. all of above
Ans: C

35. what is the principal of HPTLC?
A. adsorption
B. partition
C. absorption
D. a and b
Ans: D

36. Which drug is used for reduce production of fat?
A. Amla
B. Garcenia
C. Aswagandha
D. all of above
Ans:B

37. what is family of Garcenia?
A. Guttiferae
B. apoyneceae

C. Rubiaceae
D. leguminoseae
Ans: A

38. what is basic requirement of hot contineous extraction method?
A. thimble
B. condenser
C. filter paper
D. all of above
Ans: D

39. Microwave assisted extraction method are
A. energy vector
B. electromagnetic energy
C. a and b
D. preparation of antibodied
Ans: C

40. which method is used for evaluation of alkaloid?
A. wagner’s method
B. balget test
C. legal test
D. killer killiani test
Ans: A

41. Evaluation of drugs include
A. Microscopy
B. Macroscopy
C. Chemical reaction
D. All
Ans: D

42. Microbial toxins includes
A. Mycotoxins
B. Endotoxins
C. Both a and b
D. None
Ans: C

43. Full form of ADI is
A. Acceptable diet intake
B. Acceptable daily intake
C. Acceptable daily interaction
D. Acceptable diet interaction
Ans: B

44. MDI means
A. Mean daily interaction
B. Mean daily intake
C. Mean diet intake
D. Mean diet interaction
Ans: B

45. Components of GMP includes
A. Training staff
B. Quality control of finished product
C. Quality control of raw material
D. All
Ans: D

46. GMP part I includes
A. General requirements
B. Warehousing area
C. Personnel
D. All
Ans: D

47. Quarantine includes
A. Storage of finished good
B. Storage of final products
C. Storage of raw materials
D. Destination of raw material
Ans: A

48. Part II of GMP includes
A. SOP’s
B. Distribution
C. Medical services
D. None
Ans: A

49. There should be…………sq. feet area for quality control selection
A. 160
B. 150
C. 190
D. 200
Ans: B

50. Machinery required for manufacturing of medicines comes under
A. Part-1
B. Part-2
C. Both
D. None
Ans: B

More links

➡️ Pharmacognosy-vi MCQs with Answers :- Click here

➡️ Pharmacognosy-vi MCQs with Answers (Part:- 2) :- Click here

Subject:- Pharmacognocy 6
Semester:- 8th sem, sem 8

Leave a review