Remix education
Daily Pharma QuizpharmacyTopic wise MCQs

Advanced Instrumentation Techniques MCQs with Answers (Part:- 3)

Advanced Instrumentation Techniques (BP811TT)

101. Bragg equation is
a) nλ=2sinθ
b) n=2dsinθ
c) nλ=2dsinθ
d) nλ=2fsinθ
Answer: c

102. X-rays are produced when:
a) Metal gets converted to ion
b) High speed electrons or ions collide with metal
c) The glass tube gets heated
d) All of the above
Answer: b

103. Radiations in the X-ray region are emitted from some radioactive elements from the following mechanism.
a) Gamma radiation
b) Electron capture
c) K-Capture

d) All
Answer: d

104. Which of the following isotopes are useful as sources of X-rays or gamma rays?
a) Fe-55
b) Co-57
c) Am-241
d) All of the above
Answer: d

105. X-rays diffraction work has been employed in the elucidation of the structure of complex natural products such as
a) Steroids
b) Vitamins
c) Antibiotics
d) All of the above
Answer: d

106. Which of the following crystal has largest lattice spacing and hence a much greater wavelength range.
a) NaCI
b) Topaz
c) ADP
d) EDDT
Answer: a

107. The following are methods of X-Ray Diffraction
a) Rotating crystal method
b) Powder X-ray diffraction
c) Single rotating crystal method
d) All
Answer: d

108. X-ray powder diffraction is most widely used for the identification of unknown crystalline materials, such as
a) Inorganic compounds
b) Minerals
c) Both a and b
d) Neither a nor b
Answer: c

109. The analytical uses of electromagnetic radiation in the X-ray region are similar in many respects to the many applications of ultraviolet and visible radiation. In X-ray region there may be
a) Emission
b) Absorption
c) Diffraction
d) Fluorescent emission
e) All are correct
Answer: e

110. Low energy X-rays longer than 3 A° are readily absorbed in
a) Moisture
b) Air
c) Electromagnetic waves
d) Water
Answer: b

111. Regulations for drugs and pharmaceuticals have laid down requirements of calibrati6n of
instruments/ apparatus for it’s
a) Accuracy
b) Reliability
c) Purity
d) Both a and b
Answer: d

112. For the establishment of linearity, a minimum of concentrations is recotrunended, other approaches should be justified.
a) Six
b) Five
c) Two
d) One
Answer: b

113. The closeness of test results to the true value is known as
a) Accuracy
b) Precision
c) Reproducibility
d) Range
Answer: a

114. Repeatability should be assessed using
a). A minimum of 9 determinations covering the specified range for the procedure (e.g., 3 concentrations/3 replicates each)
b) A minimum of 6 determinations at 100 percent of the test concentration
c) A minimum of 12 determinations at 120 percent of test concentration
d) Both a and b
Answer: d

115. Approaches for determining the detection limit are
a) Based on Visual Evaluation
b) Based on Signal-to-Noise
c) Based on the Standard Deviation of the Response and the Slope
d) All
Answer: d

116. The detection limit (DL) may be expressed as
a) 3SD/10
b) 10σ/SD
c) 3.3σ/SD
d) 3.3SD/σ
Answer: c

117. According to CFR regulations Equipment design, size, and location included in …………
a) 21 CFR 211.42
b) 21 CFR 211.63
c) 21 CFR 211.165
d) 21 CFR 211.180
Answer: b

118. The quantitation limit (QL) may be expressed as
a) 10σ/S
b) 3σ/S
c) 10/σS
d) SD/σ10
Answer: a

119. A risk assessment technique can be utilized in any quality assessment is/are
a) Cause and effect diagram
b) Fault Tree Analysis (FTA)

c) Hazard Analysis and Critical Control Points (HACCP)
d) All
Answer: d

120. When there are changes in packaging, formulation, equipments or process which could impact on product effectiveness; in certain conditions which validation is generally preferred as per FDA guidelines.
a) Prospective validation
b) Revalidation
c) Concurrent validation
d) Retrospective validation
Answer: b

121. Estimation of the expanded uncertainty is based on
a) Repeatability
b) Resolution
c) Eccentricity
d) All of above
Answer: d

122. Calibration of UV-Visible spectrophotometer is conducted by using
a) Potassium chromate
b) Potassium Dichromate
c) Sodium Hydroxide
d) Quinine sulphate
Answer: b

123. Acceptance criteria for calibration of UV- Visible spectrophotometer at wavelength of 257.0 is
a) 124.5
b) 144.0
c) 106.5
d) 148.0
Answer: b

124. The procedure to calibrate the High Performance Liquid Chromatography (HPLC) including in Pharmaceutical Quality Control is
a) Leakage test
b) Flow rate
c) Lamp energy and pump pressure drop

d) All
Answer: d

125. Frequency for Calibration of Column oven temperature in GC is
a) Once in 3 months
b) Twice in 3 months
c) Once in 6 months
d) Once in 2 months
Answer: a

126. Recording of absorption spectrum of a solid in IR is carried out with
a) Potassium bromide
b) Quinine sulphate
c) Potassium Chloride
d) Both a and c
Answer: d

127. Which is a most fair range of pH optimum for most of the proteins in Iodination?
a) 9
b) 7.5
c) 6.2
d) 8.4
Answer: b

128. In RIA C-14 and H-3 are not generally referred as radiolabelling agent because:
a) The principal drawback of long half lives (5740 and 12.3 years respectively)
b) They are also more difficult .to measure
c) Requiring cumbersome liquid scintillation counting
d) All of the above
Answer: d

129. The radioiodine labeled compound used should have a specific activity of:
a) 100 to 300 mCi/mg
b) 400 to 500 mCi/mg
c) 150 to 300 mCi/mg
d) 1000 to 3000 mCi/mg
Answer: a

130. A small molecule which, when combined with a larger carrier such as a protein, can elicit the production of antibodies which bind specifically to it (in the free or combined state) is called as:
a) Antibody
b) Antigen
c) Hapten
d) Radio-labeled isotope
Answer: c

131. Following are the separation techniques used in RIA.
a) Solid-phase adsorption of antigen
b) Solid -phase absorption of antibody
c) Immune-precipitation and fractional precipitation
d) All
Answer: d

132. An adjuvant is added to antigen for the retardation of its absorption and increase the antigenic stimuli. These substances include:
a) Aluminium hydroxide
b) Gelatin
c) Mineral oil and Freund’s adjuvant
d) All of the above
Answer: d

133. Which one of the following is used as radiolabelled antigen.
a) Iodine 131 and 125
b) Chloramine T
c) Both a and b
d) None of the above
Answer: c

134. Radio immuno assay is very sensitive technique used to measure______of antigen without the need to use a bioassay.
a) Concentrations
b) Purity
c) Quantity
d) Quality
Answer: a

135. Following are the parts of instrumentation of IMA:

a) Gamma Counters
b) Scintillation Counters
c) Both a and b
d) None
Answer: c

136. The process of extraction is more complete if it is carried out in
(a) Number of operations
(b) Single operation
(c) Both
(d) None of this
Answer: a

137. Liquid-liquid extraction separate compounds or metal complexes, based on their relative________in two different immiscible liquids.
(a) Refractive index
(b) Densities
(c) Solubilities
(d) Weight
Answer: c

138. The salting out effect decrease _________of a water soluble component or to increase________of a compound in the non aqueous phase.
(a) Solubility
(b) Density
(c) Weight
(d) All
Answer: a

139. Liquid-liquid extraction which is the transfer of a solute from one liquid phase to another liquid by contact. This process is also called Partitioning or
(a) Extraction
(b) Distribution
(c) Dissolution
(d) Fractionation
Answer: b

140. The separation of sample between two immiscible phases is better as the difference between distribution ratio is_____
(a) More

(b) Less
(c) Equal
(d) None of this
Answer: a

141. The solvent used for extraction must have_____viscosity.
(a) Moderate
(b) High
(c) Denser
(d) Low
Answer: d

142. Inert solvent system generally extract______species.
(a) Non-polar
(b) Polar
(c) Acidic
(d) Basic
Answer: a

143. Continuous extraction is used when the distribution ratio is______
(a) High
(b) Low
(c) Equal
(d) All
Answer: b

144. Batch extraction is used where a_______Distribution ratio for the desired separation is readily available
(a) High
(b) Low
(c) Moderate
(d) Equal.
Answer: a

145. ________are the additives to the organic phase to increase solubility of the extractant of the diluents.
(a) Diluents
(b) Extractors
(c) Modifiers
(d) None of this
Answer: c

146. The coupling of the separation technique and an on-line spectroscopic detection technology will lead to a technique.
(a) Hyphenated
(b) Separation
(c) Distillation
(d) Extraction
Answer: a

147. The mass analyzer is used to sort ions according to their
(a) Weight
(b) Height
(c) Charge
(d) Mass to charge ratio
Answer: d

148. Tandem mass spectrometer (MS/MS) which consists of scanning mass analyzers separated by______a collision cell.
(a) One
(b) Two
(c) Three
(d) Four
Answer: b

149. The process of ionization not only ionize the molecule but also break the molecule into the___
(a) Ions
(b) Molecules
(c) Fragments
(d) None of this
Answer: c

150. The selection of a________depends upon the resolution, mass range, scan rate and detection limits.
(a) Mass analyzer
(b) Ionization source
(c) Interface
(d) All
Answer: a

151. The sample travel through the length of column the difference in the_________and other chemical properties lead to separation of the components of the mixture.
(a) Melting point
(b) Boiling point
(c) Affinity
(d) All
Answer: d

152. The membrane separator takes advantage of large differences in______between most organic molecules and the carrier gas when both are confronted by a membrane.
(a) Permeability
(b) Affinity
(c) Retention
(d) None of this
Answer: a

153. The Thermospray technique depends on the thermal generation of a
(a) Mist
(b) Spray
(c) Particles
(d) Molecules
Answer: b

154. A jet/ orifice system is effective in removing the carrier gas by
(a) Effusion
(b) Permeability
(c) Diffusion
(d) Separation
Answer: a

155. An interfacing arrangement of both a gas chromatograph and a mass spectrometer without _________the performance of either instrument.
(a) Absorbing
(b) Degrading
(c) Isolation
(d) None of this
Answer: b

More link

➡️ Advanced Instrumentation Techniques MCQs with Answers :- Click here

➡️ Advanced Instrumentation Techniques MCQs with Answers (Part:- 2) :- Click here

➡️ Advanced Instrumentation Techniques MCQs with Answers (Part:- 3) :- Click here

Subject:- Advanced Instrumentation Techniques
Semester:- 8th sem, sem 8

Leave a review