Remix education
pharmacy Topic wise MCQs

Antiarrhythmic Drugs MCQs With Answers

1. Mexiletine be longs to
a. Class I A
b. Class I B
c. Class I I
d. Class I II

2. Mechanism of action of propafenone is
a. β-Blocker
b. Blocks K + channel
c. Blocks N a + channel
d. Blocks C a 2+ channel

3. Flecainide be longs to
a. Class I A
b. Class I B
c. Class I C
d. Class I II

4. Mechanism of action of bretylium is
a. β-blocker
b. Blocks K + channel
c. Blocks N a + channel
d. Blocks C a 2+ channel

5. Mechanism of action of verapamil is
a. β-blocker
b. Blocks K + channel
c. Blocks N a + channel
d. Blocks C a 2+ channel

6. The antiarrhythmic drug with local anaesthetic action is
a. Verapamil
b. Bretylium
c. Procainamide
d. Disopyramide

7. Acecainide is
a. 4-Acetylamino-N-[2-(2-diethylamino)ethyl] benzamide
b. 4-Amino-N-[2-(2-diethylamino)ethyl]ben- zamide
c. 4-Acetylamino-N-[2-(2-amino)ethyl]benzamide
d. 4-Acetylamino-N-[2-(2-diethylamino)]
benzamide

8. A normal heart beats …… times a minute
a. 75
b. 120
c. 20
d. 150

9. Tocainide is synthesised starting from
a. 2,6-Dimethyl a niline
b. 2,6-Dimethylphenol
c. 2,6-Dimethylcyclohexylamine
d. 2,6-dimethylacetophenone

10. Epichlorhydrine is used in the synthesis of
a. Procainamide
b. Propafenone
c. Acecainide
d. Amiodarone

Answers Key

1. b. 2. c. 3. c 4. b 5. d 6. c 7. a 8. a 9. a 10. b

Leave a review