Remix education
pharmacy Topic wise MCQs

Antipyretics and Non-Steroidal Anti-Infl ammatory Drugs MCQs

1. Acetaminophen is used for
a. Fever
b. Infl ammation
c. Anti-platelet
d. Cancer c hemoprevention

2. NSAID is class of which of the following drugs:
a. Imipramine
b. Acetaminophen
c. Alfentanyl
d. Morphine

3. Which of the following statements is true about the NSAIDs?
a. Are strong inhibitors of phospholipase A2
b. Are water-soluble carboxylic acid
derivatives
c. Are salicylic acid derivatives
d. All of the above

4. Indomethacin is
a. Less acidic
b. Optically a ctive
c. Selective to COX-II
d. Producer of gastric ulcer

5. Which of the following statements about therapy with non-steroidal anti-infl ammatory drugs (NSAIDs) is false?
a. Aspirin is associated with a dose-dependent increased risk of upper gastrointestinal (GI) bleeding.
b. Cyclo-oxygenase-2 (COX-2) inhibitors
are associated with minimal or no risk of cardiovascular events.

c. Aspirin reduces the GI benefi ts of COX-2 inhibitors over non-selective NSAIDs.
d. Compared with non-selective NSAIDs,
COX-2 inhibitors may have a reduced risk of adverse events in the lower GI tract.

6. PGG 2 is converted to PGI 2 by
a. Phopholipase
b. Prostacyclin s ynthase
c. Cyclo-oxygenase
d. Peroxidase

7. When acidic nature of salicylic acid is reduced,
a. Analgesic activity reduced
b. Analgesic activity retained
c. Anti-infl ammatory activity increases
d. Anti-infl ammatory and analgesic activity improves

8. One of the following is a prodrug:
a. Aspirin
b. Sulphasalazine
c. Sulindac
d. Naproxen

9. Nitrogen isosteres of salicylates are
a. p -Aminophenol derivatives
b. Anthranilic acid derivatives
c. Aryl alkanoic acid derivatives
d. Pyrazolidinedione de rivatives

10. One of the following is synthesised using Ullman‘s condensation reaction:
a. Anthranilic acid derivatives
b. p -Aminophenol derivatives
c. Aryl alkanoic acid derivatives
d. Pyrazolidinedione de rivatives

11. One of the following is not a sulphonamide drug:
a. Nimesulide
b. Valdecoxib
c. Rofecoxib
d. Celecoxib

12. One among the following is not a uricosuric agent:
a. Probenecid
b. Sulfi npyrazone
c. Allopurinol
d. Tolmetin

13. Celecoxib is a
a. Diarylisoxazole derivative
b. Diarylfuran de rivative
c. Diaryloxazole de rivative
d. Diarylpyrazole de rivative

14. Analgin is a
a. Oxazole derivative
b. Isoxazole de rivative
c. Imidazole de rivative
d. Pyrazole de rivative

15. ‘Interchanging of benzene ring with thiophene gives biologically active compounds.’ – This statement is true with respect to:
a. Aryl alkanoic acid derivatives
b. Oxicams
c. p -Aminophenol derivatives
d. Anthranilic acid derivatives

16. Side-effects of non-steroidal anti-infl ammatory drugs (NSAIDs) include except
a. Peptic ulcer
b. Reduced kidney function
c. GIT b leeding
d. Seizures

Answers Key

1. a 2. b 3. d. 4. d. 5. b 6. b 7. b 8. b 9. b. 10. a 11. c 12. d 13. d 14. d 15. b 16. d