Remix education
Engineering Topic wise MCQs

Basic of Civil Engineering MCQ with answer

Basic of Civil Engineering (3110004) MCQ

1 Stones are obtained from rocks that are made up of:
(A) Ores
(B) Minerals
(C) Chemical compounds
(D) Crystals
Ans. B

2 Which one of the following is not a classification of stones?
(A) Physical Classification
(B) Mineralogical Classification
(C) Chemical Classification
(D) Practical Classification
Ans. B

3 The hot molten material occurring naturally below the surface of the Earth is called:
(A) Lava
(B) Slag
(C) Magma
(D) Tuff
Ans. C

4 At what depth and rate is a hypabyssal rock formed?
(A) Slow cooling of magma at considerable depth
(B) Quick cooling of magma at a shallow depth
(C) Rapid cooling of magma at Earth’s surface
(D) Rapid cooling of magma at a shallow depth
Ans. B

5 What is a sedimentary deposit?
(A) Weathered product remains at site
(B) Weathered product carried away in solution
(C) Weathered product gets carried away agents
(D) Insoluble weathered product is carried away in suspension
Ans. D

6 Which of the following is not a metamorphic change?
(A) Calcite to schist
(B) Limestone to marble
(C) Shale to slate
(D) Granite to gneisses
Ans. A

7  Which of the following rocks are hard and durable?
(A) Argillaceous rocks
(B) Siliceous rocks
(C) Calcareous rocks
(D) Carbonaceous rocks
Ans. B

8 Foliated structure is very common in case of:
(A) Sedimentary rocks
(B) Plutonic rocks
(C) Igneous rocks
(D) Metamorphic rocks
Ans. D

9 Granite is a type of:
(A) Plutonic rock
(B) Metamorphic rock
(C) Hypabyssal rock
(D) Volcanic rock
Ans. A

10 Which of the following is a good fire-resistant stone?
(A) Clay
(B) Granite
(C) Quartz
(D) Limestone
Ans. A

11 What is sand composed of?
(A) Silica
(B) Silicon
(C) Silicon oxide
(D) Quartz
Ans. A

12 Which of the following sand type is excellent for use in mortar and concrete work?
(A) Sea sand
(B) Clayey sand
(C) Pit sand
(D) River sand
Ans. C

13 Which IS code gives the grading of sand?
(A) IS 456
(B) IS 383
(C) IS 2368
(D) IS 1542
Ans. B

14 What type of grains constitutes river sand?
(A) Angular
(B) Flaky
(C) Irregular
(D) Rounded
Ans. D

15 How many classifications are there for sand based on the grain size distribution?
(A) 3
(B) 2
(C) 5
(D) 4
Ans. A

16 Fine sand is generally used for which of the following works?
(A) Masonry
(B) Concrete structures
(C) Plastering
(D) Grinding and polishing
Ans. C

17 How is M-sand produced?
(A) Crushing bricks
(B) Quarrying
(C) Reusing the debris of demolished building
(D) Crushing granite stones
Ans. D

18 By which of the following ways is lime obtained?
(A) Naturally
(B) Quarrying
(C) Burning limestone
(D) Crushing limestone
Ans. C

19 Which of the following pairs is matched properly?
(A) Class A – Concrete work
(B) Class B – Mortar
(C) Class C – Masonry work
(D) Class D – White washing
Ans. B

20 Which of the following is a property of Fat Lime?
(A) Shakes very slowly
(B) Contains clay
(C) High degree of plasticity
(D) Poor binding property
Ans. C

21 Lime obtained from calcination of Pure Limestone is called:
(A) Quick Lime
(B) Pure Lime
(C) Lean Lime
(D) Rich Lime
Ans. A

22 Which of the following slakes after few minutes?
(A) Moderately Hydraulic Lime
(B) Eminently Hydraulic Lime
(C) Perfectly Hydraulic Lime
(D) Feebly Hydraulic Lime
Ans. D

23 Which of the following types of Lime does not exist?
(A) Dolomitic Lime
(B) Roman Lime
(C) Semi-Hydraulic Lime
(D) Selentic Lime
Ans. B

24 Why is natural cement used very limitedly?
(A) Brown in Colour
(B) Standard consistency is not met with
(C) Sets too quickly
(D) Particle size is too fine
Ans. C

25 Who invented Portland cement and in which year?
(A) William Aspdin, 1824
(B) William Aspdin, 1840s
(C) Joseph Aspdin, 1840s
(D) Joseph Aspdin, 1824
Ans. B

26 What is the average particle size of cement?
(A) 15 microns
(B) 45 microns
(C) 75 microns
(D) 100 microns
Ans. A

27 What is the meaning of soundness of cement?
(A) Ability to flow when mixed
(B) Ability to make ringing noise when struck
(C) Ability to form strong and sound structure
(D) Ability to retain volume after setting.
Ans. D

28 Time elapsed from the instance of adding water until paste ceases to behave as fluid is called:
(A) Initial setting time
(B) Final setting time
(C) Intermediate setting time
(D) Absolute setting time
Ans. A

29 Which of the below mentioned is not a result of field test performed on cement?
(A) There should not be any lumps
(B) It should feel cold when you put your hand in bag of cement
(C) The colour should be blackish grey
(D) It should not be gritty when rubbed with finger
Ans. C

30 Which equipment is used to test the setting time of cement?
(A) Core cutter
(B) Vibrator
(C) Universal testing machine (UTM)
(D) Vicat apparatus
Ans. D

31 What is the initial setting time of cement?
(A) 1 hour
(B) 30 minutes
(C) 15 minutes
(D) 30 hours
Ans. B

32 Use of coarser cement particles leads to:
(A) Low durability
(B) Higher strength
(C) Low consistency
(D) Higher soundness
Ans. A

33 Green cement is:
(A) Green coloured cement
(B) Cement mixed with plant products
(C) Cement mixed with recycled materials
(D) Cement mixed with green algae
Ans. C

34 What is the depth the needle in Vicat apparatus should penetrate into the cement paste in consistency test?
(A) 33-35 cm from bottom of the mould
(B) 33-35 mm from top of the mould
(C) 33-35 cm from top of the mould

(D) 33-35 mm from bottom of the mould
Ans. B

35 What is the most dominant constituent of cement?
(A) Silica
(B) Lime
(C) Magnesia
(D) Alumina
Ans. B

36 Deficiency of lime in cement leads to:
(A) Unsound cement
(B) Disintegration of cement
(C) Quick setting of cement
(D) Expansion of cement
Ans. C

37 What effect does calcium sulphate have on cement?
(A) Retards setting action
(B) Acts as flux
(C) Imparts colour
(D) Reduces strength
Ans. A

38 Which of the following adds a quick-setting property to cement?
(A) Magnesium oxide
(B) Silicon dioxide
(C) Iron oxide
(D) Aluminium oxide
Ans. D

39 Which of the following imparts greenish grey colour to cement?
(A) Calcium silicate
(B) Calcium aluminate
(C) Calcium aluminate ferrite
(D) Calcium carbonate
Ans. C

40 Excess of Alkali in cement results in:
(A) Dry cement paste
(B) Efflorescence
(C) Less plasticity
(D) Unsound cement
Ans. B

41 What function does iron oxide perform in cement?
(A) Increases strength
(B) Makes cement sound
(C) Increases setting time

(D) Acts as flux
Ans. D

42 What is the abbreviation of PPC?
(A) Perfect Portland Cement
(B) Portland Produced Cement
(C) Portland Pozzolana Cement
(D) Productive Portland Cement
Ans. C

43 Which of the following is not an advantage of rapid hardening cement?
(A) Faster construction
(B) Short curing period
(C) Light in weight
(D) Higher final setting time
Ans. D

44 How many types of cement are there based on the ability to set in presence of water?
(A) 2
(B) 3
(C) 4
(D) 5
Ans. A

45 What property does air-entraining cement provide?
(A) Workability
(B) Soundness
(C) Fineness
(D) Strength
Ans. A

46 How many constituents are there in the brick earth?
(A) 5
(B) 4
(C) 6
(D) 8
Ans. A

47 Which one of the below is the most important ingredient in the brick earth?
(A) Alumina
(B) Lime
(C) Silica
(D) Magnesia
Ans. C

48 In what form should lime be present in the brick earth?
(A) Paste
(B) Lump
(C) Clinker

(D) Powder
Ans. D

49 Excess of oxides of iron makes the brick:
(A) Red in colour
(B) Black in colour
(C) Dark blue in colour
(D) Yellow in colour
Ans. C

50 What happens to raw bricks if an excess of alumina is present?
(A) Becomes hard
(B) Becomes brittle
(C) Decay
(D) Shrinkage
Ans. D