Remix education
EngineeringTopic wise MCQs

Basic of Civil Engineering MCQs with answer (Part:-2)

Basic of Civil Engineering MCQs with answer (Part:-2)

51 What is the harmful effect of presents of alkali in brick earth on bricks?
(A) Discolourises bricks
(B) Efflorescence
(C) Porous bricks
(D) Flaking
Ans. B

52 Why do bricks become brittle when excess silica is present?
(A) Pores are created
(B) Flaking occurs
(C) Thermal stability is lost
(D) Cohesion is lost
Ans. D

53 Which of the following leads to the formation of small pores in brick?
(A) Iron pyrites
(B) Pebbles
(C) Organic matter
(D) Alkalis
Ans. C

54 The presence of which of the below renders clay totally unsuitable for brick manufacture?
(A) Kallar
(B) Kankar
(C) Hay
(D) Lime
Ans. A

55 Unburnt bricks are also called:
(A) Dry bricks
(B) Clayey bricks
(C) Kucha bricks

(D) Clamp bricks
Ans. C

56 Burnt bricks can be further classified into how many types?
(A) 2
(B) 4
(C) 3
(D) 5
Ans. B

57 First class bricks are used for:
(A) Brick ballast in R.C.C
(B) Boundary walls
(C) Low height walls
(D) Pavements
Ans. D

58 The minimum crushing strength of third class brick is:
(A) 3.5 N/mm2
(B) 7 N/mm2
(C) 10 N/mm2
(D) 20 N/mm2
Ans. A

59 Which of the following is not a feature of second class bricks?
(A) Have small irregularities
(B) Water absorption is between 20-25%
(C) Rectangular in shape
(D) Free from cracks
Ans. B

60 Trees are generally classified, based on the mode of growth into:
(A) 2
(B) 4
(C) 6
(D) 3
Ans. A

61 What is the life time of a moderately durable timber?
(A) 10-20 years
(B) 1-5 years
(C) 10-15 years
(D) 5-10 years
Ans. D

62 Which of the following is an example of soft wood?
(A) Sal
(B) Oak
(C) Deodar

(D) Mahogany
Ans. C

63 Which IS Code gives a classification of commercial timbers and their zonal distribution?
(A) IS 620
(B) IS 399
(C) IS 401
(D) IS 190
Ans. B

64 Hard wood is strong in tension and weak in compression.
(A) True
(B) False
(C)
(D)
Ans. B

65 Exogenous trees are further divided into:
(A) 3
(B) 4
(C) 2
(D) 5
Ans. C

66 Which of the below is a property of soft wood?
(A) Medullary rays are less distinct
(B) Annual rings are less distinct
(C) Dark in colour
(D) Close grained structure
Ans. A

67 Fine Aggregates should pass through which IS sieve?
(A) 2.35mm
(B) 45μ
(C) 4.75mm
(D) 75μ
Ans. C

68 How many types of fine aggregates are there based on source?
(A) 3
(B) 2
(C) 4
(D) 6
Ans. A

69 What is the fineness modulus value of a fine sand?
(A) <2.2
(B) 2.2-2.6
(C) <1

(D) 1-2
Ans. B

70 M-Sand has ___________ type of particle shape.
(A) Flaky
(B) Round
(C) Angular
(D) Cubical
Ans. D

71 The specific gravity for sand is:
(A) 2.6
(B) 2.65
(C) 2.8
(D) 2.75
Ans. A

72 Graded aggregate contains particles of size:
(A) Single grade
(B) 4.75mm
(C) Multi grade
(D) <80mm
Ans. C

73 Flaky particles have:
(A) Small thickness
(B) Elongated sides
(C) Sharp edges
(D) Rounded edges
Ans. A

74 Which size coarse aggregate is ideal for use in a concrete mix?
(A) Smaller
(B) 4.75-10mm
(C) Larger
(D) 10-20mm
Ans. C

75 In crushing test on coarse aggregates, what size particle is taken as a sample?
(A) Passing 12.5mm IS sieve
(B) Retained on 10mm IS sieve
(C) Passing 10mm and retained on 4.75mm IS sieve
(D) Passing 12.5mm and retained on 10mm IS sieve
Ans. D

76 Gravel is a type of:
(A) Rounded aggregate
(B) Angular aggregate
(C) Flaky aggregate

(D) Irregular aggregate
Ans. D

77 A building can be mainly divided into how many components?
(A) 2
(B) 3
(C) 6
(D) 8
Ans. B

78 D.P.C (Damp Proof Course) is mainly laid on:
(A) Footing
(B) Floor
(C) Foundation
(D) Plinth
Ans. D

79 Floor in a building
(A) Separates levels
(B) Is laid below plinth
(C) Contains R.C.C.
(D) Has thickness of 10cm
Ans. A

80 Which of the below is constructed above doors, windows?
(A) Joist
(B) Purlin
(C) Lintel
(D) Arch
Ans. C

81 What is the level below window called?
(A) Pane level
(B) Lintel level
(C) Sill level
(D) Plinth level
Ans. C

82 Wall is mainly of how many types?
(A) 3
(B) 2
(C) 5
(D) 6
Ans. B

83 ___________ wall is used to resist lateral forces like severe wind.
(A) Knee wall
(B) Cavity wall
(C) Infill wall

(D) Shear wall
Ans. D

84 The outer projection on the tread of a stair is:
(A) Going
(B) Outcrop
(C) Bulge
(D) Nosing
Ans. D

85 Mortar comes from the Latin word:
(A) Mortare
(B) Mortarum
(C) Mortaer
(D) Mortarium
Ans. D

86 The first used Mortar was:
(A) Lime mortar
(B) Mud mortar
(C) Cement mortar
(D) Organic mortar
Ans. B

87 Polymer Cement Mortar (PCM) is used primarily for:
(A) Repairing concrete structure
(B) Stone masonry
(C) Tile masonry
(D) Brick masonry
Ans. A

88 The guidelines for preparation for mortar is given in:
(A) IS 4455
(B) IS 2250-1981
(C) IS 3350-1981
(D) IS 5567
Ans. B

89 Which of the below is added to make mortar fire proof?
(A) Gypsum
(B) Asbestos cement
(C) Powdered glass
(D) Aluminous cement
Ans. D

90 The setting speed of mortar can be increased using:
(A) Lime
(B) Sulphur
(C) Pozzolana

(D) Gypsum
Ans. A

91 Which of the below mortar can settle under water?
(A) Hydrolytic
(B) Pozzolana
(C) Lime
(D) Flyash
Ans. B

92 Which stone is used for buildings situated in industrial towns?
(A) Marble slab
(B) Compact sandstone
(C) Gneiss
(D) Slate
Ans. B

93 Rubble masonry is sub-divided into:
(A) 4
(B) 2
(C) 6
(D) 10
Ans. C

94 Which of the below joints is used for masonry in arches?
(A) Butt
(B) Table
(C) Rebated
(D) Dowel
Ans. C

95 Which ratio of cement mortar is used for stone masonry?
(A) 1:6
(B) 1:3
(C) 1:8
(D) 1:4
Ans. B

96 Ashlar masonry uses:
(A) Dimension stones
(B) Polygonal stones
(C) Quarry dressed stones
(D) Square stones
Ans. A

97 __________ masonry occupies an intermediate position between rubble masonry and ashlar masonry.
(A) Rubble block in a course
(B) Ashlar rubble in course

(C) Ashlar block in a course
(D) Rubble ashlar in course
Ans. C

98 Great skill and skilled labour are required for laying:
(A) Coursed rubble masonry
(B) Ashlar fine masonry
(C) Ashlar chamfered masonry
(D) Dry rubble masonry
Ans. D

99 How many types of brick masonry are possible?
(A) 4
(B) 2
(C) 5
(D) 6
Ans. A

Leave a review