Remix education
pharmacyTopic wise MCQs

Drug Metabolism and Prodrugs MCQs With Answers

1. The advantage(s) of erythromycin estolate over erythromycin
a. Less bitter taste
b. Acid stable in stomach
c. Good a bsorption pr ofi le
d. All t he a bove

2. Example for Mannich-base prodrug is
a. Hetacillin
b. Pivampicillin
c. Rolitetracycline
d. Valacyclovir

3. Example for Schiff-base prodrug is
a. Fosphenytoin
b. Progabide
c. Vigabatrine
d. Pivampicillin

4. Conversion of carboxylic acid group of indomethacin to its amide derivatives
a. Selectively inhibits COX-2 enzyme
b. Reduces g astric i rritation
c. Both (a) and (b)
d. None of the above

5. Methenamine is the prodrug of
a. Formaldehyde
b. Mechlorethamine
c. Metaprolol
d. Mannitol

6. Example of mutual prodrug is
a. Estramustine
b. Sulphasalazine
c. Sultamacillin
d. All t he a bove

7. Example of bioprecusor prodrug is
a. Cyclophosphamide
b. Pivampicillin
c. Progabide
d. Becampicillin

8. Primary metabolite of cyclophosphamide is
a. Aldophosphamide
b. Ketophosphamide
c. Hydroxyphosphamide
d. Carboxyphosphamide

9. Active metabolite of 5-fl uorouracil is
a. 5-fl uoro-2’-deoxyuridylic acid monophosphate
b. 5-fl uoro-2’,3’-dideoxyuridylic acid 5-fl uoro-
c. 5-fl uorouracil monophosphate
d. 5-fl uorouracil triphosphate

10. Among the following, which is not a prodrug?
a. Omeprazole
b. Valacyclovir
c. Alprazolam
d. Propranolol

Answers Key

1. d
2. c
3. b
4. c
5. a
6. d
7. a
8. c
9. a
10. d

Leave a review