Remix education
pharmacy Topic wise MCQs

Principles of Drug Action MCQs With Answers

1. The bond angles in sp carbon are usually
a. 120
b. 180
c. 90
d. 45

2. How many electrons are present in the valence shell of phosphorus?
a. 2
b. 3
c. 4
d. 5

3. Which of the following undergo tautomerization?
a. Amides
b. Alcohols
c. Carboxylic a cids
d. Alkanes

4. WosterÕs Steering Wheel trick is used to assign for a molecule
a. D/L-Form
b. R/S-Form
c. d/l-Form
d. E/Z-Form

5. The concept that the concentration of a drug in plasma is directly related to its activity was given by
a. Henderson Hasselbach equation
b. Overton Meyer h ypothesis
c. Ferguson hypothesis
d. Hammetts equation

6. Is-group does not include
a. Halogens
b. Oximes
c. Alkanes
d. Alkenes

7. Pyrrole nitrogen has a pK a of
a. 0.27
b. 0.27
c. 1.25
d. 1.25

8. One of the following is bioisoster for carboxylic acid
a. Tetrazole
b. Carbonyl
c. Amides
d. Esters

9. The concept of nicotine that acted at sympathetic ganglia even after the degeneration of the severed preganglionic nerve endings was proposed by
a. Langley
b. Clark
c. Ehlrich
d. Paton

10. Which theory assumes that the substrate plays
a role in determining the Þ nal shape of the enzyme?
a. Rate theory
b. Occupancy theory
c. Induced theory
d. Activation aggravation theory

11. One of the following receptors is sensitive to inverse agonist:
a. GABA A receptor
b. Seratonin 5- HT 3 receptor
c. Dopamine D 1 receptor
d. Adrenergic α receptor

12. Which of the following can be a good therapeutic agent when the safe dose range can be greatly extended?
a. Full a gonist
b. Partial a gonist
c. Inverse a gonist
d. Full a ntagonist

13. Which of the following is the strongest bonding between drug and receptor?
a. Ionic bondi ng
b. Hydrogen b onding
c. Covalent bondi ng
d. Van de r Waals bonding

14. Which interaction between a drug and a receptor would favour a permanent damage of killing of the cells?
a. Inter-hydrogen bondi ng
b. Intra-hydrogen bondi ng
c. Covalent bondi ng
d. Hydrophobic bonding

15. The charge of dipole compared to an ion is
a. Lesser
b. Same
c. Greater
d. Sometimes less and sometimes greater

16. In the biological pH, the amino acid with a permanent dipole is
a. Alanine
b. Phenylalanine
c. Tyrosine
d. Lysine

Answer keys

1. b
2. d
3. a
4. b
5. c
6. c
7. b
8. a
9. a
10. c
11. d
12. b
13. c
14. c
15. a
16. c

Leave a review