Remix education
pharmacy Topic wise MCQs

Pharmacology II (Sem V) MCQs with Answers

Pharmacology II (Sem V) MCQs with Answers For GPAT and University examination

1. Second generation cephalosporin which can cross blood brain barrier is
A. cefuroxime
B. cefachlor
C. cefoxitin
D. cefazolin
Ans- D

2. All of the following drugs show their action by attaching to 50 S subunit except
A. erythromycin
B. chlorampheniaol
C. clindamycin
D. ciprofloxacin
Ans- D

3. All of the following drugs show their action by attaching to 30 S subunit except
A. Tetracyclin
B. netilimicin
C. Lincomycin
D. Gentamycin
Ans- C

4. Semisynthetic aminoglycoside antibiotic is
A. kenamycin
B. amikacin
C. streptomycin
D. sisomycin
Ans- B

5. Which of the following does not interferes with absorption of tetracycline from GIT

A. Presence of food
B. acidic PH
C. milk
D. antacid
Ans- B

6. Grey baby syndrome is side effect of which drug
A. kenamycin
B. amikacin
C. streptomycin
D. chloramphenicol
Ans- D

7. Antibiotic produced from Actinomycete isolated from soil of India is
A. chloramphenicol
B. Vincomycin
C. streptomycin
D. kenamycin
Ans- B

8. Antibacterial drugs becomes ineffective in presence of pus is
A. chloramphenicol
B. penicillin
C. sulphonamide
D. kenamycin
Ans- C

9. Crystalurea is well known side effect of which drug
A. chloramphenicol
B. penicillin
C. sulphonamide
D. streptomycin
Ans- C

10. For synergestic effect sulphametoxazole is combined with which drug
A. chloramphenicol
B. trimethoprim
C. sulphonamide
D. streptomycin
Ans- B

11. For synergestic effect sulphametoxazole is combined with which drug
A. chloramphenicol
B. trimethoprim
C. sulphonamide
D. streptomycin
Ans- B

12. For synergestic which one of the following is a broad spectrum topical antifungal agent?
A. Miconazole
B. tolnaftate
C. Naftifine
D. Ciclopirox olamine
Ans- D

13. The antifungal drug which acts by inhibiting fungal mitosis is
A. griseofulvin
B. ketoconazole
C. flucytosine
D. amphotericin B
Ans- A

14. Which one of the following is not a triazole derivative?
A. Terconazole
B. Itraconazole
C. Fluconazole
D. Econazole
Ans- D

15. Orall y and topically active antifungal drug having allylamine structural feature is
A. Itraconazole
B. Fluconazole
C. ketoconazole
D. Terbinafine
Ans- D

16. The antifungal drug that can effectively cross the blood brain barrier is
A. butaconazole
B. flucytosine
C. cotrimazole
D. amphotericin B
Ans- B

17. Name the DNA virus which does not utilise host cell RNA polvmerase for replication
A. Adino virus
B. Herpes virus
C. Papilloma virus
D. poxy virus
Ans- D

18. The drug of choice for blocking the replication of small pox virus is
A. acyclovir
B. interferon
C. methisazone
D. Gamma-globulin
Ans- C

19. Which of the following is not caused by DNA virus?
A. Chicken pox
B. Measles
C. Hepatitis B
D. Conjunctivitis
Ans- B

20. Which of the following condition is not caused by RNA virus?
A. Yellow fever
B. Influenza
C. Waris
D. Warts
Ans- D

21. All of the following drugs are effective for AIDS or AIDS related complex except
A. stavudine
B. acyclovir
C. zidovudine
D. zalcitabine
Ans- B

22. Which one of the following is not a first line antitubercular drug?
A. ethambutol
B. rifampin
C. rifabutin
D. pyrazinamide
Ans- C

23. Urate concentration in urine is increased by
i) Pyrazinamide ii) ethambutol iii) ethionamide iv) INH
A. i) & ii)
B. ii) & iii)
C. iii) & iv)
D. i) & iv)
Ans- A

24. INH drug is
A. Isoniazide
B. rifampin
C. ethambutol
D. pyrazinamide
Ans- A

25. TB is caused by
A. Mycobacterium leprye
B. Mycobacterium tuberculosis
C. E coli
D. Basili
Ans- B

26. Leprosy is caused by
A. Mycobacterium
B. Cocai
C. E coli
D. Basilus
Ans- A

27. Dapson is well known
A. antiTB drug
B. antileprosy drug
C. antibiotic
D. antifungal
Ans- B

28. Mycobacterium is which type of bacteria
A. Gram positive
B. Gram negative
C. Acid fast
D. all of above
Ans- C

29. Malaria is caused by
A. Gram positive bacteria
B. Gram negative bacteria
C. Acid fast bacteria
D. None of above
Ans- D

30. Malaria is which type of disease
A. bacterial
B. viral
C. protozoal
D. all of above
Ans- C

31. Primaquine senstivity is due to deficiency of
A. Glucose-6 phosphatase
B. Glucose-6 phosphate dehydrogenase
C. Pseudocholinesterases
D. None of the above
Ans- B

32. Primaquine senstivity is due to deficiency of
A. Glucose-6 phosphatase
B. Glucose-6 phosphate dehydrogenase
C. Pseudocholinesterases
D. None of the above
Ans- B

33. The most common sideeffect of chloroquine in dark-skinned persons is
A. pruritis
B. headache
C. urticaria
D. visual disturbances
Ans- A

34. All of the following statements concerning sulfonamides are correct except:
A. They are bacteriostatic
B. Inhibit dihydrofolate reductase
C. Crystaluria may occur
D. more effective in presence of pus
Ans- D

35. All of the following drugs are active against Pneumocystis carini except
A. Atovaquine
B. pentamidine
C. co-trimoxazole
D. lincomycin
Ans- D

36. Nitroimidazole derivative effective in acute Chaga’s disease is
A. ornidazzole
B. tinidazole
C. metronidazole
D. benznidazole
Ans- D

37. All of the following drugs are effective in amoebiasis for the treatment of asymptomaticcysts passers except
A. pentamidine
B. melarsoprol
C. eflornithine
D. suramine
Ans- B

38. Metronidazole is not effective in which of the following case?
A. Giardiasis
B. fragilis infection
C. Symptomatic amoebiasis
D. Asymptomatic cyst passer infected with E. hisolytica
Ans- D

39. Causative organism of amoebiasis
A. E. hisolytica
B. Plasmodium
C. Bacteria
D. virus
Ans- A

30. Which form of amoeba is non motile
A. capsulated
B. Cyst
C. trans
D. Cis
Ans- B

41. Drug of choice for treatment of systemic fungal infection
A. Meconazole
B. Clotrimazole
C. Ketaconazole
D. Amphotericin–B
Ans- D

42. Which of the following is not an anti-fungal agent?
A. Meconazole
B. Clotrimazole
C. Neomycin
D. Amphotericin–B
Ans- C

43. Which of the sulfonamide used in the treatment of malaria?
A. Sulfadoxine
B. Sulfadimidine
C. Sulfafurazole
D. Sulfasalazine
Ans- A

44. The endocrine treatment of choice for postmenopausal women with metastatic breast cancer containing ER receptor is
A. diethylstilbestrol
B. hydroxyprogesterone
C. aminoglutethimide
D. tamoxifen
Ans- C

45. Name the drug which is under study as a chemo preventive in women at risk of breast cancer.
A. Megestrol acetate
B. Diethylstilbestrol
C. Aminoglutethimide
D. tamoxifen
Ans- C

46. The preferred drug used to treat metastatic testicular tumors is
A. vincristin+bleomycin+cisplatin
B. vinrosidine+bleomycin+cisplatin
C. vindesine+bleomycin+cisplatin
D. vinblastin+bleomycin+cisplatin
Ans- D

47. Effective vinka alkaloid to treat lung cancer is
A. vinrosidine
B. vinrosidine
C. vinorelbine
D. vinblastin
Ans- C

48. Peripheral neuritis caused by
A. INH
B. ethambutol
C. ethionamide
D. rifampin
Ans- A

49. Peripheral neuritis caused by isoniazide can be prevented by pretreatment with
A. Riboflavine
B. Pyridoxine
C. Thiamine
D. All of the above
Ans- B

50. The antineoplastic agent that is classified as an alkylating agent is
A. Bleomycin
B. Tamoxifen
C. Vincristine
D. Busulfan
Ans- D

51. The antineoplastic agent methothrexate is
A. Folic acid antagonist
B. Purine antagonist
C. Pyrimidine antagonist
D. None of above
Ans- A

1 review

MOHD JUBAIR November 27, 2021 at 11:23 am
Pharmacology ll mcq

Leave a review