Remix education
EngineeringTopic wise MCQs

Soft Computing Techniques Chapter: 2 MCQs with Answers

Soft Computing Techniques 3160619

Chapter: 2

1. What is Fuzzy Logic?
A. a method of reasoning that resembles human reasoning B. a method of question that resembles human answer C. a method of giving answer that resembles human answer. D. None of the Above
Ans : A

.2. How many output Fuzzy Logic produce? A. 2 B. 3 C. 4 D. 5
Ans : A

3. Fuzzy Logic can be implemented in?
A. Hardware B. software C. Both A and B D. None of the Above
Ans : C

4. The truth values of traditional set theory is ____________ and that of fuzzy set is __________
A. Either 0 or 1, between 0 & 1 B. Between 0 & 1, either 0 or 1 C. Between 0 & 1, between 0 & 1 D. Either 0 or 1, either 0 or 1
Ans : A

5. How many main parts are there in Fuzzy Logic Systems Architecture?
A. 3 B. 4 C. 5 D. 6
Ans : B

6. Each element of X is mapped to a value between 0 and 1. It is called _____.
A. membership value B. degree of membership C. membership value D. Both A and B
Ans : D

7. How many level of fuzzifier is there?
A. 4 B. 5 C. 6 D. 7
Ans : B

8. Fuzzy Set theory defines fuzzy operators. Choose the fuzzy operators from the following.
A. AND B. OR C. NOT D. All of the above
Ans : D

9. The room temperature is hot. Here the hot (use of linguistic variable is used) can be represented by _______
A. Fuzzy Set B. Crisp Set C. Both A and B D. None of the Above
Ans : A

10. What action to take when IF (temperature=Warm) AND (target=Warm) THEN?
A. Heat B. No_Change C. Cool D. None of the Above
Ans : B

11. What is the form of Fuzzy logic?
A. Two-valued logic B. Crisp set logic C. Many-valued logic D. Binary set logic
Ans : C

12. Who was the inventor of Fuzzy Logic?
A. doug cutting B. John McCarthy C. Lotfi Zadeh D. John cutting
Ans : C

13. Traditional set theory is also known as Crisp Set theory.
A. TRUE B. FALSE C. Traditional set theory is not there. D. None of the Above
Ans : A

14. Fuzzy logic is useful for both commercial and practical purposes.
A. True, False B. True, True C. False, False D. False, True
Ans : B

15. Which of the following is not a part of fuzzy logic Systems Architecture?
A. Fuzzification Module B. Knowledge Base C. Defuzzification Module D. Interference base
Ans : D

16. In Membership function graph x-axis represent?
A. universe of discourse. B. degrees of membership in the [0, 1] interval C. degrees of discourse D. Universe of membership
Ans : A

17. Fuzzy logic is usually represented as ___________
A. IF-THEN-ELSE rules B. IF-THEN rules C. Both IF-THEN-ELSE rules & IF-THEN rules D. None of the Above
Ans : C

18. The values of the set membership is represented by ___________
A. Discrete Set B. Degree of truth C. Probabilities D. Both Degree of truth & Probabilities
Ans : D

19. What action to take when IF temperature=(Hot OR Very_Hot) AND target=Warm THEN?
A. Heat B. No_Change C. Cool D. None of the Above
Ans : C

20. Which of the following is not Application Areas of Fuzzy Logic?
A. Automotive Systems B. Domestic Goods C. Domestic Control D. Environment Control
Ans : C

Leave a review