Remix education
pharmacy Topic wise MCQs

The Blood Vessels and Lymphatics MCQs

1. Vasa vasora perfuse the vessel wall as follows:
A. Whole thickness of vessel wall
B. Whole of adventitia and media
C. Adventitia and outer half of media
D. Adventitia and outer two-third of media

2. Medial calcification of arteries is seen in the following except:
A. Mönckeberg’s arteriosclerosis
B. Atherosclerosis
C. Pseudoxanthoma elasticum
D. Idiopathic calcification of infancy

3. Atherosclerosis is predominantly a disease of:

  1. A. Intima
  2. B. Media
  3. C. Adventitia
  4. D. Entire vessel wall

4. The following lipid has highest association with atherosclerosis:
A. Triglycerides
B. Low-density lipoproteins
C. Very-low density lipoproteins
D. High density lipoproteins

5. Hypertension with systolic pressure of 160 mmHg has greater risk of causing atherosclerosis as under:

  1. A. 2-times
  2. B. 3-times
  3. C. 4-times
  4. D. 5-times

6. The most important mitogen for smooth muscle proliferation in atherosclerosis is:
A. Platelet-derived growth factor
B. Fibroblast growth factor
C. Epidermal growth factor
D. Transforming growth factor-a

7. Cytoplasmic anti-neutrophil cytoplasmic antibodies (C-ANCA) is seen in:

  1. A. Polyarteritis nodosa
  2. B. Wegener’s granulomatosis
  3. C. Leucocytoclastic vasculitis
  4. D. Giant cell arteritis

8. Biopsy of affected artery in the following condition is not only of diagnostic valve but also cures the main symptom of the patient:

  1. A. Giant cell arteritis
  2. B. Takayasu’s arteritis
  3. C. Kawasaki disease
  4. D. Raynaud’s disease

9. The most common site of involvement of atherosclerotic aneurysm is:
A. Arch of aorta
B. Thoracic aorta
C. Suprarenal abdominal aorta
D. Infrarenal abdominal aorta

10. The most common cause of dissecting haematoma is:
A. Cystic medial necrosis of Erdheim
B. Trauma during cardiac catheterisation
C. Systemic hypertension
D. Marfan syndrome

11. Dissecting haematoma causes separation of aortic wall as under:
A. Between intima and media
B. Between inner third of media and outer two-third of media
C. Between inner two-third of media and outer one-third
D. Between media and adventitia

12. In Kaposi’s sarcoma, the lesions are more extensively distributed at different body sites and visceral organs in:
A. Classic (European) type
B. African (Endemic) type
C. AIDS-associated
D. Renal transplant-associated

13. Hyperplastic arteriosclerosis is seen in all except:

  1. A. Haemolytic uraemic syndrome
  2. B. Benign nephrosclerosis
  3. C. Toxaemia of pregnancy
  4. D. Scleroderma

14. Medial calcific sclerosis is
a type of:
A. Dystrophic calcification
B. Metastatic calcification
C. Both metastatic and dystrophic calcification
D. Neither metastatic nor dystrophic calcification

15. Familial Hypercholesterolaemia is:

  1. A. Autosomal recessive
  2. B. X-linked recessive
  3. C. Autosomal co-dominant
  4. D. Non-Mendelian disorder

16. According to monoclonal hypothesis, the primary event in atherosclerosis is:
A. Monoclonal proliferation of endothelial cells

B. Monoclonal proliferation of smooth muscle cells
C. Monoclonal proliferation of monocytes
D. Monoclonal proliferation of foam cells

17. All of the following may act as precursor of atheromatous plaque except:

  1. A. Fatty streak
  2. B. Fatty dots
  3. C. Gelatinous lesions
  4. D. Fibrous plaque

18. Huebner’s arteritis is:

  1. A. Endarteritis obliterans
  2. B. Cerebral syphilitic arteritis
  3. C. Hypersensitivity vasculitis
  4. D. Giant cell arteritis

19. Pulseless disease is:

  1. A. Temporal arteritis
  2. B. Kawasaki’s disease
  3. C. Takayasu arteritis
  4. D. Buerger’s disease

20. DeBakey and Stanford classification systems are used for the categorisation of:

  1. A. Arteritis
  2. B. Dissecting aneurysm
  3. C. Vascular tumours
  4. D. Arteriosclerosis

Answers Key
1 = D, 2 = B, 3 = A, 4 = B, 5 = D, 6 = A, 7 = B, 8 = A, 9 = D, 10 = C, 11 = C, 12 = C, 13 = B, 14 = A, 15 = C, 16 = B, 17 = D, 18 = B, 19 = C, 20 = B

Leave a review