Remix education
Daily Pharma QuizpharmacyTopic wise MCQs

Herbal Drug Technology (Bp603tp) (Part:- 2) MCQs with Answers

Herbal Drug Technology (Bp603tp) MCQs With Answers

51. Chicory is another name of
A. Horse Weed
B. Garlic
C. saffron
D. None
Ans: A

52. Health benefits of Spirulina are
A. Reduce cholesterol
B. Prevent cancer
C. Treat allergy
D. All
Ans: D

53. Ashwagandha is useful in treatment of
A. Blood sugar
B. Cancer
C. Stress management
D. All
Ans: D

54. Herb- Drug interations are of ………….types.
A. One
B. Two
C. Three
D. Four
Ans: B

55. Ephedra interact with
A. Warferin
B. Caffeine
C. Aspirin
D. Antideppressant
Ans: B

56. St. John‟s Wort interacts with
A. Sedative
B. Sleeping piils
C. Aspirin
D. Antidepressant
Ans: D

57. Hypercium interaction are due to stimulation of
A. Cyt-P450
B. MAO
C. COMT
D.None
Ans: A

58. Hypercium interacts with warferin and produces
A. Decrease in anticoagulant effect
B. Increase in anticoagulants effect
C. Bothe a and b
D. None
Ans: A

59. kava-Kava interactions are due to inhibition of
A. Cyt. P-450
B. MAO
C. COMT
D. None
Ans: A

60. Garlic shows side effect like
A. Diarrhea
B. Heart burn
C. Bleeding
D. All
Ans: A

61. Ephedra interacts with Dexamethasone to cause
A. Increase metabolism of drugs
B. Decrease metabolism of drugs
C. Increase absorption of drugs
D. Decrease absorption of drugs
Ans: A

62. Pepper should be avoided in
A. Diabetes
B. Pregnancy
C. Surgey
D. All
Ans: D

63. Ginseng should be avoided in
A. Diabetes
B. Cancer
C. Upcoming surgey
D. All
Ans: D

64. Ginko should not be used in combination with
A. NSAIDS
B. ACE inhibitors
C. Calcium channel blocker
D. Morphin
Ans: A

65. Kava-Kava when used in combination with MAO produces
A. Additive effect
B. Antagonistic effect
C. Agonist effect
D. None
Ans: A

66. Excipients are
A. Active ingredients
B. Non active

C. Mixtures
D. Highly contaminated
Ans: B

67. Indigoids are
A. Natural dyes
B. Synthetic dyes
C. Coal tar dyes
D. None
Ans: A

68. Pyridine based dyes includes
A. Berberine
B. Flurescin
C. Indigoids
D. Turmeric
Ans: A

69. Cinnabar is
A. Yellow pigment
B. Red pigment
C. Green pigment
D. None
Ans: B

70. Azurite is
A. Yellow pigment
B. Red pigment
C. Green pigment
D. Blue pigment
Ans: D

71. Stevia is an example of
A. Colorant
B. Binder
C. Sweetener
D. Thickening agent
Ans: C

72. Natural binder is
A. Starch
B. Gum Acacia
C. Okro gum
D. All
Ans: D

73. Most commonly used natural diluents is
A. Lactose
B. Methyl cellulose
C. Corn starch
D. Talc
Ans: A

74. …………….. is a viscosity builder.
A. Lactose
B. Methyl cellulose
C. Corn starch
D. Gelatin
Ans: C

75. …………….is a natural disintegrant.
A. Modified starch
B. Gelatin
C. Lactose
D. Sucrose
Ans: A

76. Flavours and perfumes are
A. Oils
B. Volatile oils
C. Essential oils
D. Liquids
Ans: C

77. Cationic dyes are also known as
A. Acid dyes
B. Basic dyes
C. Dispence dyes
D. Vat dyes
Ans: B

78. Traditional herbal formulation include
A. syrups
B. Tablets
C. mixtures
D. All
Ans: D

79. Phytosomes are prepared by
A. Antisolvent precipitation method
B. Rotatory evaluation method
C. Solvent evaporation method
D. Any one of the above
Ans: D

80. Evaluation of the phytosomes is done by
A. Chromatography
B. DSC
C. Angle of repose
D. None
Ans: B

81. Novel dosage form include
A. Liposomes
B. Phytosomes
C. Neosomes
D. All
Ans: D

82. Syrups are prepared by
A. Solution with heating
B. Agitation without heating
C. Both a and b
D. None
Ans: C

83. Evaluation of drugs include
A. Microscopy
B. Macroscopy
C. Chemical reaction
D. All
Ans: D

84. Contamination involves
A. Impurities
B. Residues
C. Extracts
D. Infusions
Ans: A

85. Full form of POP is
A. Persistent organic powder
B. Persistent organic pollution
C. Persistent organic pollutants
D. Persistent organic purifier
Ans: C

86. Microbial toxins includes
A. Mycotoxins
B. Endotoxins
C. Both a and b
D. None
Ans: C

87. Full form of ADI is
A. Acceptable diet intake
B. Acceptable daily intake
C. Acceptable daily intake
D. Acceptable diet
Ans: B

88. MDI means
A. Mean daily interaction
B. Mean daily intake
C. Mean diet intake
D. Mean diet interaction
Ans: B

89. Evaluation means
A. Determination of quality and purity of drug
B. To confirm identity of drugs
C. To detect adulteration
D. All of above
Ans: D

90. TI means
A. Tolerance intake
B. Tolerable intake
C. Total intake
D. Tolerable interaction
Ans: B

91. API means
A. Active Pharmaceutical incorporation
B. Active Pharmaceutical intake
C. Active Pharmaceutical ingredient
D. Active Pharmaceutical interaction
Ans: C

92. Stress testing is done
A. To determine stability
B. To determine shelf life
C. To establish degradation pathway
D. None
Ans: C

93. IPR means
A. Indian Pharmaceutical Research
B. International Property Rights
C. Indian Pharmacy Rights
D. Intellectual Property Rights
Ans: D

94. Biopiracy means
A. Unethical exploitation of natural resources
B. Ethical use of natural resources
C. Experimentation
D. Innovation and discovery
Ans: A

95. PBR
A. Plant Breeder‟s Right
B. Plant Breeding Right
C. Plant Breeding Rice
D. Plant Based right
Ans: A

96. Traditional knowledge refers to
A. knowledge gathered by population
B. Tested over long period of time

C. Well adapted to local culture
D. All
Ans: D

97. Forest act provides framework for
A. Documentation
B. Testing
C. Identification
D. None
Ans: A

98. DTAB means
A. Drug technical Admission Board
B. Drug Technical Advisory Board
C. Drug Technical Adverse Board
D. Drug Technical Advice Board
Ans: B

99. Proceeding of DTAB should be approved with in
A. 20 days
B. 30 days
C. 35 days
D. 40 days
Ans: C

100. DCC means
A. Drug Consultative committee
B. Drug Control Committee
C. Drug Control Case
D. Drug Consultative Case
Ans: A

More link

➡️ Herbal Drug Technology (Bp603tp) MCQs With Answers:- Click here

➡️ Herbal Drug Technology (Bp603tp) (Part:- 2) MCQs with Answers:- Click here

➡️ Herbal Drug Technology (Bp603tp) (Part:- 3) MCQs with Answers:- Click here

➡️ Herbal Drug Technology (Bp603tp) (Part:- 4) MCQS with Answers:- Click here

Subject:- Herbal Drug Technology
Semester:- 6th sem, sem 6
MCQs with answers topic wise MCQs

Leave a review