Remix education
Engineering Topic wise MCQs

Trafficengineering & Management MCQ with Answers

TRAFFICENGINEERING & MANAGEMENT
(3160615)-MCQ

1- The basic objective of traffic engineering is to achieve ————
(a) Efficient, free and rapid flow of traffic with least priority given to accidents
(b) Efficient, free and rapid flow of traffic with fewer accidents
(c) Efficient and rapid flow of traffic
(d) Rapid flow of traffic
Ans. (b)

2- Which factors affect the traffic?
(a) Road Users.
(b) Vehicles
(c) Environment
(d) All of above
Ans. (d)

3- Which of the following is not a Road User Characteristic?
(a) Physical Characteristics
(b) Mental Characteristics
(c) Environmental Characteristics
(d) Safety Characteristics
Ans. (d)

4- In PIEV theory, the time required to send the sensation to brain which is received by eye & ear is termed as?
(a) Perception time
(b) Intellectual time
(c) Emotion time
(d) Volition time
Ans. (a)

5- In PIEV theory, P stands for———-
(a) Perfect time
(b) Precious time
(c) Perception time
(d) Previous time
Ans. (c)

6- In PIEV theory, I stands for———-
(a) Indian time
(b) Intellectual time
(c) In time
(d) None of the above
Ans. (b)

7- In PIEV theory, E stands for———-
(a) Extra time
(b) Emergency time
(c) Emotion time
(d) Entrance time
Ans. (c)

8- In PIEV theory, V stands for———-.
(a) Vacant time
(b) Volition time
(c) Varying time
(d) None of the above.
Ans. (b)

9- The Time required for the driver to understand the situation is termed as ———-:
(a) Perception time
(b) Intellectual time
(c) Emotion time
(d) Volition time
Ans. (b)

10- Time elapsed during emotional sensations. Eg. Fear, anger, shocking etc is termed as ————-
(a) Perception time
(b) Intellectual time
(c) Emotion time
(d) Volition time.
Ans. (c)

11- The Time taken by the driver for the final action is termed as ———–
(a) Perception time
(b) Intellectual time
(c) Emotion time
(d) Volition time
Ans. (d)

12- Which of the following is static characteristic of vehicle?
(a) Power of vehicle
(b) Speed of vehicle
(c) Vehicle dimension
(d) None of the Above
Ans. (c)

13- Which of the following is dynamic characteristic of vehicle?
(a) Braking characteristics
(b) Vehicle dimension
(c) Maximum turning angle
(d) Weight of loaded vehicle
Ans. (a)

14- In general, width of vehicle is?
(a) 2.5 m
(b) 3.0 m
(c) 1.5 m
(d) 2.0 m
Ans. (a)

15- The height of the vehicle mainly influences ————
(a) Width of pavement
(b) Length of curve
(c) Clearance under structures
(d) Design velocity
Ans. (c)

16- The weight of the vehicle mainly influences ————
(a) Shoulder
(b) Kerb
(c) Structural design of pavement
(d) iGradient

Ans. (c)

17- The length of the vehicle mainly influences ————
(a) Design of horizontal alignment
(b) Road capacity
(c) Parking facilities
(d) All of the above

Ans. (d)

18- The width of the vehicle mainly influences ————
(a) Lane width
(b) Height of tunnels
(c) Gradient
(d) Clearance required under bridge
Ans. (a)

19- The hearing, visibility and fatigue are covered in which type of factors?
(a) Physical
(b) Mental
(c) Psychological
(d) Environmental

Ans. (a)

20- A driver who consumed alcohol will have a chance of ———–
(a) Increased alertness
(b) Increase in reaction time
(c) Increase in speed
(d) Increase in Judgement

Ans. (b)

21- HCV stands for __________
(a) Heavy commercial vehicle
(b) Heavy cash vehicle
(c) Heavy consolidated vehicle
(d) Hard commercial vehicle
Ans. (a)

22- Which of the following is not the psychological factor of Road users?
(a) Anger
(b) Fear
(c) Illness
(d) Attentiveness
Ans. (c)

23- As per IRC the PCU value for motorcycle is ——-
(a) 1
(b) 2
(c) 0.5
(d) 3
Ans. (c)

24- As per IRC the PCU value for car is ——-
(a) 1
(b) 2
(c) 0.5
(d) 3
Ans. (a)

25- As per IRC the PCU value for Bus is ——-
(a) 2
(b) 3
(c) 1.5
(d) 2
Ans. (b)

26- The traffic volume is usually expressed in
(a) LMV
(b) HCV
(c) PCU
(d) LCV
Ans. (C)

27- The speed at any instant of time is called ————
(a) Running speed
(b) Travel speed
(c) Spot speed
(d) Space speed
Ans. (c)

28- ——– is taken as the design speed for a Highway
(a) 85th percentile speed
(b) 98th percentile speed
(c) 15th percentile speed
(d) 50th percentile speed
Ans. (b)

29- ——– is also known as safe speed limit?.
(a) 85th percentile speed
(b) 98th percentile speed
(c) 15th percentile speed
(d) 50th percentile speed

Ans. (a)

30- An advantage of manual counting of traffic is ——
(a) Suited in any climate
(b) Highly accurate
(c) Permits traffic classification by the type of vehicle
(d) It can be carried out for any length of time
Ans. (c)

31- Which of the following equipment is used to study ‘Spot Speed’ in traffic engineering?
(a) Speedometer
(b) Enoscope
(c) Speed recorder
(d) Enometer
Ans. (b)

32- 50th percentile speed is called
(a) Median speed
(b) Modal Speed
(c) Time mean speed
(d) design speed
Ans. (a)

33- The number of vehicles crossing a section of road per unit time at any selected period is called as —–
(a) Traffic data
(b) Traffic census
(c) Traffic volume
(d) Traffic Jam
Ans. (c)

34- The most common method of traffic volume count is
(a) Manual method
(b) Automatic method
(c) Both A & B
(d) None of the above
Ans. (a)

35- In which method of vehicle counter, the devices transmit a continuous signal of low-energy microwave radiation at a target area and then analyze the reflected signal?
(a) Pneumatic tube
(b) Photo electric device
(c) Radar
(d) Electric Contact device
Ans. (c)

36- In which method of vehicle counter, a pair of steel strips are contained in a rubber pad which is buried beneath the road surface?
(a) Pneumatic tube
(b) Photo electric device
(c) Radar
(d) Electric Contact device
Ans. (d)

37- In which method of vehicle counter, one or more rubber hoses are spread across the road and attached to a data logger at one end?
(a) Pneumatic tube
(b) Photo electric device
(c) Radar
(d) Electric Contact device
Ans. (a)

38- In which method of vehicle counter, the detection is done by a signal or impulse caused by a moving vehicle and disturbing a magnetic field?
(a) Pneumatic tube
(b) Magnetic device
(c) Radar
(d) Electric Contact device
Ans. (b)

39- The method in which the entry and exit of the vehicle on the selected approach should be covered in the videography is termed as ——–
(a) Pneumatic tube
(b) Magnetic device
(c) Radar
(d) Videography method
Ans. (d)

40- Which of the following is the disadvantage of manual traffic volume count method?
(a) It gives classified volume count
(b) Simple to conduct
(c) Require more persons to conduct the survey
(d) No capital expenditure required
Ans. (c)

41- Which of the following is the advantage of manual traffic volume count method?
(a) High safety risk
(b) Possibility of error
(c) Direction of Traffic at intersection is also recorded
(d) It is tedious and laborious
Ans. (c)

42- Which of the following is the advantage of automatic traffic volume count method?
(a) Simple to conduct
(b) It can work throughout day & night for the desired period.
(c) It gives classified volume count
(d) This method is costly compared to manual count
Ans. (b)

43- Which of the following is the disadvantage of automatic traffic volume count method?
(a) Simple to conduct
(b) It can work throughout day & night for the desired period.
(c) It gives classified volume count
(d) This method is costly compared to manual count.
Ans. (d)

44- Moving car observer method was developed in which country?
(a) India
(b) England
(c) Australia
(d) Japan
Ans. (b)

45- In Moving car observer method, a test car with 4 observers is used. What does the 3rd observer do?
(a) notes the cause of this delay either in tabular form or with vivid description
(b) records the number of vehicles overtaken by the floating car or that overtakes the floating car
(c) notes the number of vehicles travelling in opposite direction in each trip Mumbai.
(d) record the delays
Ans. (b)

46- In Moving car observer method, a test car with 4 observers is used. What does the 1st observer do?
(a) notes the cause of this delay either in tabular form or with vivid description
(b) records the number of vehicles overtaken by the floating car or that overtakes the floating car
(c) notes the number of vehicles travelling in opposite direction in each trip Mumbai.
(d) record the delays
Ans. (d)

47- In Moving car observer method, a test car with 4 observers is used. What does the 2nd observer do?
(a) notes the cause of this delay either in tabular form or with vivid description
(b) records the number of vehicles overtaken by the floating car or that overtakes the floating car
(c) notes the number of vehicles travelling in opposite direction in each trip Mumbai.
(d) record the delays
Ans. (a)

48- The average of the spot speeds of all vehicles passing a given point on the roadway
(a) Space speed
(b) Running speed
(c) Average speed
(d) Journey speed
Ans. (c)

49- In Moving car observer method, a test car with 4 observers is used. What does the 4th observer do?
(a) notes the cause of this delay either in tabular form or with vivid description
(b) records the number of vehicles overtaken by the floating car or that overtakes the floating car
(c) notes the number of vehicles travelling in opposite direction in each trip.
(d) record the delays
Ans. (c)

50- The speed of vehicles used for geometric design of highway elements such as horizontal curve, vertical curves, sight distance, super elevation etc is known as
(a) Journey speed
(b) Travel speed
(c) Operating Speed
(d) Design Speed
Ans. (d)

Leave a review